RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чи втримає Зеленський свій рейтинг, і яких чекати сюрпризів від влади: політичні прогнози-2020

Чи вдасться президенту і його команді зберегти високий рівень підтримки українців, і як рейтинг "Слуги народу" вплине на життя України у новому році?

Про політичні прогнози на 2020 рік кореспондент "МБ" поцікавився у директора Інституту світової політики Євгена Магди і директора компанії персонального й стратегічного консалтингу Berta Communications Тараса Березовця.



"Ядро виборців збережеться, але проблеми неминучі"

– Чи вдасться "Слузі народу" і Зеленському втримати високий рейтинг?

Євген Магда: "Гадаю, що події осені 2019 року довели, що втримати цей рейтинг буде достатньо проблематично. Але це не означає, що, в принципі, "Слуга народу" і сам президент не будуть намагатися цей рейтинг утримати. Я думаю, що боротьба за це триватиме, і боротьба за це буде постійною із застосуванням значного медійного ресурсу. Команда президента стоїть на позиції, що вона спроможна ці питання вирішити, і вважає, що це вдасться зробити їй достатньо ефективно. Тому, буде безумовно боротися за свій рейтинг. Але багато буде залежати від економічної ситуації. Багато залежатиме від ситуації на Донбасі, тож точно спрогнозувати наразі досить важко".

Тарас Березовець: "Гадаю, що вдасться. Тому що попри очевидні помилки, президент працює на свій електорат. А ця частина виборців Зеленського, яка прагне миру будь-якою ціною, отримала все, що, в принципі, їм президент і обіцяв. Він обіцяв домовитися по газу – він домовився. Він обіцяв повернути заручників – він повернув. Він обіцяв зустрітись із Путіним, він з ним і зустрівся. Тож усі ці обіцянки виконує.

Крім того, тепла зима, яка сприятиме тому, що українці отримають відносно невеликі суми платежів. Тож, ядро виборців поки що зберігається.
Серйозні проблеми розпочнуться тоді, коли падіння виробництва, зміцнення гривні доведуть до закриття робочих місць. Це невдоволення прийде, очевидно, навесні.

Але наразі, мені здається, йому вдасться вийти із цієї ситуації із найменшими втратами".

– Наскільки міцною, на вашу думку, буде монобільшість?

Євген Магда: "Монобільшості насправді вже нема. Тому вона буде й надалі розшаровуватись, оскільки у значної кількості парламентарів зростатиме відчуття власної значущості. Його будуть підживлювати представники різних фінансово-політичних груп та інші зацікавлені, у тому, щоб створити механізм впливу на президента і впливу на парламент. Тож, монобільшість як така, на сьогодні – це вже міф. І цей факт, власне, отримав достатньо багато підтверджень".

Тарас Березовець: "Її вже немає фактично. Ми це побачили по ключових голосуваннях Ради. Тому, гадаю, що в цій ситуації говорити про монобільшість уже недоречно. І саме тому в Зеленського зараз активно починають думати про проведення дочасних виборів".

"Фракція підконтрольна кому-завгодно, крім президента"

– Чи може Зеленський розпустити парламент, і за яких умов і підстав?

Євген Магда: "Я думаю, що до цього йде. І Зеленському, як людині, яка переносить модель керівництва "95 кварталом" в керівництво державою, важливо, щоб усе працювало так, щоб ніхто не говорив якихось поганих слів, не говорив, чому ж це так відбувається. Тому в нас буде не тільки дострокові парламентські вибори. Їм передуватиме й зміна уряду. Тобто, спочатку спробують за рахунок відставки уряду відіграти тему рейтингу, а потім вже будуть працювати над розпуском парламенту".

Тарас Березовець: "Дочасні вибори дадуть Зеленському шанс отримати меншу фракцію, але більш підконтрольну йому. Зараз фракція, по суті, контролюється ким-завгодно крім самого Зеленського. Тож вони виходитимуть із того, що краще мати менше, але "своїх", ніж мати велику фракцію, яка тільки формально утримується ними. Гадаю, що масштабний вихід нардепів із монобільшості почнеться, щойно розпочнуться серйозні проблеми. І тоді групи, в першу чергу Коломойського і Авакова, можуть вийти зі складу "Слуги народу".

– Чи очікуються кадрові зміни в уряді, і чому?

Євген Магда: "Відповідь проста – наш прем’єр не має жодного управлінського досвіду в державній сфері. Вірніше, не мав до призначення на посаді. Той, хто вважає, що цей досвід можна отримати "кругом-бігом", гадаю, дещо помиляється. Це означає, що Гончаруку так чи інакше доводиться слухати поради інших людей.

Теж кумедна ситуація: міністр фінансів Оксана Маркарова нарікає на бюджет-2019, при цьому забуваючи, що вона була міністром фінансів, який цей бюджет складав. Тобто, це трохи дивно. Є багато питань до того, як спрацював "турбо-режим", і наскільки він був "турбо" чи "торбо". Далі, гадаю, будуть актуальними кадрові питання. Як говорять деякі люди, під час новорічно-різдвяних канікул Володимир Зеленський саме це буде обговорювати зі своїм вузьким колом".

Тарас Березовець: "Обов’язково ці зміни будуть. Гончарука наразі вирішили зберігати. Я бачу, що по риториці, не зважаючи на всі його проблеми, він не став ще достатньо токсичним. Хочуть дочекатися, аби він набрався ще більше негативу, і тільки тоді відправляти його у відставку. Але кілька міністрів буде замінено, швидше за все. Це і міністр соціальної політики, і міністр економіки, міністр охорони здоров’я, можливо міністр фінансів і міністр інформатизації – він же віце-прем’єр Федоров. Але рішення Зеленський буде ухвалювати за підсумком новорічних свят в колі своїх найближчих соратників. Можливо, десь у січні-лютому буде оголошено про заміну кількох міністрів. І як завжди, все це відбуватиметься у "турбо-режимі" та без обговорень".

"Саджатимуть не політиків, а волонтерів"

– Чи будуть "посадки", які раніше анонсував Зеленський? Якими вони можуть бути?

Євген Магда:
"Знаєте, після того, як себе проявив останнім часом Офіс генпрокурора України, я б цього не виключав. Але тут влада теж має розуміти, що єднання в часово-просторому вимірі звинувачення у справі Шеремета і де-факто реабілітація "беркутівців" з Інститутської – це дуже вибухонебезпечний компонент. Це як коктейль Молотова. Начебто бензин і всі його компоненти можуть бути безпечними. Але коли поєднані разом – це вже можуть бути проблеми.

Гадаю, влада буде змушена підходити до перспектив переслідування будь-кого резонансного, вибірково прораховуючи наслідки для себе".

Тарас Березовець: "Ми це бачимо, вони вже цим шляхом пішли – після того, як "нагнули" судову систему та незаконно звільнили "беркутівців". Це, до речі, злочин, який ще в майбутньому можуть розслідувати. Це було політичне рішення Зеленського. Але йому це можуть інкримінувати в якості кримінального злочину, тому що він вийшов за рамки своїх повноважень. Очевидно, що коли під ними лежить судова система, вони ще більш активно і завзято через ДБР переслідуватимуть всім зрозуміло кого. Він же обіцяв про пришвидшення розслідування злочинів Майдану. Але зовсім не з тими результатами, як на це сподівалося суспільство. Тобто, він буде покладатися якраз на політиків та активістів, які боролися з режимом Януковича. Плюс волонтери, плюс ветерани АТО… Тому, гадаю, що після нового року все це піде по пришвидшеній процедурі.

Що стосується опозиції – Федини, Порошенка та інших – то поки що ці справи "підвішені" на "гачку". Тому, я думаю, що вони в першу чергу сконцентруються не на політиках, а на волонтерах, громадських активістах та ветеранах АТО".

– Якою буде ситуація на сході, і чи є шанс на завершення війни?

Євген Магда: "Шанс на завершення війни полягає на сьогоднішній момент лише в тому, щоб визначитися із тим, що Україна має сама для себе зрозуміти, що цей конфлікт надовго, що легких рішень нема, і теза "Треба просто припинити стріляти" нічого не дасть. Росія не збирається йти на якісь поступки. Вона очікує поступок від України. А Володимир Зеленський так вже танцює біля "червоних ліній", які йому окреслила активна частина українського суспільства. І цей танець стає для нього все більш і більш небезпечним".

Тарас Березовець: "Ніякого завершення війни, звичайно, не буде. Буде те саме загострення. Адже Путіну потрібні нові поступки, внесення змін в Конституцію України. Тому, гадаю, з великою вірогідністю ситуація буде загострюватися. Крім того, бойовики вийшли в "сіру зону", звідки вийшли українські військові в так званих "точках розведення". Буде тиск по Криму, відновлення постачання питної води на півострів. І все це ми побачимо вже взимку і навесні. Тому, очікується чергова криза.

Я не думаю, що буде наступна зустріч Нормандської четвірки на цьому тлі, тому що Путіна насправді цікавлять дуже великі поступки, на які Зеленський, при всій його русофілії та готовності йти на здачу національних інтересів, поки що не готовий йти. Тобто, він готовий просуватися цим треком, але більш обережно".

– Чи повернуть усіх полонених українців додому?

Євген Магда: "На жаль, ні. В Росії немає такого інтересу. Подібний сценарій можливий тільки за умови потужної здачі українських інтересів. Україна в результаті вересневого та грудневого обмінів віддала практично всіх медійно і політично вагомих для РФ полонених бойовиків, колаборантів, шпигунів. Тому ми перебуваємо в ситуації, коли так торгували, що немає чим здачі давати. Даруйте за таке, в цьому випадку, цинічне порівняння".

Тарас Березовець: "Для Путіна обмінний фонд – не більше, ніж засіб тиску. І він буде готовий здійснювати ці обміни в ручному режимі. Він буде захоплювати нових і нових заручників. Ми ж побачили, що серед 76 звільнених військових було лише 12. Всі інші були – хто-завгодно: люди, яких хапали і звинувачували у шпигунстві, реальні проросійські агенти, таксисти, які возили людей в Крим. Тому Путін буде виходити виключно із власних інтересів. Якщо йому буде це вигідно – в обмін на серйозні поступки, тоді він буде на це йти".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
2-01-2020, 18:54
Коментарів 0 Переглядів 2 527

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.