RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як можна зміцнити імунітет гарбузом і зеленим чаєм: поради лікаря

Осінь, як відомо, – пора надокучливих застуд, але їх можна уникнути, якщо вчасно і регулярно загартовувати організм і подавати імунній системі корисну їжу. Галина Коваль, доктор медичних наук, професор кафедри клінічної імунології, алергології та ендокронології БДМУ каже, що інколи незначне послаблення імунітету можна лікувати не препаратами, а правильно підібраним харчуванням.

А ось щодо сезонного групу, то зауважує, що найкращим способом уникнути захворювання є вакцинація. Вже багато років робить щеплення і собі, і всій родинні від сезонних штамів грипу.



Думайте про імунітет влітку

Пані Галино, останніми роками люди дуже часто хворіють ГРВІ та грип. Часто їх перебіг важкий. З чим це пов’язано?

– Як на мене, з тим, що люди змінили ставлення до свого здоров’я і стилю життя. Чого хоче імунна система? Загартовування. Щоб її леліяти і давати всі поживні речовини, нам самим потрібно бути сильним. Якщо людина перебуває у теплі, комфорті, вона перебуває у так званій ізолінії і не хворіє. А щойно вона переходить цю лінію, імунна система не готова, бо її не тренували, і людина починає хворіти.

Зараз більшість людей весь день проводить в офісах, вони мало гуляють, діти змалку лише з гаджетами… Люди останнім часом не загартовують свій організм. Коли зазвичай нас долає ГРВІ? Коли спостерігаються різкі перепади температури, а організм не готовий сприйняти погіршення погодних умов, імунна система не загартована, не сприймає нормально підвищення температури і будь-який збудник перемагає.

Друга причина – не зовсім збалансоване харчування. Якщо людина харчується нормально, імунна система знайде джерело відновлення. Були колись страшні часи економічного занепаду, недостача харчування, але якось організм виживав, імунна система справлялася. Але якщо неправильно харчуватися весь час, з часом ці будівельні ресурси завершуються. Імунна система хотіла би чинити опір, але не має чим. Захворювання затягується, важче перебігає. І я би назвала ще одну причину – самостійне, без припису лікаря, застосування різноманітних препаратів. Є багато препаратів без доведеної ефективності і взагалі з невідомим механізмом дії.

Дуже часто саме у сезон застуд люди прочинають буквально атакувати організм різними фруктами. Чи це не запізно?

– Запізно. Щоби більш-менш зміцнити імунітет, кількох тижнів недостатньо, цим потрібно займатися ще з літа. Та найкраща профілактика – це вакцинація, кращого ще ніхто не вигадав. Та у нас немає вакцин проти всіх інфекцій. Як немає і до звичайних збудників, як ми називаємо, ГРВІ.

Які продукти найкраще укріплюють імунітет?

– Я би рекомендувала сезонні продукти. Так склалося еволюційно, що ми готові до того харчування, яке є у нашому регіоні, і організм вже сам чекає на ці овочі і фрукти. Коли приходить осінь, дуже корисний для імунітету – гарбуз, особливо продовгуватий, він містить велику кількість омега кислот. У ньому дуже хороше співвідношення мікроелементів та вітамінів. Як їсти? Як душа бажає: сирим, варити, запікати. Я полюбляю сирий гарбуз, натираю на тертці, додаю трішки меду і кориці, і дуже смачний десерт виходить. Так само корисні горіхи, вони покращують стан клітин і лімфоцитів. Так, звісно, варто їсти цитрусові. Ще буряк, моркву, пити томатний сік та зелений чай.

Як можна зміцнити імунітет гарбузом і зеленим чаєм: поради лікаря


Пийте йогурт і вино

– А як же ехінацея та часник, які вважають найкращою зброєю проти ГРВІ?

– Сьогодні є вчення про вплив певних харчових продуктів на епігенетику. Генетика – це те, що нам дано природою і батьками, а епігенетика – що змінюється під впливом тих чи інших факторів. Доведено, що є низка продуктів, які мають найбільш позитивний вплив на епігенетику. Це зелений чай, червоний виноград, червоне сухе вино, буряк, морква, томати, соя, куркума, алоє (сік) та продукти, які містять багато омега 3-кислот – це олії. Є рослини, які можуть впливати і на здатність імунної системи захищати від раку.

Бо це також одна з функцій імунітету – захищати від раку. Рослини, які впливають на імунітет позитивно, – це часник, гриби. Ще кошачий кіготь, він росте у Південній Америці, але його культивують і в інших районах. Також до речовин, які покращують клітини, які контролюють розвиток раку, належать продукти з високим вмістом біофлавоноїдів – петрушка, шпинат, смородина, яблука, шипшина, цитрусові.

Що послаблює імунітет найбільше?

– Стреси. Тривале перебування у стресі дуже шкідливе. Ще – невчасно ліковані інфекції. Є частина інфекцій, які знищують імунітет. Однією з них є кір, він послаблює імунітет на рік. Тому треба вакцинуватися. У людини, яка відхворіла кіром, імунітет знижується на рівні імунодефіцитного стану. Неправильне харчування, шкідливі звички, недосипання і недостатність позитивних емоцій – перші вороги імунітету.

Вакцинація майже не має протипоказань

Щеплення від грипу – багато людей бояться його робити. Що би ви порекомендували?

– Для вас буде авторитетним, якщо я скажу, що я себе і всю свою родину вакциную щороку, протягом років десяти ніколи не пропускаю. Чому люди бояться? Бо не завжди володіють інформацією.

Що таке сьогоднішні вакцини? Це у більшості вакцини, які живого мікроба, який би міг викликати якусь хворобу, не містять взагалі. Вони містять лише компоненти збудників. Це ті компоненти, які розпізнає імунна система і на яких потім формується імунітет. Тобто сама вакцина не може викликати проблем. Так, введення вакцини стимулює імунну систему до реакції, це нормально.

Це може бути незначне відчуття слабкості, поболювання в місці введення, невисока температура, але це минає. Я вводила вакцину від грипу собі, чоловікові, синові, і у нас ніколи не було реакцій. Вакцини беру в аптеці, вони мають різні назви, від сезонного грипу, від тих штамів, які за прогнозами ймовірні. Щеплення бажано робити за місяць до очікуваної епідемії.

Однак і терміново можна також. Доведено, що якщо провакцинуватись впродовж 72 годин після контакту з хворим, то вакцинний штам "обжене" хвороботворний штам збудника, встигне виробитись захисний імунітет і людина в понад 95% випадків не захворіє. Я, окрім всіх щеплень по календарю, щеплена також від гепатиту B, від папіломавірусної інфекції, ще хочу вакцинуватися від хвороби Лайма, бо люблю ходити в ліс. Від вакцин у нас не було зафіксовано смертельних випадків.

Як знати, можна вакцинуватися чи треба консультуватися із лікарем?

– Треба прийти до свого сімейного лікаря. Насправді, протипоказів до вакцинації дуже мало. Це лише важкий імунодефіцит, а люди, які його мають, стоять на обліку. Не можна також щепити людину, коли вона хвора. Якщо попереднього разу вакцина дала алергічну реакцію, то наступного разу цю вакцину теж не можна вводити.

Чи можна вакцинуватися вагітним?

– В деяких країнах рекомендовано щеплення і вагітним. Це залежить, яка епідемічна ситуація. У нас був випадок, коли вагітну вкусив скажений собака, то звісно, її щепили, і все минулося без наслідків як для неї, так і для дитини.

Як визначити, що у людини ослаблений імунітет. Яке лікування ви призначаєте у таких випадках?

– Насамперед визначаю, чи є у пацієнта імунне порушення і через що. Перші висновки про стан імунітету можна зробити із загального аналізу крові. А далі призначаються імунологічні аналізи крові. Якщо незначне порушення імунітету, то лікування не завжди потрібно розпочинати з лікарських засобів, спочатку можна і слід оптимізувати спосіб життя людини, режим праці і відпочинку, харчування.

Наталія ФЕЩУК
Фото автора

Як можна зміцнити імунітет гарбузом і зеленим чаєм: поради лікаря


З досьє "МБ"

Галина Коваль – лікарка імунолог-алерголог

Доктор медичних наук, професор кафедри клінічної імунології, алергології та ендокронології Буковинського державного медуніверситету.
Закінчила медінститут у 1998 році. Переможниця міського конкурсу "Успішна пані Чернівців" 2013 року. Лікар вищої категорії з клінічної імунології, обласний позаштатний імунолог.

Хобі – ліс і гори.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Наталка Фещук
13-10-2019, 09:57
Коментарів 0 Переглядів 4 982

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.