RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Перший власний дім письменниці

75 років тому, 27 листопада, в Чернівцях був заснований літературно-меморіальний музей Ольги Кобилянської.

Ольга Кобилянська жила у будинку, де тепер її музей, 13 років, з 1929 по 1942 рік, йдеться у публікації "Молодого буковинця".



До Чернівців письменниця переїхала у 1891 році. У будинку п’ять кімнат. Колишні кухня і ванна – тепер кабінети працівників. Жила тут письменниця з родиною прийомної доньки Олени (донька брата Олександра), її чоловіком та їхніми двома синами.

Перший власний дім письменниці


27 листопада 1944 року, у день народження Кобилянської у Чернівцях відкрили її музей. Цього року 156 років з дня народження письменниці. Будинок вона придбала за гроші від своїх творів.

У відомої письменниці було чотири брати – Олександр, Степан, Володимир, Максим та сестра Євгенія. Після смерті Кобилянської спадкоємицею будинку стала її прийомна донька Олена Кобилянська- Панчук. У 1944 році, коли відкрили музей, Олена ще мешкала тут зі своєю родиною.


У двох перших залах багато речей з дитинства та юності письменниці.



Є у музеї і першодруки творів Ольги Кобилянської. Зокрема, рукопис її першого прозового твору "Гортензія, або Нарис із життя однієї дівчини", першодруки повісті "Земля" та роману "Апостол черні".

В одній із вітрин – намисто письменниці, її пуделко, де вона зберігала все для шиття, записники, флакон для парфумів, шпилька та гребінь для волосся…

Перший власний дім письменниці[/center]

У двох залах відтворено спальню та кабінет-вітальню Ольги Кобилянської. У вітальні стоїть австрійський рояль. На ньому більше грала сестра письменниці.

У цьому залі можна побачити останні світлини Кобилянської, одне з фото зроблене на подвір’ї, письменницю виносили у плетеному із лози кріслі.

Перший власний дім письменниці

Перший власний дім письменниці


На стін висить великий годинник, який фіксує час смерті Кобилянської, вона померла пів на другу дня. Годинник тоді зупинили і більше не заводили…
Тут же можна побачити невелике фото Асти Нільсен – це одна з улюблених Ольгою Кобилянською датських акторок німого кіно. На стіні у рамці під склом – скомпонований Кобилянською гербарій із едельвейсів. Ці квіти вони зібрала у Кимполунзі ще у 1884 році".

Перший власний дім письменниці


У 1983 році ця експозиція відкрилася саме у такому вигляді. Тут книги письменниці, видання про неї, переклади, інсценізації, екранізації. Світлини із спектаклів за творами Кобилянської".

Можна побачити легендарну акторку Галину Янушевич у виставі "Вовчиха", макети сценографії до вистави "Земля"… В цьому залі знаходяться і два оригінальні портрети.
За минулий рік у музеї побувало 5 тисяч людей.

Довідка

Чернівецький літературно-меморіальний музей Ольги Кобилянської був відкритий 27 листопада 1944 року. Це будинок, в якому жила останні роки свого життя відома письменниця.

Музей складається із п’яти залів. Працює щодня, в тому числі у суботу та неділю, вихідний – вівторок.

Вартість вхідного квитка – 10 грн (учні та студенти) та 20 грн. (дорослі). Вартість екскурсії: – для дітей – 30 грн, для дорослих – 60 грн.

Музей розташовується на вулиці Софії Окуневської (колишня Димитрова).


Перший власний дім письменниці

Перший власний дім письменниці

Перший власний дім письменниці

Перший власний дім письменниці

Перший власний дім письменниці

Перший власний дім письменниці

Перший власний дім письменниці

Перший власний дім письменниці


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Наталка Фещук
27-11-2019, 08:41
Коментарів 0 Переглядів 2 849

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.