RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Село на Буковині може залишитися без школи через припинення фінансування

У Слобода-Комарівській школі І-ІІ ступенів на Сторожинеччині вчителі збентежені звісткою про те, що фінансування школи у новому році припиниться. Занепокоєні не лише освітяни, а й батьки учнів, які ходять у цю школу. Адже з припиненням фінансування припинить роботу і освітній заклад. Що робити, ні вчителі, ні батьки не знають.

Кореспондентка "МБ" побувала у Слобода-Комарівській школі.



"Початкові класи продовжать навчання"

Гарна територія, охайне подвір’я та привітні діти, які чемно вітаються. Декілька років тому у школі сталася пожежа, але незначна. Коли робили ремонт, то добудували ще декілька класів.

Спілкуємося із завучем школи Оксаною Косован та учителями.

- На нараді при відділі освіти нам повідомили про те, що з першого січня, ймовірно, припинять фінансування шкіл, в яких малочисельні класи, тобто менше 15 учнів. Нібито дуже багато витрат йде на ці школи. Серед цих освітніх закладів опинилася і наша школа. Це все, що ми знаємо. Чекаємо, що буде далі, - каже завуч Оксана Косован.

Також на нараді повідомили, що початкові класи продовжать навчання у школі, а решта дітей будуть змушені їхати на навчання в сусідні села.

Пані Оксана додає, що в Сторожинецькій об’єднаній громаді є ще декілька шкіл, які можуть залишитися без фінансування.

Слобода-Комарівська школа розрахована на 110 учнів. Наразі тут навчаються 96. Наповнюваність класів, у середньому, 10-13 учнів. Працює тут 19 вчителів.
Найближча школа - за 14 кілометрів

– Школа хороша. Діти активні, беруть участь в олімпіадах і займають призові місця. Якщо школу закриють, то дітей потрібно буде підвозити до найближчої школи в сусіднє село. Панківська школа найближча до нас. До неї 14 кілометрів, - кажуть учителі.

Батьки не згодні з цим, бо ж переживають за дітей. Тим паче взимку, коли швидко темніє і дітям доведеться в сутінках добиратися додому з сусіднього села. До того ж і вчителі залишаться без роботи.

- Ми залишимося без роботи. Та найголовніше, якщо не буде школи – не буде села. Якщо немає школи в селі, то молодь буде звідси виїжджати і потрохи тут нікого не залишиться, - каже Оксана Косован.

Як додають учителі, взимку сюди важко дістатися. Бувало, навіть, хліб не завозили в магазини, бо дорогу замітало. Тому може статися, що і автобус не зможе приїжджати за дітьми.

- Мені залишилося ще шість років до пенсії. Я не знаю, де я маю доробити і куди мене візьмуть на роботу в такому віці? Та у нас, переважно, молодий колектив. Що їм робити? Та найбільш важко це для самих дітей. Адже у нас дуже розкидане село, і є діти, які далеко живуть від школи. Є учні, які йдуть три кілометри пішки до школи. Якщо потрібно буде підвозити учнів до школи в сусіднє село, то діти мають встати на годину раніше, - каже Оксана Косован.

Такі школи стануть філіями опорних закладів

Ірина Ісопенко, в.о. керівниці департаменту освіти ОДА:

- Урядом наразі розроблено критерії щодо моделювання мережі не тільки закладів освіти, а й системи охорони здоров’я, культури, молоді і спорту. Тому у системі загальної середньої освіти сьогодні у пріоритеті стоїть створення опорних навчальних закладів. Йдеться про те, що школи з малою чисельністю: першого ступеню до 20-ти, І-ІІ ступеню – до 45 учнів, не зможуть фінансуватися з держбюджету, тому що це є затратно. Для того, щоб збереглася така мережа, з утворенням опорного навчального закладу ці школи, які є малочисельними, мають стати філіями. Вони втрачають окрему юридичну особу і стають складовою опорного навчального закладу. Якщо цей заклад, до прикладу, нерентабельний взагалі, тобто є 7-10 учнів у класах, то рішенням засновника-власника, тобто органу управління освіти може призупинити його дію, або закрити.

Наше завдання зробити максимально те, щоб малочисельні школи сьогодні були у нас наповнені змістом, наповнені учнями, мали роль і місце в системі освіти, але через систему опорного закладу, де сьогодні існує потужна навчальна матеріальна база, де вкладають великі кошти у матеріально-технічну базу.

Наразі в області є дві школи І ступеню, де в класах є до 10-ти учнів. А шкіл І-ІІ ступенів, де є до 40 учнів, є сім.

Треба проаналізувати, яке забезпечення педагогічними працівниками має філія і які вакансії є в опорному закладі. Сьогодні з’являються асистенти вчителів, які працюють з дітьми на інклюзивному навчанні, тому шляхів вирішення питань є достатньо. Це компетенція і відповідальність директора закладу, органів управління, тому треба максимально працювати над тим, щоб зберегти робочі місця.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
15-12-2019, 15:56
Коментарів 0 Переглядів 5 080

Теги -

Військовий помер 3 травня від серцевого нападу під час відпустки додому

Цей правовий режим діятиме щонайменше ще 90 днів, а саме до 11 серпня 2024 року
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Рух легкового транспорту спрямовують в об'їзд через вулицю Зелену


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.