RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чому квартири в Чернівцях одні з найдорожчих: аналіз пропозицій в різних містах

Кореспондент “МБ” порівняла ціни на новобудови у Чернівцях та сусідніх містах Івано-Франківську, Хмельницькому і Тернополі.

Ми розпитали у ріелторів з цих міст про пропозиції житла. І з’ясували, що у Чернівцях справді квартири одні з найдорожчих у західному регіоні. Причому дорожчі і новобудови, і квартири на вторинному ринку.



Чернівці

Ріелтори у Чернівцях запевняють, що новобудов будується чимало. Є і попит, і пропозиція.

- Ціна новобудови залежить від багатьох чинників, - каже директор агентства нерухомості Володимир Кифяк. - Є будинки, які здали в експлутацію, а є ті, які ще на стадії будівництва. Також на ціну впливають райони, поверхи, фірма-забудовник.

Найдешевшою буде новобудова на стадії будівництва, у маловідомого забудовника. Тут вартість квадратного метра житла становитиме 9,5 тисячі гривень. Але якщо люди вирішують купувати таку квартиру, то варто врахувати, що це буде будинок на околиці міста. І дуже добре, якщо будівництво вчасно завершать, а не затягнуть на роки.

Хорошими районами у Чернівцях для новобудов вважаються вулиці Аксенина, Суворова, пропект Незалежності (біля “Майдану”), бульвар Героїв Крут. У цих новобудовах ціна може сягнути 24 тисячі гривень за квадратний метр. Але найчастіше серез заюудовників фігурує ціна 13-14 тисяч гривень за квадратним метр у новобудові.

Однокімнатна квартира у новобудові у середньому коштуватиме 30-32 тисячі доларів, - каже Володимир Кифяк. - Це квартира орієнтовно площею 40 квадратних метрів, стан від забудовника, але у будинку, який зданий в експлуатацію. Для порівняння, на вторинному ринку однокімнатна “панелька” коштуватиме 22-25 тисяч доларів, “чешки” - 25-27 тисяч доларів.

Чому квартири в Чернівцях одні з найдорожчих: аналіз пропозицій в різних містах


Хмельницький

Переглядаючи пропозиції квартир у Хмельницькому, натрапляю на ціну навіть 5,7 тисячі гривень за квадратний метр у новозбудованому котеджі, є пропозиції по 7,5 тисячі гривень за квадратний метр. Загалом у Хмельницькому справді дешевші ціни на новобудови, ніж у Чернівцях. Це підтверджують і озвучені ціни ріелтора.

У Хмельницькому будується дуже багато новобудов. Ріелтори запевняють, що хмельниччани дуже активно скуповують квартири.

Ціна у новобудові стартує від 9,5 тисячі гривень за квадратний метр і це у хорошого забудовника, - розповідає ріелтор з Хмельницька Юлія Пушкар. - У центрі міста у зданій новобудові буде коштувати 12,5-13 тисяч гривень квадратний метр. Це хороше місце і хороша квартира.

Є будинки, які ще не здані в експлуатацію, а ціна вже становить 13 тисяч гривень за квадратний метр.

Є пропозиції квартир по 7,5 тисячі за квадратний метр. Це новобудови у віддалених районах і з мінімальними ремонтними роботами.

Загалом однокімнатна квартира у зданому будинку, куди можна заїжджати і робити ремонт, коштуватиме від 18 тисяч доларів. Однокімнатна квартира на вторинному ринку обійдеться орієнтовно у 15 тисяч гривень.

Івано-Франківськ

В Івано-Франківську серед новобудов значно більше пропозицій, ніж у Чернівцях. Ріелтор з Івано-Франківська Віталій Бойчук пояснює, що наразі місто за статистикою посідає друге місце після Києва з будівництва новобудов по кількості населення. Попит на квартири дуже великий.

Більшість новобудов зводять на околицях, переважно це будинки на 10 поверхів.

Середня ціна квадратного метра у новобудові 13-14 тисяч гривень. Це квартира без ремонту. Якщо хочуть купити квартиру з ремонтом, то це обійдеться у 15-16 тисяч гривень за квадратний метр, - каже Віталій Бойчук.

Однокімнатна квартира у новобудові від 20 тисяч доларів, якщо забудовник пропонує ремонт — 25 тисяч доларів.

Однокіматна квартира на вторинному ринку буде коштувати приблизно 14 тисяч доларів.

Тернопіль

У Тернополі багато пропозицій новобудов із ціною 10 тисяч гривень за квадратний метр. Ріелтори запевняють, що у Тернополі теж будують багато нового житла. У центрі будинків зводять мало, бо там немає місця, більш інтенсивне будівництво на околицях і у приміських селах.

Ціна на житло стартує від 10 тисячі гривень за метр квадратний, - каже ріелтор з Тернополя Ольга Дорош. - Є пропозиція квартири у новобудові за 17 тисяч гривень квадратний метр. Це пропозиція від забудовника, де квартира з ремонтом. Новобудови у припаркових зонах біля озера - від 18 тисяч гривень за квадратний метр. Але це вже елітне житло.

Чому квартири в Чернівцях одні з найдорожчих: аналіз пропозицій в різних містах


Також є пропозиції від 9,5 тисяч гривень за квадратний метр. Але це будівництво за межами міста, у селі, яке недалеко від Тернополя.

Квартири у новобудовах зазвичай великих площ. За однокімнатну новобудова, як вже здана в експлутацію, довдеться викласти 25-30 тисяч доларів. На вторинному ринку однокімнатна квартира обійдеться у 18-22 тисячі доларів.

"У нас небагато будується"

Наталя Хілько, головний архітектор Чернівців:

На ціну будівництва впливає те, що у Чернівцях висока сейсміка. Тож при розрахунку конструктивних рішень потрібно вкладати антисейсмічні пояси, фундаменті рішення приймати, арматура здорожчується, бетон.

В Івано-Франківську, Хмельнику рельєф рівніший. Також потрібно врахувати оціночну вартість землі.

Я вважаю, що у нас небагато будується. На жаль, це не роблять за детальними планами територій, бо набагато краще, коли забудовується цілий масив, а не один будинок, який навантажується на існуючі мережі. Натомість в Івано-Франківську одночасно забудовують цілі масиви з необхідною інфраструктурою.

Місто буде вигравати, коли буде вестися комплексна забудова. Я бачу на перспективу розвитку новобудов у районах вулицях Рівненська-Сторожинецька, вулиць Героїв Майдану.

Скільки коштують квартири
(ціни у західному регіоні, м2)

Чернівці — 9,5-24 тис. грн

Хмельницький — 7,5-13 тис. грн

Івано-Франківськ — 8-16 тис. грн

Тернопіль — 10-16 тис. грн

Львів — 13-35 тис. грн

Рівне — 7,5-19 тис. грн

Луцьк — 9-16 тис. грн

Ужгород — 6-21 тис. грн.

Людмила Осадчук

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
8-12-2019, 15:12
Коментарів 1 Переглядів 14 185

Теги -
Hаписав: Fedison Меблі Loft, Коментарів: 0, Новин: 0, 8 березня 2023 11:33
В новині:
Вуличні меблі – це найкраще рішення для оздоблення приватного та громадського простору. Стосовно більш детальної інформації звертайтесь, будемо раді вас проконсультувати). Також долучайтесь до наших офіційних сторінок у Фейсбуці та Інстаграмі. 1)https://fedison.com.ua/ 2)https://www.facebook.com/Fedison%D0%9C%D0%B5%D0%B1%D0%BB%D1%96-Loft-107152368691905 3)https://www.instagram.com/_fedison_loft_/



Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.