RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Діти проганяли кутю": традиції другого Святвечора

Напередодні Водохреща, 18 січня, святкують другий Святвечір.

Про це йдеться у публікації "МБ".



"У народі його ще називають "Голодною кутею", бо цього вечора вже не обов’язково ставити на стіл 12 пісних страв, – розповів етнограф Микола Шкрібляк. – Увесь день віруючі постили – нічого не їли, навіть воду не пили. Сідали вечеряти, коли на небі засяє перша вечірня зоря. Подавали кутю, вареники з капустою, голубці, смажену рибу, узвар. Батько ховався за горою пирогів, щоби був гарний урожай і було з чого хліб пекти. Вносячи до хати сніп жита, господар примовляв: "Щоби ми в щасті й здоров’ї ці свята провели та других дочекалися, поки пан Бог назначив нам вік". Усі ставали на коліна, молилися, а потім приступали до вечері".

Після вечері діти проганяли кутю: вибігали з хати і били палицями знадвору в причільний кут, примовляючи:

Тікай, кутя, із покуття,
А узвар – іди на базар,
Паляниці, лишайтеся на полиці,
А дідух – на теплий дух,
Щоб покинути кожух.


Коли вже геть стемніє, чоловіки виносили з хати дідуха і спалювали його на вигоні або в саду. Це символізувало вигнання зими, щоби вже зняти теплий кожух, і прикликання весни. Жінки збирали попіл з дідуха і посипали ним грядки, щоби городина гарно родила.

"У деяких селах на Святвечір у церквах освячували воду. Господині квітчали глечики сухими васильками, щоби Бог милував від злої напасті, – каже етнограф. – Свячену воду пили перед вечерею. Глава родини брав полумисок із свяченою водою кропив усіх присутніх у хаті, примовляючи: "Дай Боже, і на той рік діждатися!". Старша донька замішувала тісто на свяченій воді, з якого ліпили хрестики на чотирьох кутах хати, в сінях, коморі, стайні та інших господарських будівлях – від нечистої сили. Після вечері всі клали свої ложки в одну миску, а зверху хлібину, щоб хліб родився. Кутю, що залишилася, виносили курям, аби добре неслися. Також пригощали худобину, бо вважали, що на Святвечір вона може розмовляти. Дівчата ворожили: тарабанили надворі ложками – де пес залає, туди заміж піде. А діти ходили щедрувати, за що їх обдаровували грошима та солодощами.

"Раджу пацієнтам пити йорданську воду"

На Водохреще, 19 січня, традиційно освячуватимуть воду в церквах. У Чернівцях представники різних релігійних громад освятять воду на площі Пресвятої Марії о 13:00. Цей обряд відбувався тут із другої половини 19 століття на тому місці, де колись знаходився вівтар церкви Успіння Пресвятої Богородиці, яку потім перенесли.

"Свято Йорданського посвячення води довершено із звичайною величавістю та при великім здвизі народу біля Турецької криниці, де целебрував сам митрополит д-р Репта", – писала газета "Буковина" 21 січня 1905 року.

"Раджу своїм пацієнтам пити йорданську воду зранку натщесерце. Для цього до склянки звичайної води слід додати чайну ложечку освяченої, –розповів Іван Марчук, завідувач фізіотерапевтичного відділення Чернівецької міської поліклініки №1. – Такий напій можна приготувати звечора, додавши ще й ложечку меду або настій лікарських трав. Численні випадки у моїй практиці засвідчують, що одужання за таких умов відбувається значно швидше. Нині існує багато новітніх технологій очищення води, але найвищий ступінь має освячена йорданська вода. Вона особливо допомагає за головного болю, мігрені, запаморочення, високого тиску, зниження слуху, артритів, страху, втрати пам’яті, депресії.
Хочу порадити, як нормалізувати високий тиск до приїзду "швидкої", якщо під руками немає відповідних медичних препаратів. Я неодноразово випробував це на собі. Треба налити в склянку йорданської води, змочити в ній бинт, протерти ним чоло, скроні, руки, ноги, сонячне сплетіння. Повторити цю процедуру кілька разів. Дуже швидко тиск знизиться. Освячену воду бажано давати пити неспокійним маленьким дітям, які не сплять вночі, додавати її до купелі".

До теми

Працівники міської рятувальної станції у Чернівцях обладнали на пляжі місце для водохрещенського купання.

"Хоча ми не отримували жодних офіційних вказівок, та вирішили приготувати все необхідне, бо щороку на міський пляж приходять сотні людей, аби пірнути в крижану воду. Зараз вода у річці Прут трохи спала, тому обрали для пірнання місце біля волейбольного майданчика, де метрова глибина, – пояснив Василь Маник, начальник міської рятувальної станції. – Щоби було зручніше заходити у воду, обладнали спеціальний трап. Постійно чергуватимуть сім-вісім наших рятувальників. Торік на Йордан люди приходили на пляж протягом усього дня. Ми пригощали любителів крижаного купання гарячим чаєм. Цього разу теж приготуємо його".

"На купання треба налаштуватися морально і обов’язково порадитися з лікарем, – радить рятувальник. – Не можна вживати алкоголь "для хоробрості", бо це тільки посилить переохолодження і дасть зайве навантаження на серце. У воду треба заходити поступово, а перед цим бажано трохи розігрітися. Новачкам можна перебувати у воді не більше 10-20 секунд. Потім швидко розтертися махровим рушником, одягнути теплий одяг. Бажано взяти із собою килимок, щоби стати на нього"

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
18-01-2020, 11:59
Коментарів 0 Переглядів 1 229

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.