RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Люди гніваються через страх»: психолог із Чернівців пояснила, як впоратися з панікою

Українці регулярно стежать за новинами про коронавірус і відстежують, де і скільки захворіло людей. Чимало людей відчувають страх і паніку через нинішню ситуацію. Багатьом людям досі важко сприйняти карантин, неможливість піти в потрібні місця. Хтось залишився без джерела доходів, хтось не може достукатись до рідних старшого віку, щоб вони не виходили з дому.

На думку психологині Наталі Круглашової, всі ці обмеження настали раптово, саме тому вони викликають обурення і нерозуміння, йдеться в публікації "МБ".



"Стає легше, коли знаходимо винних"

– Будь-які зміни – травматичні, бо ми переживаємо втрату того, що в нас було. Переживання будь-якої втрати в людини відбувається у кілька етапів. Зараз значна частина нашого суспільства перебуває на першому етапі – гніву, яким вони реагують на обмеження і зміни у звичному житті. Їм незрозуміло, що буде далі, навіть якщо вони не захворіють, як держава і ми особисто будемо переживати наслідки карантину, – пояснює "МБ" Наталі КРУГЛАШОВА. – Другий етап – заперечення. Мовляв, ніякого вірусу немає, це все неправда. Наступне – це торг: людина починає приймати ситуацію і шукати рішення і відповіді на запитання. Наступний етап – це депресія, тобто, усвідомлення того, що вже не буде так, як ми звикли. Що може не бути роботи, зручностей тощо. Думаю, ця стадія охопить багатьох через кілька тижнів, коли проведуть більше тестів і виявлять значно більше хворих. За цим прийде прийняття нової ситуації і готовність жити далі.

Надміру емоцій і панічні настрої, які подекуди панують у суспільстві психологиня пояснює "первісним страхом".

– Люди бояться за своїх дітей, близьких, за батьків, які найбільш вразливі перед цим вірусом. На небезпеку людина реагує або нападом, або втечею, або завмиранням. Частина суспільства завмерла в очікуванні, що буде далі, частина проявляє агресію, щоб врятуватись. А тікати нам, на жаль, немає куди, – пояснює вона. – Зрештою, людині стає легше, коли вона знаходить винних. Дехто бачить "ворога" в заробітчанах, які повертаються з інших країн, охоплених вірусом. Мовляв, якби ось та жінка не приїхала з Італії – в нас би такого не було. Інший приклад – віряни, які кажуть, що це Божа кара за людські гріхи, і ми маємо змиритись, терпіти і молитись.

"Дотримуйтеся звичних справ"

Щоби менше піддаватися панічним настроям, експертка радить обмежити споживання новин по ТБ й у соцмережах, адже там чимало неперевіреної і рейкової інформації.

– Оберіть собі декілька офіційних джерел інформації, яким можна довіряти, наприклад сторінки МОЗ, обласної адміністрації чи міської ради, серйозні та перевірені медіа, – рекомендує Наталі Круглашова. – Крім того, щоби менше відчувати вплив паніки, треба кожному особисто робити все, що можливо, для себе і своєї родини. Навіть коли наші можливості обмежені, потрібно старатись максимально дотримуватися звичних справ: прокидатися, як завжди, пити каву, бути разом з сім’єю. Можемо прибрати вдома, тренуватися вдома, допомагати дітям з уроками, до того ж, багато хто зараз працює дистанційно. І не забувайте мити руки.

7 порад для панікерів

Фільтруйте джерела інформації. Читайте новини лише на перевірених ресурсах, яким можна довіряти. А час, який ви проводите в інтернеті, краще витратьте на спілкування з рідними і хобі.

Менше коментуйте та поширюйте інформацію про коронавірус. Чим більше втягуєтеся в розмови, що нагнітають ситуацію, тим страшнішу картину змальовує мозок. І тим важче зберігати спокій.

Записуйте те, що хвилює. Це допоможе перенести тривогу в іншу площину і трохи заспокоїтися. Окрім того, хвилювання шкодить сну. А, як відомо, недосипання послаблює імунітет та робить вас більш вразливими до хвороб.

Говоріть з рідними про свої почуття. Або ж зверніться до психолога. Відчувати страх та тривогу не соромно, а хвилюватися про здоров`я та життя, своє й рідних, – природньо. Розмова допоможе заспокоїтися та подивитися на ситуацію під іншим кутом.

Переключіться на домашні справи, щойно почали відчувати, що страх та паніка наростають. Прання, прибирання, приготування їжі допоможуть відволіктися від стресу.

Розробіть та запишіть план дій на різні випадки: епідемії та обмеження пересування, хвороби колег чи людей, з якими ви були в контакті, вашої хвороби чи рідних тощо. Опишіть детально свої дії в кожному випадку. Це дасть вам відчуття контролю та розуміння, що зможете впоратися з будь-якою ситуацією.

Концентруйтеся на позитиві. Намагайтесь шукати більше позитивних новин і займатися частіше тим, що вам приносить радість.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
27-03-2020, 17:36
Коментарів 0 Переглядів 4 217

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.