На овочевому ринку, що на Зеленій, навіть у будень чимало покупців. Ходять поміж ятками, про ціни запитують, роздивляються. Продавців на ринку також багато. Сортують свій крам, цінники пишуть, розмовляють про попит і врожаї.
Кореспондентка molbuk.ua дізнавалася, якими овочами запасаються люди, і що готують із придбаних перцю та ротунди, яких зараз на прилавках найбільше.
В одній із яток бабуся купує три кілограми перцю. Просить насипати у пакет того, що найдешевший. Продавчиня відпускає її, вкинувши до торбини з не надто каліброваним зеленавим перцем ще три яскраві червоні, із ящика, в якому дорожчий. Бабуся, подякувавши за добро, йде, а продавчиня усміхається: "Я не збіднію, а бабусі приємно. Тепер же пенсії копійчані, а їсти хочуть усі. Ви лише погляньте, зараз перець так само, як картопля вартує, а деякий навіть дешевший".
Ціни на болгарський перець на ринку коливаються від 12 до 23 гривень за кілограм. Ротунда – від 17 до 28 гривень. Овочі акуратно спаковані в мішки. Продавчиня Валентина розповідає, що перець, яким вона торгує, – з Перебиківців, що на Хотинщині. Переконує, що вирощений він із помірним підживленням, тому брати однозначно рекомендує.
Розповідає, що беруть перцю багато, по 10-20 кілограмів.
В іншій ятці продавець Віталій рекламує товар із Херсона: "Беріть ротунду, солодка така! І перчик у нас суперовий! Ще такого дешевого не було. Погляньте, за 12 гривень всього, а м’ясистий, соковитий", – і реклама дає результати. Біля мішків із барвистим перцем уже вишикувалася черга.
У крайньої в черзі жінки, яка планує купувати мішок перцю, запитую, що готуватиме з нього. Та розповідає, що просто замаринує, додавши трохи цукру, бо сім’я найбільше полюбляє саме такий. "Ще планую заморозити очищений ціленький, щоб фарширувати. Як вистачить часу, то, може, вже готовий фарширований заморожу. Потім тільки дістати з морозилки, в каструлю скласти, водою зі сметаною залити – і вечеря готова", – додає пані Людмила.
До розмови долучається інша господиня. "Маю двох студентів, мушу багато заготовок робити, аби сини мали що в гуртожитку їсти", – каже пані Галина з Кіцманщини. –Закриваю дуже смачне лечо, а ще роблю заготовки з печеного перцю. Його потім і зі сметаною зробити можна, і нафарширувати морквою по-корейськи. Смачно виходить дуже!".
Поступово утворюється вже ціле коло любителів-кулінарів, які охоче діляться рецептами улюблених і перевірених консервацій.
Отож пропонуємо кілька рецептів, підслуханих і записаних у черзі на ринку.
Перець у томатно-часниковому соусі
Потрібно: 1 кг перцю болгарського, 700 г помідорів, 4 зубчики часнику, 1,5 ст. л. солі, 2,5 ст. л. цукру, по 30 мл олії і оцту.
Приготування. Помідори подрібнити в блендері або через м’ясорубку. В отриману томатну масу додати товчений часник. Масу кип’ятити 5 хвилин, засипати в неї цукор і сіль, влити олію і варити ще 5 хвилин. Перець очистити, нарізати на четвертинки. Додати його в томатно-часникову суміш і тушкувати 15 хвилин на повільному вогні. Влити оцет, варити ще 10 хвилин. Закрити кришками, перевернути банки і залишити до повного остигання.
Перець "В яблучко!"
Потрібно: 700 г перцю, 300 г цибулі, 300 г кисло-солодких яблук, 20 мл оцту, 35 мл олії, 0,5 ст. л. солі і 1 ст. л. меду.
Приготування. Овочі очистити, видалити насіння, шкірку на яблуках залишити. Яблука нарізати середніми скибками, перчик – смужками, цибулю – півкільцями. Нарізані компоненти покласти в миску, засипати сіль і влити мед і олію. Перемішати, залишити на 2 години, нехай усе пустить сік.
Потім перець з яблуками протушкувати упродовж 3 хв. Влити оцет і тушкувати ще 2 хвилини. У стерилізовані банки розкласти гарячий салат. Банки закрити, перевернути догори дном і залишити до повного охолодження.
Салат з перцю і моркви
Потрібно: 600 г перцю, 4 цибулини, 400 г моркви, 5 зелених помідорів, по 100 мл оцту й олії, 1,5 ст. л. солі, 2 ч. л. цукру, дрібку меленого перцю.
Приготування. Очистити і нарізати тонкими смужками перець. Помідори дрібно нарізати, цибулю – півкільцями. Моркву вимити і натерти на великій тертці. Овочі скласти в каструлю, додати сіль і перець, засипати цукром.
Покласти на вогонь, тушкувати 10 хвилин. Додати масло, тушкувати ще 7 хвилин. Влити оцет, перемішати. Масу розкласти в банки, накрити кришками і скласти в ємність із гарячою водою. Після 8 хвилин стерилізації закрити кришками і покласти остигати.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram