RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Пікантні огірочки й аджику люблять усі»: буковинка поділилася секретами смачних заготовок на зиму

Буковинка Зінаїда Табенська колекціонує рецепти смаковитих страв, як української, молдавської, так й італійської кухні і щедро пригощає ними.

На її обійсті в селі Маршинці Новоселицького району розкладено стіл, вимито десяток банок, у відрі – огірки, у великій мисці – сливи. Смачний запах – на пів подвір’я, йдеться в публікації "МБ".



"Вересень – пора консервації, готуємо багатенько, бо сім’я велика. Пікантні огірочки чи апетитну аджику полюбляють усі, от і куховарю, – розповідає "МБ" пані Зінаїда. – Дочки на роботі в Чернівцях, допомагають, звісно, як приїжджають, але основні помічники – біля мене: мама Олександра, якій 86, а вона ще на городі порається, і чоловік Володимир. Добре, що зараз у відпустці (працює лікарем-педіатром у районній лікарні), то готуємо разом. Банки закривати довіряю лише йому.

Пані Зінаїда – лікарка за фахом, але з 2001 року посезонно їздить працювати в Італію. Звідти і рецептів цікавих привезла, й італійців навчила українські страви їсти. Каже, харчування італійців відрізняється від культури споживання їжі українців. "Консервацією у нашому розумінні цього слова в Італії не займаються, немає потреби їм там це робити, але от деякі пікантні закуски тривалого зберігання з овочів готують залюбки, як-от в’ялені помідори, баклажани у вині", – каже Зінаїда Табенська.

У пані Зінаїди усі рецепти переписані вручну. Зошитів і записників у господині стільки, що вистачило б на цілу кулінарну бібліотеку. У неї є навіть каталог своїх рецептурних книг, тож знайти потрібний перепис доволі просто: "Потрібно варення? О, зошит номер шість", – ділиться господиня.

Найкращі рецепти від господині

«Пікантні огірочки й аджику люблять усі»: буковинка поділилася секретами смачних заготовок на зиму

Квашені помідори з горілкою

Потрібно (на 3-літрову банку): по одному листку хрону, вишні, винограду, смородини, дуба, гілочку петрушки та парасольку кропу, 50 г оцту, 2 ст. л. ложки з гіркою цукру, 1 ст. л. горілки. Для маринаду: 400 г солі на відро води.

Приготування: листя помити, скласти на дно банки. Зверху викласти помідори. У кожну банку влити 50 г оцту, всипати цукор. Сіль розчинити у відрі води. Холодною солоною водою залити банки з помідорами, закрити їх капроновими кришками і винести в підвал на 3 доби. Через три дні кришки відкрити, всипати туди по 3 розтовчені таблетки аспірину і 1 ст. л. горілки. Банки закрити, зберігати у підвалі.

Фаршировані баклажани

Потрібно: баклажани, морква, цибуля, гриби, часник, олія для обсмажування, оцет. (Усі овочі господиня бере у довільній кількості).

Приготування: баклажани підібрати однакові, на розмір літрової банки. Зрізати в них хвостик і зробити надріз уздовж посередині, але не до країв. Баклажани занурити в киплячу солону воду і тримати до м’якості. Вибрати баклажани з води, поскладати на столі чи на стільниці розрізом вниз, накрити дошкою чи іншою стільницею і покласти зверху гніт. Отак під пресом баклажани мають знаходитися 2-3 години. Тим часом начистити часнику, натовкти його, посолити, поперчити і намастити розрізи в баклажанах часниковою сумішшю. Залишити так ще на 4 години.

Окремо посмажити овочі: спершу дрібно нарізану цибулю, потім додати терту моркву, нарізану капусту. Овочі пасерувати і насамкінець скропити їх оцтом. Коли вони охолонуть, нафарширувати ними овочами.

У великий емальований посуд скласти нафаршировані баклажани розрізом вверх, зверху покласти гніт і витримати 2 дні (якщо надворі спекотно), якщо прохолодно, то 3 дні. Після того складати баклажани в банку верти кально (4-5 штук на літрову). Ту рідину, яка стекла з баклажанів, зцідити, закип’ятити і рівномірно розлити у банки. Банки накрити кришками і стерилізувати 1,5 год. Закрити, банки перевернути і вкутати. Зберігати так до повного охолодження.

«Пікантні огірочки й аджику люблять усі»: буковинка поділилася секретами смачних заготовок на зиму

Мариновані сливи (закуска до м’ясних страв)

Потрібно: 800 слив. Для маринаду: 2 л води, 4 кг цукру, 10-15 лаврових листів, 30 шт. гвоздики, 250-300 мл оцту 9%.

Приготування: сливи помити і проколоти з протилежних боків (хвости-вершок) зубочисткою. Зварити маринад і залити сливи. Наступного дня маринад злити, закип’ятити і знову залити сливи. Так робити упродовж 6 днів. Злити маринад. У стерилізовані банки розкласти сливи. Гарячим маринадом залити сливи, банки закрити, перевернути і вкутати. Тримати так до повного охолодження.

Ротунда з яблуками (молдовський рецепт)

Потрібно: ротунда стигла, яблука (краще твердих сортів). Для маринаду: 8 скл (по 200 г) води, 2 скл цукру, 2 скл олії, 200 мл оцту 9 %, 2,5 ст.л. солі, духмяний перець, лавровий лист.

Приготування: ротунду очистити, розрізати на 4 частини. Яблука очистити від серединки, але не чистити, розрізати на 6 скибочок. Всі інгредієнти влити в каструлю, закип’ятити. В маринад частинами опускати спершу яблука, варити упродовж 5 хв. Потім там само бланшувати ротонду (до м’якості). Все шарами скласти в банки, залити маринадом. Закрити банки кришками, перевернути і вкутати.

Більше рецептів від Зінаїди Табенської – у журналі "Добрі рецепти" за жовтень. Господиня поділиться переписами страв від італійських господинь, які вона випробувала на власній кухні і радить іншим приготувати скуштувати.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
8-09-2019, 22:14
Коментарів 0 Переглядів 2 563

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.