RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Чому маю платити за доставку газу?»: популярні запитання буковинців про «дві платіжки»

Буковинці з січня повинні сплачувати дві різні платіжки: одна за спожитий газ для "Чернівцігазу", друга – за розподіл газу для "Чернівцігазу". Саме друга платіжка викликала обурення, особливо у тих людей, які газом не користуються, а платити, як виявляється, доведеться усім.

Скарги щодо нових платіжок отримала і редакція "МБ".



Ситуація 1. Нарахували більший об’єм газу, ніж використала

Людмила Мазурчак з Новоселицького району дуже здивувалася, коли побачила свій тариф на доставку газу. Жінці нарахували, що вона використала минулого року 1662 куби, тому цього року має сплачувати щомісяця 173 гривні.

– Мені неправильно порахували доставку газу, – обурюється Людмила Федорівна. – У мене за 2018-2019 роки використано 562 кубів газу і все це зафіксовано у книжці з оплати за комунальні послуги. А мені нарахували майже втричі більше. Я звернулася до Новоселицького відділення. Виявилося, що я не одна така, там було багато людей. Люди і кричали, і плакали, а працівники казали, що ніхто нічого не буде перераховувати. Мовляв, щось не задовольняє – ідіть до суду. Вони наробили помилок, а ви йдіть до суду. Я не збираюся платити за їхніми тарифами, бо то неправильно.

У "Чернівцігазі" пояснюють, споживач сам винен у цій ситуації, бо не виконав свої обов’язки – не повідомляв показники лічильника. Навіть незважаючи на те, що обсяг нарахували більший, перераховувати справді нічого не будуть.

"Розрахунок плати за розподіл газу у 2020 році залежить від обсягів споживання за "газовий рік" – це період з жовтня 2018 по вересень 2019 року. Якщо споживач щомісяця передає показання лічильника, то обсяг спожитого газу формується на основі показників споживача.

Якщо ж споживач, як у конкретному випадку, до листопада 2019 року жодного разу не звітував про обсяг спожитого палива, система розрахувала споживання автоматично, відповідно до профілю споживача. Надалі необхідно передавати показання лічильника щомісяця з 1 по 5 число, і у 2021 році, при розрахунку вартості розподілу, будуть враховані дані споживача", – каже начальник управління зовнішніх комунікацій "Чернівцігазу" Вікторія Голодняк.

Ситуація 2. Газ у будинку не використовують, а платіжку нарахували

Пан Анатолій приніс до редакції "МБ" платіжку за доставку газу для будинку, який не користується газом із 2016 року.

– Сусіди уже кілька років за кордоном. Попросили приглянути за будинком. Коли вони виїхали, відключили газ. Це зробили ще у 2016 році, – розповідає пан Анатолій. – А наприкінці січня принесли платіжку для цього будинку. Я був просто шокований, коли побачив, що людям, які не користуються газом вже чотири роки, доведеться сплачувати за нього 280 гривень щомісяця. Це якесь божевілля. Пішов у Центр обслуговування клієнтів, але це ситуації не змінило і нормально мені нічого не пояснили.

Відповідь шокує багатьох споживачів, бо за газ повинні сплачувати всі, навіть ті, хто ним не користується чи рік, чи десять років, але до газових мереж під’єднаний. Навіть якщо газ ви не використовуєте, все одно залишаєтеся споживачем "Чернівцігаз".

"Для споживачів, які тимчасово не використовують газ, обсяг замовленої потужності визначається за профілем споживання (де враховано кількість та види газоспалюючих приладів, опалювальна площа та кількість зареєстрованих осіб). Однак вчора, 11 лютого, НКРЕКП схвалила проєкт рішення, згідно з яким, для таких споживачів розмір вартості доставки буде розраховуватися по-іншому. Відповідний проєкт має пройти обговорення й остаточне рішення НКРЕКП прийме тільки на початку березня. Про що ми додатково поінформуємо", – пояснили у "Чернівцігазі".

Не платити за доставку газу можуть лише ті, хто від’єднався від газових мереж під видимий розрив, простіше кажучи, перерізали трубу.

У всіх інших випадках, навіть якщо кран опломбовано, споживачу буде нараховуватися плата за розподіл газу. Але врахуйте, якщо відключитеся від мереж, для підключення знову доведеться оформляти всю документацію.

Звідки цифри у платіжках

Споживачам, які газом не користуються, а платіжки отримують, зрозуміти нарахуванням тарифу досить важко. Та ми все ж спробували розібратися, звідки взялися цифри у платіжках.

Таким споживачам доставку газу нараховують за 17 категоріями, які є у Кодексі газорозподільних систем. Залежать вони від опалювальної площі і використовуваних приладів.

Наприклад, у вас будинок, де є 47 квадратних метрів опалювальної площі, маєте газовий котел та плитку. Тоді ви належите до 14 групи споживання (використовують газ для індивідуального опалення та приготування їжі, з опалювальною площею до 50 кв.м.). Для такої категорії встановлений річний обсяг споживання – 33 куби газу на один квадратний метр опалювальної площі.

Розраховуємо тариф: 47 (опалювальна площа) Х 33 (встановлений річний обсяг) :12 (кількість місяців) = 129 (кількість використаного газу на місяць).

Тоді: 129 (кількість використаного газу на місяць) Х 1,26 (тариф на доставку) = 162 гривні (оплата тарифу на доставку щомісяця). Ось звідки взялася місячна плата на доставку газу, навіть якщо ви не використовуєте газ!

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
16-02-2020, 14:58
Коментарів 0 Переглядів 4 530

Теги -

Рух легкового транспорту спрямовують в об'їзд через вулицю Зелену

Шахраї продавали аграріям підроблені документи вартістю від 3 до 7 тисяч гривень за комплект
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Рух легкового транспорту спрямовують в об'їзд через вулицю Зелену


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.