На свята, традиційно, святкові столи ламаються від страв та випивки Від цього загострюються хвороби шлунково-кишкового тракту, страждає серцево-судинна система, нирки.
Про це йдеться в публікації "МБ".
"Медики попереджають, що новорічні свята є серйозним випробуванням для серцево- судинної системи – людина переживає психоемоційні навантаження, порушується режим дня, харчування (переїдання), вживання великої кількості газованих напоїв, які можуть зумовлювати здуття живота та порушувати функції серця", - розповідає лікарка-гастроентеролог обласної лікарні Марина Патратій .
Як знайти міру, щоби не переїсти.1. Не голодуйте весь день перед походом у гості. Їжте нормально, як завжди.
2. В тарілку насамперед накидайте овочеві страви, нарізки, салати - половину тарілки.
3. Інша половина - все, що хочеться. Розраховуйте свої сили, краще спробувати все потрошки і залишити місце для гарячого.
4. Овочі і зелень зменшують шкідливий вплив смаженого та жирного.
5. Алкоголь підвищує відчуття голоду. Тому все має бути в міру і не пийте на голодний шлунок!
6. Не забувайте чого ви прийшли в гості - поїсти є можливість завжди, а спілкування та емоції - цінуйте тут і зараз - жартуйте, танцюйте, гуляйте!
7. Відчули насичення - відкладіть виделку. Не бійтесь залишити їжу в тарілці чи "сльози" в склянці.⠀
8. Десерт та фрукти можна спробувати. Решту взяти з собою до сніданку.⠀
9. Якщо один раз з‘їсте ложку салату з майонезом чи шматок торта нічого не станеться. Не треба наступного дня голодувати. Життя триває!⠀
10. Почніть з себе - готуйте салати без майонезу, ставте на стіл багато зелені та свіжих овочів, готуйте рибу, м‘ясо, торт спечіть або замовте домашній.
"При нормальному харчуванні ви можете собі дозволити їсти те, що любите. Та ваша їжа на святковому столі не повинна складатися тільки з майонезних салатів і жирних тортиків. Знайте міру і цініть своє здоров’я", - каже Марина Патратій.
Як добитися помірності в алкоголі. Помірність означає, що за все святкування ви п'єте один маленький келих вина, кухлик пива чи чарочку міцного напою. Щось одне і годі. Візьміть до уваги три речі:
▪ Перше — алкоголь треба не закушувати жирним, а запивати мінеральною водою.
▪ Друге — від алкоголю хочеться їсти, особливо солодке, але це просто біохімічна пастка, викликана алкоголем і викидом інсуліну.
▪ Третє — алкоголь це також калорії, і чарочка до чарочки сприятиме тому, що доведеться набрати кілограм-другий на самій випивці.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
27-12-2019, 19:59
0
2 035