RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях через крадіжку гаманця затримали маршрутку: пасажирів виводили з салону і перевіряли

У Чернівцях маршрутний автобус на півгодини призупинив свій рух через крадіжку, яка сталася в салоні громадського транспорту.

Про це з місця події передає кореспондентка molbuk.ua



Інцидент стався сьогодні вранці в маршрутці №1А. За повідомленням журналістки, одна із пасажирок повідомила про те, що в неї вкрали гаманець. Пасажирка сіла в маршрутку на вулиці Південно-Кільцевій, а виявила, що гаманець зник, коли автобус доїхав до проспекту Незалежності.

У Чернівцях через крадіжку гаманця затримали маршрутку: пасажирів виводили з салону і перевіряли


Жінка повідомила про це водієві, який відреагував миттєво – зачинивши двері маршрутки та не випускаючи нікого з пасажирів на вулицю.

Тим часом жінка звернулась до присутніх у салоні людей: "Заберіть собі гроші, які в гаманці, тільки поверніть його, бо там є особисті речі".

У Чернівцях через крадіжку гаманця затримали маршрутку: пасажирів виводили з салону і перевіряли


Після цього на місце пригоди викликали співробітників поліції. Після їх прибуття пасажири маршрутки по одному виходили на вулицю, їх перевіряли правоохоронці.

Проте знайти злодія поліцейським не вдалося. Найімовірніше, він вийшов із маршрутки на одній із попередніх зупинок громадського транспорту.

У Чернівцях через крадіжку гаманця затримали маршрутку: пасажирів виводили з салону і перевіряли


Що робити, якщо вас обікрали в маршрутці?

Існує два варіанти звернення до правоохоронних органів — виклик поліції на місце злочину (якщо пограбовано квартиру, приміщення чи автомобіль) і самостійне звернення до відділку (наприклад, якщо на вулиці з вашої кишені поцупили гаманець).

Одне з перших правил виклику правоохоронців на місце злочину — робити це невідкладно, адже з часом можуть зникнути дуже важливі докази. Після прибуття на місце, поліція зобов’язана запропонувати вам написати заяву. Задля розуміння ситуації та виявлення нових обставин слідчий або прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів — тому до їхнього приїзду не варто чогось торкатися.

У випадку, якщо бачили злочинців, ви маєте детально описати їхню зовнішність. Якщо ні, то варто вимагати більш ретельного обстеження речей на місці злочину, на яких можуть залишитися відбитки пальців.

Якщо є вірогідність, що поблизу місця злочину велася зйомка чи працювали фотографи, правоохоронці мають право використовувати ці фото- та відеозаписи, навіть якщо камери належать іншим людям. Тим більше, у разі, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці або під час зборів, конференцій чи мітингів — всі учасники цих дійств автоматично дають згоду на їхнє фільмування. А тому отриманий відеозапис може бути використаний як доказ.

Якщо ви присутні під час огляду місця злочину, то маєте право робити заяви, звертати увагу правоохоронців на записи камер спостереження та слідкувати, щоб уся необхідна інформація була зазначена у протоколі.

Трапляються випадки, коли людина отримує певні травми чи ушкодження з боку злочинців (тоді злочин буде кваліфіковано як пограбування, що передбачає більш суворе покарання). У такому випадку важливо не відмовлятися від огляду медпрацівників для фіксації травм — навіть, якщо вони здаються несерйозними. Варто зазначити перебіг лікування та всі призначені лікарем препарати і процедури. Інакше правоохоронцям буде важко зрозуміти ступінь пошкоджень, що може вплинути на подальшу кваліфікацію злочину та розмір матеріального і морального відшкодування.

Звернення до відділку

Звертатися безпосередньо до поліції необхідно, якщо йдеться про крадіжку з кишені чи сумки, приміром, у транспорті. У цьому випадку співробітники поліції зобов’язані прийняти та зареєструвати заяву потерпілого, а слідчий — внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) протягом 24 годин після подання документу. Після цього постраждалий отримує витяг з цього реєстру — це є свідченням того, що розслідування справи почалося.

Будь-які заходи реагування щодо правопорушень з боку правоохоронців визначаються Кодексом про адміністративні правопорушення або ж Кримінально-процесуальним кодексом України. Яким саме, залежить від вартості викраденого майна та обставин злочину (як саме діяли злочинці, чи було завдано додаткової майнової шкоди, чи хтось постраждав).

Дрібним викрадення вважається, якщо його вартість на момент злочину не перевищує 0,2% неоподатковуваного мінімуму, що становить 176 грн 20 коп. У такому випадку злочинця можна притягнути до адміністративної відповідальності, за що йому світить попередження, штраф, вилучення або конфіскація викраденого, позбавлення водійських прав, громадські, виправні, суспільно корисні роботи або ж адміністративний арешт.

Якщо ж вартість викраденого майна перевищує вказану суму — настає відповідальність кримінальна, за яку правопорушникові загрожують громадські, виправні роботи, арешт, позбавлення волі на певний строк і навіть довічне ув’язнення. Для військовослужбовців додатково може бути застосоване таке стягнення, як позбавлення військового чи спеціального звання, рангу, чину та конфіскація майна.

Відповідно до українського законодавства, за один злочин може бути призначено лише одне основне покарання, але до нього можуть бути приплюсовані одне чи кілька додаткових.

Допомога розслідуванню

Щодо пошуку доказів, цим можуть займатися як правоохоронці, так і сам потерпілий. Перші розслідують справу шляхом отримання від органів державної влади і місцевого самоврядування необхідних документів та інформації. Водночас потерпілий також може сприяти встановленню місцеперебування викраденого майна.

Наприклад, ви завжди залишали велосипед біля своєї квартири, навісивши на нього ланцюг, і одного разу не знаходите його на місці. Ви викликаєте поліцію, яка відкриває кримінальне провадження за ст. 185 (крадіжка), надаєте правоохоронцям опис велосипеда, його марку та особливі прикмети з надією на швидке повернення своєї власності.

Та можна не лише сподіватися, а й активно діяти. В першу чергу варто самостійно провести моніторинг сайтів, на яких щось продають та купують. Якщо раптом побачите своє викрадене майно, тоді ви йдете до слідчого і подаєте клопотання про проведення розшукової дії, під час якої у продавця мають вилучити вашу річ.

Звісно ж, для цього перевіряється серія та номер, які повинні збігтись із зазначеними в документах — саме тому варто зберігати чеки та рахунки-фактури на вартісні речі. Після цього через певний час вам повертають велосипед, а слідчий, можливо, ще й викриває банду злочинців, які займалися викраденням та збутом викраденого.

На жаль, робота співробітників вітчизняних правоохоронних органів не завжди відповідає нашим очікуванням. І навіть у випадку, якщо людина своїми силами намагатиметься долучитися до слідства, і, фактично, візьме на себе частину обов'язків правоохоронців, їй годі розраховувати на допомогу та навіть подяку з їхнього боку. Більше того, вона ще може почути на свою адресу зауваження за втручання не в свої справи. За бездіяльністю поліції найчастіше приховується елементарне небажання працювати, а активність громадян у прагненні повернути свою власність якраз змушує до протилежного.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Юлія Леськова
13-12-2019, 10:33
Коментарів 0 Переглядів 23 919


За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!