RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Новини Чернівців » «У тілі з’явилася легкість»: чернівчанка розповіла, як стала веганкою

«У тілі з’явилася легкість»: чернівчанка розповіла, як стала веганкою

Уперше ми зустрілися під час акції "Цирк – без тварин". Струнка вродлива дівчина модельної зовнішності з довгим волоссям тримала в руках плакат. В розмові зізналася, що стала веганкою.

– Коли деякі знайомі дізнаються, що я веганка, дивуються так, ніби перед ними інопланетянка, – сміється Марія-Каріна. – Найбільше тішить банальне запитання: "А що ти їси?" Декому здається, що я харчуюся винятково травою та насінням. Веганство – це не просто відмова від м’яса та інших продуктів тваринного походження. Це ціла філософія життя, спосіб самовдосконалення. Користь отримує не лише людина, яка стала веганом, а й навколишній світ, що стає кращим і добрішим.



Паштет – із нуту, спагеті – з кабачка

Веганкою Марія-Каріна стала півтора року тому.

"Я повністю відмовилася від продуктів тваринного походження: м’яса, молока, сиру, яєць, навіть риби, – пояснила дівчина. – Раніше м’ясні та молочні продукти були екологічно чистими. Зараз молоко та сметану роблять із порошку, тому вони приносять більше шкоди, ніж користі. У дитинстві я часто хворіла, лежала в лікарні. У підлітковому віці мала проблеми зі шкірою на обличчі, дуже хвилювалася через це. Мене зацікавила тема здорового харчування. Почала шукати відповідну літературу, інформацію в Інтернеті. Спершу відмовилася від м’яса. Моє здоров’я значно покращилося. Вирішила відмовитися ще й від молочних продуктів, яєць. Мене підтримала моя мама Оксана, яка теж стала веганкою, а недавно – навіть сироїдкою. Маю багато однодумців у різних містах, які обрали цей спосіб життя. Мій хлопець Ігор теж веган, планує випускати кухонні еконабори. Удвох мріємо збудувати екобудинок, де би росли наші діти".

Дівчина почала шукати замінники продуктів, від яких відмовилася.

«У тілі з’явилася легкість»: чернівчанка розповіла, як стала веганкою


"Рибу замінила льоном, який полюбляли наші предки. Перемелюю насіння в блендері, добавляю воду та різні фрукти. Виходить смачна калорійна каша, яка тримає чотири-п’ять годин, – каже веганка. – Роблю млинці із зеленої гречки. Замочую 50 грамів крупи на ніч, додаю банан, ожину, перемелюю в блендері. Смажу млинці без жиру на антипригарній сковорідці, їм із карамеллю. На обід готую паштет із нуту, який дуже розповсюджений в Ізраїлі. Можна взяти звичайну квасолю, відварити і зробити паштет. Дуже люблю сочевицю, до якої додаю цибулю. Роблю салати з помідорів, огірків, перцю, зелені, капусти, буряка, моркви, додаю туди багато насіння кунжуту, соняшникового та гарбузового. Використовую оливкову олію, соняшникову не раджу, бо вона містить багато шкідливих жирів. Дуже смакує веганська запіканка з гарбуза та соєвого сира тофу. Ще одна моя коронна страва – запечена картопля з грибами та часником. Роблю спагеті з кабачків і пасти. Сама випікаю вдома хліб без дріжджів. Беру пророщену гречку, кунжут, гарбузове насіння, подрібнені грецькі горіхи – це все добре перемішую. Випікаю в духовці 30 хвилин за температури 200 градусів. Роблю паштет із авокадо, намащую на хліб, зверху ставлю шматочок помідора – виходить дуже смачний бутерброд. Надаю перевагу місцевим сезонним фруктам та ягодам, які заморожую на зиму".

"Їм двічі на день"

Часто доводиться чути, що без вживання м’яса людина почувається кволою.

– Веганство навпаки поліпшило моє самопочуття. Я перестала хворіти – за останніх півтора року жодного разу не зверталася до лікарів. Зникла важкість у шлунку після прийому їжі, в тілі з’явилася така легкість – ніби виросли крила, – запевнила Марія-Каріна. – Вранці випиваю склянку теплої води, іноді додаю ложечку харчової соди, щоби очистити кишківник. Їм двічі на день – вранці та ввечері, можу перекусити яблуком або грушею. Цього мені цілком вистачає, немає відчуття голоду. Я їм для того, щоби жити, а не навпаки. П’ю багато води.

«У тілі з’явилася легкість»: чернівчанка розповіла, як стала веганкою


"Моєї енергії вистачає на все. Прагну постійно розвиватися і брати більше від життя, – запевнила дівчина. – Навчаюся в Одеській юридичній академії. Зараз готуюся до конкурсу "Міс академія". Беру участь у модельних показах весільних суконь, працюю фотомоделлю. Відвідую художню студію, записалася на танці. До речі, після того, як я стала веганкою, колір шкіри обличчя покращився настільки, що навіть не користуюся косметичними засобами. Із подругою Патрісією Ільчишиною ми створили у соцмережах сторінку "Еко-Чернівці". Будемо розповідати про веганів, правильне харчування, збереження природи.

До теми

Веганство виникло в 1944 році, цей термін ввів Дональд Уотсон. Офіційно Міжнародний день вегана відзначається з 1 листопада 1994 року. Дехто хоче таким чином захистити тварин та екологію, дехто турбується про стан свого здоров’я. Вегани не вживають м’ясо, молочні продукти, рибу, яйця. Вони не носять вироби з хутра, шкіри та вовни, не користуються косметикою і лікарськими засобами, які тестують на тваринах. Виступають проти використання тварин у цирках. Веганський раціон включає лише рослинну їжу: фрукти, овочі, бобові, сою, сир тофу, крупи, горіхи, зелень.

Відомі вегани: Пол Маккартні, Білл Клінтон, Бред Пітт, Джонні Депп, Наталі Портман.

"Веганство справді корисне"

Володимир Вівсянник, кандидат медичних наук, лікар-гастроентеролог обласної лікарні:

«У тілі з’явилася легкість»: чернівчанка розповіла, як стала веганкою


– Веганами можуть стати молоді люди віком від 18 до 30 років, у яких немає проблем зі здоров’ям. Старшим до цього вибору слід підходити досить відповідально. Перед цим треба обов’язково пройти обстеження у лікаря, здати необхідні аналізи. Якщо є певні захворювання, то бажано відмовитися.

Є спеціальна формула, за якою розраховують здорове збалансоване харчування, необхідну кількість білків, жирів та вуглеводів для організму. Останніми роками цей рух набирає дедалі більшої популярності серед молоді.

У Чернівцях навіть створили клуб веганів. Я читав там лекцію про правильне харчування. Думав, прийде семеро-десятеро осіб, а прийшло 57. На основі власних спостережень можу констатувати, що рослинний раціон справді корисний для організму: покращується обмін речовин, нормалізується рівень холестерину, зменшується ризик появи багатьох захворювань, надмірної ваги та ожиріння. Але переходити на таку дієту потрібно поступово, виключаючи м’ясо та інші продукти тваринного походження зі свого раціону. Також раджу проходити періодично обстеження у лікаря, щоби виключити проблеми зі здоров’ям.

Надія Будна

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
9-11-2019, 22:54
Коментарів 0 Переглядів 2 682

Теги -

За попередньою інформацією ДТП з потерпілими.

Водопостачання відключене на майже 30 вулицях.


Загалом президент позбавив нагород 34 людей
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вранці температура повітря становить -1°


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.