RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Місто муралів, або як у Чернівцях через Боба Марлі посварилися, - ВВС

У Чернівцях художники розмальовують обшарпані фасади будинків. Ідея перетворення старих фасадів на витвори мистецтва належить кільком чернівецьким волонтеркам.

До проєкту "Місто малювання" долучилися близько двох десятків людей: художники, поети, письменники. Одним словом, активна молодь, пише ВВС Україна.



Розмальовувати стіни почали минулого року: прогулюючись Чернівцями, помітили, що чимало фасадів розписані лайливими написами та малюнками. Закупили фарби, пензлі і так створили перший мурал. Зараз їх вже понад 40. Працюють художники безкоштовно. Єдине, кажуть, місцеві жителі часто пригощають гарячими напоями.

"Тематику малюнка художники обирають самі, - розповідає одна із засновниць проєкту Тетяна Марценюк. - Ми створили окремий чат і щовечора планували локації. Конкретних вимог до митців не ставили ніколи. Головне - це повинна бути обшарпана, так би мовити, занедбана стіна. Коли перші мурали були створені, ми зрозуміли, що нам потрібно якось називатися. Обирали з кількох варіантів. І, врешті, наш проєкт назвали "Академія містомалювання".

Не так давно на одній із міських будівель з'явився портрет Майкла Джексона. Короля поп-музики розмістили в міжбудинковій арці поблизу Соборної площі Чернівців. Малюнок створив місцевий художник, котрий називає себе Slam. Розміри муралу 2,5 на 4 метри. На роботу художник витратив тиждень і кілька банок чорної, сірої та білої фарб.

Мурали у Чернівцях підтримують далеко не всі. Мовляв, старі фасади передають дух міста і розмальовувати їх не варто. Тому тепер перед початком роботи, художники збирають "консиліум" із мешканців і обговорюють плани. Часто активістам приписують політичні мотиви чи уподобання, але самі художники це спростовують і кажуть, що працюють заради ідеї.

Місто муралів, або як у Чернівцях через Боба Марлі посварилися, - ВВС


Однією із останніх робіт став портрет Боба Марлі. Ямайського реггі-музиканта зобразили на стіні житлового будинку, що по вулиці Українській. Вочевидь, комусь із місцевих малюнок не сподобався, і вже за два дні Боб перетворився на чорний смайл. Малюнок одразу ж відновили. Та за кілька днів мурал знову пошкодили.

У соціальних мережах розгорілися дискусії: одні мешканці обурювалися вчинку вандалів, інші, навпаки, казали, що в Україні є чимало своїх артистів. У Чернівцях навіть провели голосування - "Кого на місці Боба Марлі ви б хотіли бачити?". Варіантів було чимало: від Шевченка до Кузьми Скрябіна. Та поки містяни роздумували, художники знову відновили мурал.

"Я не розумію, кому нашкодив малюнок, - каже художник Slam. - Якщо комусь не подобається, просто пройдіть повз. Не потрібно робити так, аби чужий труд був марним. Терпіння художника - це одне. А от менталітет людей - зовсім інше". На запитання - чи буде він малювати надалі, художник, не роздумуючи, відповів: "Звісно!".

"Ми не малюємо на фасадах, котрі виходять на дорогу, а тільки в двориках та арках. Ми завжди питаємо мешканців. Зазвичай вони погоджуються. Чому так сталося із Бобом Марлі - я не знаю", - пояснює засновниця проєкту Тетяна Марценюк.

Місто муралів, або як у Чернівцях через Боба Марлі посварилися, - ВВС


Після скандалу із Бобом Марлі в Чернівцях провели публічну дискусію. До обговорення запросили мера, чиновників інспекції із благоустрою і самих художників. Говорили кілька годин. Хтось критикував активістів у надмірній ініціативності і пропонував штрафувати за самодіяльність. Інші переконували, що стін у місті багато, тож не варто настільки зосереджувати увагу на "недосконалих" муралах.

"Ми за стінописи штрафувати не будемо!", - заявив начальник міської інспекції з благоустрою Чернівців Сергій Обшанський. На думку чиновника, в муралах немає жодного негативу: навпаки, картини на стінах додають фарб похмурим чернівецьким дворикам.

Але після ситуації із зображенням Боба Марлі до муралів пообіцяли ставитися прискіпливіше. Перш, ніж щось зображати, художники радитимуться із містянами.

Потрібно буде також погодження з відділом охорони культурної спадщини, якщо йтиметься про будинки в центрі Чернівців.
Редактор: Марина Кавкало
14-10-2019, 10:50
Коментарів 0 Переглядів 1 463

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.