Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Послуги | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
«Перець дешевший, ніж картопля»: якими овочами на зиму запасаються чернівчани

На овочевому ринку, що на Зеленій, навіть у будень чимало покупців. Ходять поміж ятками, про ціни запитують, роздивляються. Продавців на ринку також багато. Сортують свій крам, цінники пишуть, розмовляють про попит і врожаї.

Кореспондентка molbuk.ua дізнавалася, якими овочами запасаються люди, і що готують із придбаних перцю та ротунди, яких зараз на прилавках найбільше.



В одній із яток бабуся купує три кілограми перцю. Просить насипати у пакет того, що найдешевший. Продавчиня відпускає її, вкинувши до торбини з не надто каліброваним зеленавим перцем ще три яскраві червоні, із ящика, в якому дорожчий. Бабуся, подякувавши за добро, йде, а продавчиня усміхається: "Я не збіднію, а бабусі приємно. Тепер же пенсії копійчані, а їсти хочуть усі. Ви лише погляньте, зараз перець так само, як картопля вартує, а деякий навіть дешевший".

Ціни на болгарський перець на ринку коливаються від 12 до 23 гривень за кілограм. Ротунда – від 17 до 28 гривень. Овочі акуратно спаковані в мішки. Продавчиня Валентина розповідає, що перець, яким вона торгує, – з Перебиківців, що на Хотинщині. Переконує, що вирощений він із помірним підживленням, тому брати однозначно рекомендує.

Розповідає, що беруть перцю багато, по 10-20 кілограмів.

В іншій ятці продавець Віталій рекламує товар із Херсона: "Беріть ротунду, солодка така! І перчик у нас суперовий! Ще такого дешевого не було. Погляньте, за 12 гривень всього, а м’ясистий, соковитий", – і реклама дає результати. Біля мішків із барвистим перцем уже вишикувалася черга.

У крайньої в черзі жінки, яка планує купувати мішок перцю, запитую, що готуватиме з нього. Та розповідає, що просто замаринує, додавши трохи цукру, бо сім’я найбільше полюбляє саме такий. "Ще планую заморозити очищений ціленький, щоб фарширувати. Як вистачить часу, то, може, вже готовий фарширований заморожу. Потім тільки дістати з морозилки, в каструлю скласти, водою зі сметаною залити – і вечеря готова", – додає пані Людмила.

До розмови долучається інша господиня. "Маю двох студентів, мушу багато заготовок робити, аби сини мали що в гуртожитку їсти", – каже пані Галина з Кіцманщини. –Закриваю дуже смачне лечо, а ще роблю заготовки з печеного перцю. Його потім і зі сметаною зробити можна, і нафарширувати морквою по-корейськи. Смачно виходить дуже!".

Поступово утворюється вже ціле коло любителів-кулінарів, які охоче діляться рецептами улюблених і перевірених консервацій.

Отож пропонуємо кілька рецептів, підслуханих і записаних у черзі на ринку.

Перець у томатно-часниковому соусі

Потрібно: 1 кг перцю болгарського, 700 г помідорів, 4 зубчики часнику, 1,5 ст. л. солі, 2,5 ст. л. цукру, по 30 мл олії і оцту.
Приготування. Помідори подрібнити в блендері або через м’ясорубку. В отриману томатну масу додати товчений часник. Масу кип’ятити 5 хвилин, засипати в неї цукор і сіль, влити олію і варити ще 5 хвилин. Перець очистити, нарізати на четвертинки. Додати його в томатно-часникову суміш і тушкувати 15 хвилин на повільному вогні. Влити оцет, варити ще 10 хвилин. Закрити кришками, перевернути банки і залишити до повного остигання.

Перець "В яблучко!"

Потрібно: 700 г перцю, 300 г цибулі, 300 г кисло-солодких яблук, 20 мл оцту, 35 мл олії, 0,5 ст. л. солі і 1 ст. л. меду.
Приготування. Овочі очистити, видалити насіння, шкірку на яблуках залишити. Яблука нарізати середніми скибками, перчик – смужками, цибулю – півкільцями. Нарізані компоненти покласти в миску, засипати сіль і влити мед і олію. Перемішати, залишити на 2 години, нехай усе пустить сік.
Потім перець з яблуками протушкувати упродовж 3 хв. Влити оцет і тушкувати ще 2 хвилини. У стерилізовані банки розкласти гарячий салат. Банки закрити, перевернути догори дном і залишити до повного охолодження.

Салат з перцю і моркви

Потрібно: 600 г перцю, 4 цибулини, 400 г моркви, 5 зелених помідорів, по 100 мл оцту й олії, 1,5 ст. л. солі, 2 ч. л. цукру, дрібку меленого перцю.
Приготування. Очистити і нарізати тонкими смужками перець. Помідори дрібно нарізати, цибулю – півкільцями. Моркву вимити і натерти на великій тертці. Овочі скласти в каструлю, додати сіль і перець, засипати цукром.
Покласти на вогонь, тушкувати 10 хвилин. Додати масло, тушкувати ще 7 хвилин. Влити оцет, перемішати. Масу розкласти в банки, накрити кришками і скласти в ємність із гарячою водою. Після 8 хвилин стерилізації закрити кришками і покласти остигати.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Рейтинг:
(голосів: 1)
22-09-2019, 19:20
Коментарів 0 Переглядів 935

Теги -
загрузка...
На Буковині невідомі зрізали прапори України на могилах двох загиблих бійців
Інцидент стався у селі Банилів Вижницького району на могилах Івана Діяконюка та Олександра Колотила
«Це війна за незалежність, а не ігри»: бійці з Буковини – про розведення військ і ситуацію на фронті
До Дня захисника України, що відзначають 14 жовтня, molbuk.ua розпитав захисників з Буковини про ситуацію в Україні, чи готові повернутися на фронт і про проблеми, з якими стикаються
Владі міста й області наплювати на нашу команду, – в.о. тренера «Буковини»
Степан Маковійчук вважає, що наразі команда потрібна "лише тренерам, президенту та футболістам"
Популярне Коментують
• Новини
































загрузка...
Як правильно обрати автошколу? (на правах реклами)

Нові автошколи сьогодні відкриваються постійно. Кожна пропонує власну програму, умови навчання, авто і т.д. Саме тому у водіїв обов'язково виникає питання – "як вибрати автошколу?".
Затишний готельно-ресторанний комплекс «Баронський Двір» відкрився у центрі Садгори.  5 причин відвідати. (на правах реклами)

Якщо ви шукаєте місце для святкування весілля, хрестин, дня народження чи іншої важливої події, завітайте у "Баронський Двір".
Купуй професійний і побутовий інструмент та кріплення в магазині «Шрубка» в Чернівцях (на правах реклами)

"Шрубка" - магазин професійного і побутового інструменту та кріплення в м. Чернівці.
Таунхауси у Чернівцях стали популярним житлом (на правах реклами)

За останній рік таунхауси стрімко увірвалися на ринок нерухомості Чернівців і стали популярним видом житла для багатьох буковинців.