RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Невідома Буковина: алкогольні обмеження у австрійські часи

У Чернівцях у часи військової адміністрації 1784 року було видано перше положення про шинки й танці. Забороняли "музикувати" на великі свята, у дні посту, в дні смерті цісаря Франца І та цісарівни Марії Терезії.

Гуляти в шинках дозволяли хіба що в базарні дні – неділю та понеділок, масляницю в середу й окремі свята. Спеціальний дозвіл треба було брати в секретаря військової адміністрації старшого лейтенанта Адлера і вносити в міську касу 17 крон.



За третє порушення забирали шинок

Відповідно до інструкції, як пише дослідник історії Чернівців Раймунд Фрідріх Кайдль, продаж міцних напоїв і танці дозволяли тільки до 22:00. Корчмарів, які порушували ці вимоги, на перший раз карали штрафом на два флорини, а на другий – били палицями. П’яним не дозволяли відпускати більше алкогольних напоїв, і корчмар повинен був випровадити їх із шинку. Служницям можна було танцювати по неділях і святкових днях до 19:00. Любителі азартних ігор могли робити ставки не вищі трьох крон. Повій та підозрілих осіб корчмарі не мали права пускали на нічліг.

Оскільки не завжди ці розпорядження виконувалися, то 21 квітня 1785 року було видане суворіше положення. Міські патрулі повинні були після 22:00 обходити всі корчми "у горішньому та долішньому місті". Шинкарів, у яких були ще відвідувачі й лунала музика, заарештовували. На перший раз їх штрафували на чотири флорини. Якщо це траплялося вдруге, то карали чотирма днями арешту та примусовими роботами з прибирання вулиць. На третій раз позбавляли права утримувати шинок.

Міський статут 1786 року також містить відповідні приписи. За кожен дозвіл на музику корчмар мусив сплачувати 20 крон. У неділю та під час Богослужінь на релігійні свята у шинках не дозволяли ні пити, ні танцювати.

Відкрити шинок можна було тільки з дозволу крайового органу. Корчмарі не мали права давати пиво в кредит вище встановленої суми і не наливати відомим у місті пиякам. Також не дозволялося брати під заставу речі.

Часто на шинкарів доносили, бо отримували за це половину штрафу. Якщо це робив сам п’яниця, то йому прощався весь борг, який мав заплатити власник шинку. Останній також отримував тілесне покарання – побиття палицями.

На балах не можна було носити шпори

Згідно із "поліційним розпорядженням" 1793 року, в Чернівцях дозволяли пити і танцювати взимку до 21:00, а влітку – до 22:00. Виняток робили для офіцерів, чиновників і знаті, котрі могли перебувати в питних закладах до півночі, правда, без музики. Аби ніхто не міг сказати, що він не знав, котра година, спеціальний дзвін відбивав 21:00 або 22:00.

Організатори весіль і балів також мали отримувати дозволи на "нічне музикування" в окружному управлінні. Були видані навіть спеціальні бальні статути "для досягнення більшого порядку та безпеки". Скажімо, в статуті 1803 року вказано, що ті, хто хоче танцювати на балу, не можуть носити шпори. Не можна було також приходити у танцювальний зал із шаблею або палицею, палити. Слід було поводитися спокійно та гідно, бо інакше випровадить варта. Танці проводилися в певному порядку: по-польськи, по-німецьки, менует, мазурка або кадриль, саваж, краков’як.

У 1848 році були введені різні обмеження на проведення розваг. Зокрема бали мали відбуватися до півночі в присутності комісара. Магістрат повинен був стежити за тим, "щоби при хрещеннях, весіллях і похоронах не допускалися надмірності та частування поступово скорочувалися…". Забороняли стріляти на весіллях.

19 липня 1877 року було прийнято спеціальний імперський закон проти пияцтва. За появу в громадських місцях п’яниць арештовували на один місяць або карали штрафом до 50 флоринів.

За румунської влади за бійки, які влаштовували чернівчани напідпитку в корчмах чи на вулиці, їх забирали жандарми і часто били. Також їм видавали тупі пилки і змушували зрізати ними дерева, доки не протверезіють.

Ще більше цікавих історій із життя Чернівців та області у минулому читайте в нашій рубриці "Невідома Буковина"

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
28-10-2019, 08:52
Коментарів 0 Переглядів 1 224

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.