RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Відключили газ без пояснень. Що робити?

У "Чернівцігазі" пояснили причини відключень газу і розповіли, чи потрібно сплачувати тисячі гривень за відновлення подачі.

"Нам відключили газ без жодних пояснень", "Звертаємося у "Чернівцігаз", та нічого не кажуть", "Люди вже кілька днів без газу, коли його ввімкнуть", – минулого тижня до редакції molbuk.ua телефонували десятки чернівчан зі скаргами на те, що їхні будинки раптово залишилися без газопостачання.



Одні вважали, що газ відключили через боржників у будинку, інші запевняли, що "Чернівцігаз" робить це навмисне, щоби отримати від мешканців сотні тисяч гривень.

Щоби розвіяти ці чутки, ми звернулися до начальника Чернівецького відділення "Чернівцігазу" Сергія Козара, який пояснив причини відключень і розповів, чи потрібно сплачувати тисячі гривень.

Минулого тижня диспетчерська служба "Чернівцігазу" за два дні отримала понад дві тисячі заявок про запах газу у будинках, десятки будинків були відключені від газопостачання. Вже відомо, що запах газу мешканці відчули через те, що "Прикарпаттрасгаз" перебільшив дозу спеціальної рідини - одоранту під час ремонтних робіт. Та це водночас довело і те, що газові мережі у місті в поганому стані і їх потрібно ремонтувати.

– Чому раніше "Чернівцігаз" не потребував укладання договорів від мешканців і підприємство обслуговувало внутрішньобудинкові мережі?

– У 2018 році втратив чинність наказ "Укргазу" про обов’язкове технічне обслуговування внутрішньобудннкових мереж силами газорозподільних підприємств. У нас із тарифу вилучена ця частина. Внутрішньобудинкові мережі мають утримувати або співвласники, або управлінські компанії.

Тож якщо є аварійні виклики, аварійна служба газопостачання відключає, а ось ремонтувати їх ми не маємо права без відповідних на те договорів. Тому мешканці або управлінська компанія мають укласти договір на обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Це можна зробити не лише з "Чернівцігазом", а й із будь-якою компанією, яка має ліцензію.

Наразі масових відключень немає. У нас є відключення у випадку виявлення аварійних ситуацій. При цьому, якщо виявлені дрібні несправності, підприємство виконує такий ремонт власними ресурсами, хоча й несе збитки. Вже понад рік "Чернівцігаз" не обслуговує газові мережі. Мережі старі й потребують обслуговування – систематичного та кваліфікованого.

– Часто люди скаржаться, що відключають газ без попереджень, не залишають жодних оголошень, не кладуть пломби.

Минулими вихідними отримали понад 2,5 тисячі заявок. Тому справді відключали без розміщення оголошень, однак інформували громадськість через ЗМІ та соціальні мережі. Таке трапляється за нестандартних ситуацій.

Якщо ж ситуація звичайна, то при відключенні ми обов’язково залишаємо оголошення на фасаді будинку про причину, кладемо пломбу, здійснюємо фотофіксацію. Також інформуємо про відключення аварійну службу "1580" та телефонуємо управителю будинку. Здійснюємо такі дзвінки через архіватор нашої диспетчерської служби для того, щоби в будь-який час це підтвердити.

За номером "1580" можна дізнатися причину відключення газу, а ось щоби дізнатися про дії надалі, представнику будинку або управителю необхідно звертатися у Центр обслуговування клієнтів (ЦОК), що на вулиці Головна, 243.

– Газ відключили, що робити мешканцям, щоби укласти договір?


– Укласти договір може один із мешканців будинку – представник. Делегована особа звертається у ЦОК. Потрібно мати при собі дані, які підтверджують особу, дані протоколу зборів мешканців, де вказано, кому делегували повноваження, і документи, які підтверджують особи мешканців (ксерокопії свідоцтв на право власності).

Такий набір документів необхідний для того, щоби уникнути шахрайства. В місті вже були зафіксовані випадки, коли людей у такій ситуації намагалися обдурити. Приходила людина з вулиці, збирала кошти й обіцяла вирішити проблеми з газом. Тому і з’явилися чутки, що на будинках були оголошення про сплату "Чернівцігазу" 500-600 тисяч гривень. Але "Чернівцігаз" жодні такі оголошення не розвішує і працює виключно на договірних умовах, згідно із розробленим кошторисом та проплатами виключно через банківські установи.

Делегованій особі даємо проєкт договору і проєкт кошторису на виконання робіт. Після того, як мешканці ознайомляться із документами, підписуємо договір на виконання робіт, здійснюється оплата, і за день-два приступаємо до виконання робіт.

Якщо цим у будинку ніхто не хоче займатися, тоді можна передати повноваження управлінській компанії. Організовуєте збори мешканців, представника управлінської компанії і складаєте протокол. Управлінська компанія обслуговування мереж включає у свій тариф. Але дуже часто управлінські компанії відмовляються брати на себе такі зобов’язання.

– У скільки ж може обійтися ремонт внутрішньобудинкових мереж? Не потрібно буде платити шалених сум?

– Щоби визначити, скільки коштує ремонт мереж, потрібно бачити, які там проблеми. Тому виїжджає наш фахівець, обстежує внутрішньобудинкову систему і вже тоді складає калькуляцію. У багатоквартирних будинках витрати становлять 100-200 гривень разової плати на рік.

За ці кошти здійснюємо випробування газопроводу на герметичність, перевіряємо всі з’єднання. Раз на пів року виконуємо повне обслуговування системи.
Такі суми як 500-600 тисяч гривень у нас ніколи не фігурували. Максимальна сума, яку людям довелося заплатити, – 50 тисяч гривень у 142-квартирному будинку. У середньому це людям обійшлося по 350 гривень з урахуванням газоспалюючих приладів.

– Газовики просять, щоби під час запуску газу всі мешканці були вдома. Але є випадки, коли люди досить часто виїжджають за кордон і їх немає роками. У таких випадках люди теж залишаються без газу?

– За законом, ми зобов’язані здійснювати запуск після допуску у кожну квартиру. Але якщо це не вдається зробити, проводимо випробування системи на герметичність. Якщо все добре, розглядаємо можливість запуску газу. А ось якщо система не пройшла цього випробування, отже є витоки, є небезпека для людей, тоді ми не можемо подати газ.

– Люди переймаються, якщо в будинку є боржник за газ, то їм не відновлять газопостачання.

– Боржників за спожитий газ відключаємо лише за дорученням газопостачальної компанії. При цьому робимо це в індивідуальному порядку.

– Тим, у кого ще не було аварійних ситуацій і будинки не відключали, що порадите робити, аби уникнути такої ситуації?

– Є вже багато випадків, коли люди самі до нас звертаються для обслуговування мереж. До речі, з будинків, у яких ми вже обслужили газові мережі, минулими вихідними, коли був "аврал із запахом газу", не зареєстровано жодного виклику.

Тому радив би мешканцям подбати про свою безпеку. Укладати договори. Адже остання ситуація, яка була у нас в місті, свідчить про те, що системи газопостачання – у незадовільному стані.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
8-09-2019, 21:21
Коментарів 0 Переглядів 6 202

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги