RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Він+Вона | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Радіо | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У приготуваннях до свята брала участь уся сім’я: як наші предки готувалися до Різдва


Давні народні традиції та обряди Різдва збереглися до наших днів тому, що вони були пов’язані з родиною. На Буковині до Різдвяних свят починали готуватися ще від Введення або Миколая.


Етнограф Микола Шкрібляк розповів, як наші предки готувалися до Різдва, йдеться у публікації "МБ".



Довгими зимовими вечорами старші розучували з молодими та дітьми колядки. В одному селі могло бути до 30 кутів, і одна колядка могла звучати у декількох варіантах. Колядники збиралися в гурти, обговорювали, як вони одягатимуться, чи робитимуть вертеп.

До Різдва буковинці завжди намагалися зробити щось нове до господи, придбати обновки для себе та дітей. У приготуваннях до свята брала участь уся сім’я – від найстаршого до найменшого. Кожен мав гідно виконувати родинні традиції, щоб не пішла погана слава про цей рід.

До Різдва готували все господарство. Хата мала бути побіленою і прибраною, стайні та стодоли почищені.

Коли господиня заносила з комори велику дерев’яну миску з мукою і просівала її через сито, всі знали, що скоро свята. Перед тим, як місити тісто, жінка переодягалася у чистий одяг, молилася, прохала, щоби гарно спеклися хліб і калачі на добрий спожиток. До хати в цей час намагалися не пускати нікого чужого. Колись на Буковині випікали три види хліба: чорний, білий і жовтий. Ця традиція збереглася ще з язичницьких часів. Чорний хліб символізував землю-годувальницю, жовтий – сонце, а білий пекли на догоду богам".

У приготуваннях до свята брала участь уся сім’я: як наші предки готувалися до Різдва


Головною стравою на Святій вечері була кутя. "Вона складалася з очищеної у ступі пшениці, маку та меду. Це вже потім жінки почали фантазувати і додавати, хто що хоче", – каже пан Микола.
На столі мало бути 12 пісних страв. Це сакральна і дуже символічна цифра. Вона символізувало чи то 12 апостолів, чи то 12 місяців року. Якщо подивитися на набір продуктів, які входили до 12 страв, то це все те, що росло на городі, в полі, саду, лісі. Тобто все, що Бог дарує людині, аби вона могла вижити.

На Святий вечір за столом збиралася вся родина. Ні хлопці, ні дівчата не йшли на гулянки чи побачення. Шостого січня всі, навіть діти, дотримувалися строго посту. До вечері не можна було нічого їсти та пити.

У приготуваннях до свята брала участь уся сім’я: як наші предки готувалися до Різдва


На покуті ставили дідух, сплетений із колосків пшениці або різних зернових культур. Ця традиція збереглася ще з дохристиянських часів і символізувала зв’язок із предками. Його робили на трьох ніжках, що означало світ померлих, світ сучасний і рай. У деяких селах побутувала традиція підвішувати до стелі солом’яних павучків, що символізували будову світу. Старі люди казали: "Як пройде Святий вечір, таким буде для родини весь рік".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
5-01-2020, 19:59
Коментарів 0 Переглядів 1 244

Чоловік злякався обвалу грунту, але одразу ж зателефонував друзям-залізничникам і попередив про небезпеку
У ДТП загинув 21-річний мотоцикліст та його 19-річний пасажир
Україна перейде в" жовту " зону адаптивного карантину з 23 вересня
• Новини партнерів





ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Під час святкування відбувалися ярмарки та концерти


«Це що – безкоштовно? Та ну!». Блог Надії Макушинської
Про дітей і (не)втрачені можливості
«Так вони знущаються над нами». Блог Надії Будної
У черзі до банку люди розмовляють про очікуване підвищення тарифів на комунальні послуги восени
«Вам гроші заплатили, а ви напишете!» Блог Анни Семьонової
Не підслуховувати наших людей протягом останнього часу вже не можу.
загрузка...
ВІДЕО Переглянути все відео
Глибина провалля, за повідомленням Укрзалізниці, становить уже 6 метрів.

Сьогодні ми поспілкувалися з керівником однієї із служб таксі у Чернівцях – MOEcoTAXI – Тимуром Ванчуровим і розпитали його про принципи та особливості роботи їхнього сервісу.

25.09.21 р. о 12.00 у приміщенні Чернівецької обласної організації товариства "Знання" України відбудеться конкурсний відбір на І навчальний семестр.

Привітання з Днем лісівника начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Василя Гончара.