RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Викрадають гроші з карток та ошукують в інтернеті: про найпоширеніші види шахрайства на Буковині


Буковинці через шахрайства минулого року втратили сотні тисяч гривень. Дуже часто це стається через необачність самих потерпілих.

Про найбільш поширені випадки шахрайств розповів, йдеться у публікаці "МБ".



У 2019 році зареєстровано 552 факти шахрайства. По цьому виду злочину встановлено причетних 50 осіб.

Ось ситуації, в яких люди стають жертвами шахраїв.

Ситуація 1. "Родич потрапив у ДТП або поліцію – дайте гроші"

Найпоширеніша шахрайська схема – "Родич потрапив у ДТП або поліцію". І хоч у поліції постійно повідомляють про такі випадки шахрайства, люди всеодно потрапляють на гачок.

У поліції зазначають, що такі випадки шахрайства складно розслідувати.

"Це один із найскладніших злочинів, який неможливо довести одразу, – каже заступник начальника обласного управління поліції Олександр Чубей. – Такі повідомлення надходять із різних регіонів України. Шахраї часто вводять в оману через мобільні телефони. Щоби викрати цих злочинців, нам потрібно мати дозвіл суду для доступу до мобільних чи інтернетресурсів. Тоді вже звертаємося до оператора мобільного зв’язку чи провайдера, беремо доступ і лише тоді маємо можливість щось розслідувати. Все це займає час. Тому краще перестраховуватися і не реагувати на такі пропозиції шахраїв".

Ситуація 2. Крадуть гроші з банківських карток.


Вже цього року на території Буковини слідчі розпочали 48 кримінальних проваджень, пов’язаних із шахрайськими діями. Більше 30 з них стосуються заволодінь коштами громадян через інтернет.

Так, до Кельменецького відділу поліції із заявою про шахрайські дії звернувся житель села Вартиківці. Заявник розповів, що на його мобільний телефон зателефонував невідомий, який представився працівником одного з банків.

Під приводом підключення смс-інформування зловмисник дізнався реквізити банківської карти потерпілого, після чого з неї чоловіка зникло 90 тисяч гривень.
"У 2019 році 74 правопорушення були пов’язані з тим, що невідомі особи телефонують потерпілим і представляються працівниками банківських установ, просять їх перерахувати гроші на картки або повідомити персональні дані", – розповідає заступниця начальника слідчого управління обласної поліції Світлана Масленникова.

Суми, які втрачають буковинці через такі шахрайства, коливаються від 200 гривень до 200 тисяч.
"Розслідування таких злочинів – тривалий процес. Можуть вилучити мобільний телефон потерпілого, щоб зафіксувати надходження дзвінків. Необхідно від операторів зв’язку отримати інформацію про дзвінки. Загалом процес розслідування може тривати до шести місяців чи навіть більше", – каже Світлана Масленникова.

Поліція просить буковинців бути уважнішими і наголошує, що жоден працівник банку не телефонує до своїх клієнтів для уточнення персональних даних.
Поліцейські закликають не розголошувати свої персональні дані. Стороннім особам можна вказувати лише номер банківської карти, який складається з 16 цифр і розміщений на лицьовому боці картки. Решта інформації, викладеної на карті, є секретною. Таємними є і спеціальні коди, що приходять у повідомленнях від фінансових установ. Якщо ж ви все ж таки стали жертвою протиправних дій – негайно звертайтеся до поліції на спецлінію "102".

Ситуація 3. Ошукують під час покупок в інтернеті

51-річний чоловік вирішив придбати автомобіль на одному із сервісів онлайноголошень. Він перерахував продавцю майже дві тисячі доларів, але автівку так і не отримав. Після переказу коштів продавець перестав виходити на зв’язок.

Наприкінці минулого року в Чернівцях поліція викрила групу шахраїв, які ошукали громадян щонайменше на 200 тисяч гривень. Перебуваючи в слідчому ізоляторі, злочинці розміщували в мережі оголошення про продаж побутової та комп’ютерної техніки за низькими цінами. Спілкуючись із покупцями, зловмисники вказували, що для отримання товару необхідно спочатку перерахувати гроші на банківську картку. Після отримання коштів злочинці переставали виходити на зв’язок, або ж відверто повідомляли своїм жертвам, що їх ошукали.

У поліції застерігають, що попри зручність купівлі-продажу товарів через інтернет, існує велика небезпека стати жертвою шахрайських дій.
Вас повинно насторожити, якщо вартість товару значно нижча, ніж у конкурентів. Якщо вимагають повної або часткової передоплати за товар. Також має насторожити відсутність можливості оплати товару під час отримання у відділенні або в кур’єра служби доставки. Все це ознаки шахрайських пропозицій.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
23-02-2020, 14:38
Коментарів 0 Переглядів 3 235

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги