RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Він+Вона | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Радіо | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Молодий буковинець » Новини Чернівців » «У тілі з’явилася легкість»: чернівчанка розповіла, як стала веганкою

«У тілі з’явилася легкість»: чернівчанка розповіла, як стала веганкою

Уперше ми зустрілися під час акції "Цирк – без тварин". Струнка вродлива дівчина модельної зовнішності з довгим волоссям тримала в руках плакат. В розмові зізналася, що стала веганкою.

– Коли деякі знайомі дізнаються, що я веганка, дивуються так, ніби перед ними інопланетянка, – сміється Марія-Каріна. – Найбільше тішить банальне запитання: "А що ти їси?" Декому здається, що я харчуюся винятково травою та насінням. Веганство – це не просто відмова від м’яса та інших продуктів тваринного походження. Це ціла філософія життя, спосіб самовдосконалення. Користь отримує не лише людина, яка стала веганом, а й навколишній світ, що стає кращим і добрішим.



Паштет – із нуту, спагеті – з кабачка

Веганкою Марія-Каріна стала півтора року тому.

"Я повністю відмовилася від продуктів тваринного походження: м’яса, молока, сиру, яєць, навіть риби, – пояснила дівчина. – Раніше м’ясні та молочні продукти були екологічно чистими. Зараз молоко та сметану роблять із порошку, тому вони приносять більше шкоди, ніж користі. У дитинстві я часто хворіла, лежала в лікарні. У підлітковому віці мала проблеми зі шкірою на обличчі, дуже хвилювалася через це. Мене зацікавила тема здорового харчування. Почала шукати відповідну літературу, інформацію в Інтернеті. Спершу відмовилася від м’яса. Моє здоров’я значно покращилося. Вирішила відмовитися ще й від молочних продуктів, яєць. Мене підтримала моя мама Оксана, яка теж стала веганкою, а недавно – навіть сироїдкою. Маю багато однодумців у різних містах, які обрали цей спосіб життя. Мій хлопець Ігор теж веган, планує випускати кухонні еконабори. Удвох мріємо збудувати екобудинок, де би росли наші діти".

Дівчина почала шукати замінники продуктів, від яких відмовилася.

«У тілі з’явилася легкість»: чернівчанка розповіла, як стала веганкою


"Рибу замінила льоном, який полюбляли наші предки. Перемелюю насіння в блендері, добавляю воду та різні фрукти. Виходить смачна калорійна каша, яка тримає чотири-п’ять годин, – каже веганка. – Роблю млинці із зеленої гречки. Замочую 50 грамів крупи на ніч, додаю банан, ожину, перемелюю в блендері. Смажу млинці без жиру на антипригарній сковорідці, їм із карамеллю. На обід готую паштет із нуту, який дуже розповсюджений в Ізраїлі. Можна взяти звичайну квасолю, відварити і зробити паштет. Дуже люблю сочевицю, до якої додаю цибулю. Роблю салати з помідорів, огірків, перцю, зелені, капусти, буряка, моркви, додаю туди багато насіння кунжуту, соняшникового та гарбузового. Використовую оливкову олію, соняшникову не раджу, бо вона містить багато шкідливих жирів. Дуже смакує веганська запіканка з гарбуза та соєвого сира тофу. Ще одна моя коронна страва – запечена картопля з грибами та часником. Роблю спагеті з кабачків і пасти. Сама випікаю вдома хліб без дріжджів. Беру пророщену гречку, кунжут, гарбузове насіння, подрібнені грецькі горіхи – це все добре перемішую. Випікаю в духовці 30 хвилин за температури 200 градусів. Роблю паштет із авокадо, намащую на хліб, зверху ставлю шматочок помідора – виходить дуже смачний бутерброд. Надаю перевагу місцевим сезонним фруктам та ягодам, які заморожую на зиму".

"Їм двічі на день"

Часто доводиться чути, що без вживання м’яса людина почувається кволою.

– Веганство навпаки поліпшило моє самопочуття. Я перестала хворіти – за останніх півтора року жодного разу не зверталася до лікарів. Зникла важкість у шлунку після прийому їжі, в тілі з’явилася така легкість – ніби виросли крила, – запевнила Марія-Каріна. – Вранці випиваю склянку теплої води, іноді додаю ложечку харчової соди, щоби очистити кишківник. Їм двічі на день – вранці та ввечері, можу перекусити яблуком або грушею. Цього мені цілком вистачає, немає відчуття голоду. Я їм для того, щоби жити, а не навпаки. П’ю багато води.

«У тілі з’явилася легкість»: чернівчанка розповіла, як стала веганкою


"Моєї енергії вистачає на все. Прагну постійно розвиватися і брати більше від життя, – запевнила дівчина. – Навчаюся в Одеській юридичній академії. Зараз готуюся до конкурсу "Міс академія". Беру участь у модельних показах весільних суконь, працюю фотомоделлю. Відвідую художню студію, записалася на танці. До речі, після того, як я стала веганкою, колір шкіри обличчя покращився настільки, що навіть не користуюся косметичними засобами. Із подругою Патрісією Ільчишиною ми створили у соцмережах сторінку "Еко-Чернівці". Будемо розповідати про веганів, правильне харчування, збереження природи.

До теми

Веганство виникло в 1944 році, цей термін ввів Дональд Уотсон. Офіційно Міжнародний день вегана відзначається з 1 листопада 1994 року. Дехто хоче таким чином захистити тварин та екологію, дехто турбується про стан свого здоров’я. Вегани не вживають м’ясо, молочні продукти, рибу, яйця. Вони не носять вироби з хутра, шкіри та вовни, не користуються косметикою і лікарськими засобами, які тестують на тваринах. Виступають проти використання тварин у цирках. Веганський раціон включає лише рослинну їжу: фрукти, овочі, бобові, сою, сир тофу, крупи, горіхи, зелень.

Відомі вегани: Пол Маккартні, Білл Клінтон, Бред Пітт, Джонні Депп, Наталі Портман.

"Веганство справді корисне"

Володимир Вівсянник, кандидат медичних наук, лікар-гастроентеролог обласної лікарні:

«У тілі з’явилася легкість»: чернівчанка розповіла, як стала веганкою


– Веганами можуть стати молоді люди віком від 18 до 30 років, у яких немає проблем зі здоров’ям. Старшим до цього вибору слід підходити досить відповідально. Перед цим треба обов’язково пройти обстеження у лікаря, здати необхідні аналізи. Якщо є певні захворювання, то бажано відмовитися.

Є спеціальна формула, за якою розраховують здорове збалансоване харчування, необхідну кількість білків, жирів та вуглеводів для організму. Останніми роками цей рух набирає дедалі більшої популярності серед молоді.

У Чернівцях навіть створили клуб веганів. Я читав там лекцію про правильне харчування. Думав, прийде семеро-десятеро осіб, а прийшло 57. На основі власних спостережень можу констатувати, що рослинний раціон справді корисний для організму: покращується обмін речовин, нормалізується рівень холестерину, зменшується ризик появи багатьох захворювань, надмірної ваги та ожиріння. Але переходити на таку дієту потрібно поступово, виключаючи м’ясо та інші продукти тваринного походження зі свого раціону. Також раджу проходити періодично обстеження у лікаря, щоби виключити проблеми зі здоров’ям.

Надія Будна

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
9-11-2019, 22:54
Коментарів 0 Переглядів 1 982

"Чернівцітеплокомуненерго" скаржиться на велику заборгованість споживачів теплопостачання
Олександр Погодін написав заяву про звільнення
Жінка зізналася, що вже встигла витратити частину коштів
• Новини партнерів










ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Люди побоюються, щоб сьогодні негода знов не наробила такого лиха


«Наші рвали та метали». Блог Анни Семьонової
Буковинці навіть дуже позитивно говорять про збірну України
«Я ж стану жертвою всесвітньої змови» Блог Юлії Леськової
Здавалося би, всі вже прийняли той факт, що коронавірус – доволі небезпечна вірусна інфекція
«Я не знаю більш національного народного генія» Блог Надії Будної
15 червня відзначили 80-річчя від дня народження видатного українського актора і режисера Івана Миколайчука
загрузка...
ВІДЕО Переглянути все відео

Про основні переваги поліуретанових деталей та особливості виробництва розповідає технік-конструктор ТМ "PolyBush" Олександр.

В асортименті крамнички є желейки, різні горіхи в шоколаді, унікальний ірис, суфле, маршмелоу, карамель, jellybeans, лакриця, жуйки та льодяники.

Насолоджуйтесь концертом та вигравайте безліч цінних подарунків! Суперприз – РОБОТ-ПИЛОСОС!

Ми розповімо вам, чому франшиза Pronto Pizza та Sushi Pro буде вигідною інвестицією.
Як влаштувати незабутню відпустку та не спустошити сімейний бюджет*

Провести незабутню відпустку і при цьому не спустошити сімейний бюджет допоможе найбільша торговельна мережа країни — "АТБ".

Ми поцікавилися, якою ж ідеєю керувалися власники, створюючи "Квант Сервіс", якого професійного рівня досягли інженери за усі роки роботи та із якими труднощами доводилося стикатися.

Про важливість профілактичних оглядів у ортодонта, фактори, що сприяють викривленню зубів у дітей, на які варто звернути увагу батькам, профілактику ортодонтичних захворювань, розповіли у стоматологічній клініці Life Dent.
З нагоди 55-річчя Чернівецького торговельно-економічного інституту відбувся круглий стіл*

1 червня 2021 року в Чернівецькому торговельно-економічному інституті КНТЕУ відбулося засідання круглого столу на тему [b]"Управління публічними фінансами в умовах реформування економіки України"