RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Завтра  у Чернівцях відкриють мурал із зображенням  видатного актора

5 вересня, о 14 годині у Чернівцях офіційно відкриють перший мурал проекту "Видатні особистості із нами": Іван Миколайчук на фасаді будинку у вигляді великого монументального зображення" на Головній, 142.

Про це повідомляють в управлінні культури Чернівецької міської ради.




Над муралом працювала харківська компанія "Kailas-V". Найвідоміші роботи цих художників – мурали Тараса Шевечнка та Кузьми Скрябіна у Харкові, Михайла Грушевського та Симона Петлюри у Києві….

Управління культури Чернівецької міської ради є ініціатором та виконавцем мистецького проекту "Видатні особистості із нами". Іван Миколайчук, Володимир Івасюк, Ольга Кобилянська, Йосиф Шмідт, Сіді Таль та інші знаменитості краю постануть на фасадах чернівецьких будинків у вигляді великих монументальних зображень. Так виглядатиме мурал із Миколайчуком:

Завтра  у Чернівцях відкриють мурал із зображенням  видатного актора



Незважаючи на те, що за плечима у харківських художників вже дуже багато муралів та вулчиних об’єкітв - майже сотня, Івана Миколайчука вони малювали вперше. Як відомо, мурал Івана Миколайчука вже є в Івано-Франківську, там актор зображений в образі козака із фільму "Пропала грамота". У Чернівцях на муралі з’явиться Миколайчук зовсім інший, Миколайчук-філософ із фільму "Вавилон XX". До слова, у цьому фільмі актор знявся із Любов’ю Поліщук.

Завтра  у Чернівцях відкриють мурал із зображенням  видатного актора



- Напевно, Чернівці будуть першим містом, де започатковано такий великий проект, коли наші видатні земляки зображуватимуться на муралах, - розповіла molbuk.ua Юлія Сафтенко, начальниця управління культури Чернівецької міської ради. – Цю ініціативу ми реалізовуємо в рамках виконання Програми розвитку культури міста Чернівців на 2018-2020 роки "Чернівці – місто культури". Вона була затверджена на сесії міської ради наприкінці 2017 року. Депутати фактично повністю підтримали нашу ініціативу. Не можу сказати, чи у проекті працюватиме один художник чи десять. Подивимося, як впораються з роботою перші виконавці. Мені би хотілося звернути увагу на важливий нюанс. Мурал Миколайчука – це суто проект управління культури і не має відношення до кіномистецького комплексу. Так співпало, що ці об’єкти поруч і одночасно реалізовуються, але це два різні проекти.

Ірина Миронова, головний спеціаліст управління культури Чернівецької міської ради – автор ідеї цього проекту. Каже, вони мали намір розмістити мурал з Миколайчуком у центрі міста, але не отримали погодження.

- Йшлося про місце біля колишнього універмагу "Рязань". Те фото, той макет, який зробили художники, воно виглядало би більш доречним саме у тому місці. Але були дуже складні моменти: погодження стіни для муралу, як забрати звідси рекламу, відремонтувати стіну. Це дуже великі кошти. А управління культури залучило кошти лише на реалізацію самого проекту. Ми запропонували художникам кілька фото. Хотілося вибрати щось сучасне, колоритне. Хотілося показати не типового Миколайчука. Це кадр із фільму "Вавилон XX". Роль Миколайчука у цьому фільмі вважають однією з найкращих його ролей. Ми хочемо показати не просто портрет Миколайчука, а справді цікаву творчу роботу.

Для роботи над муралом Івана Миколайчука було обрано компанію "Kailas-V".

Андрій Пальваль та Роман Партола – художник та дизайнер, які розробили макет муралу. Митці втілили дуже багато вуличних арт-об’єктів та муралів, мають багато дипломів з різних фестивалів.

- Андрій Пальваль, він дуже загорівся проектом. До слова, він навіть зовні схожий на Івана Миколайчука, - додає Ірина Миронова.

Яна Волк, керівник творчої групи харківської компанії "Kailas-V" розповіла:

- Наша компанія як творча група працює із 2006 року. Зараз ми спеціалізуємося винятково на створенням вуличних арт-об’єктів та муралів. У нас є два рекорди. Це мурали на 12-ти- і 16-ти поверхових будинках. Йдеться про зображення Шевченка та Гагаріна на харківських будинках. У Харкові ми також створили мурал із зображенням акторки Людмили Гурченко. Відомих політичних діячів – Скоропадського, Петлюру, Грушевського ми зображували у Києві. Наші художники також малюють мурали на різні теми – переважно у спальних районах. Думаю, десь до сотні робіту нас уже назбирається. Також ми працювали у Полтаві, Василькові, Ізюмі. До слова, в Ізюмі створювали мурал із зображенням Джона Леннона. Один з останніх наших муралів – це Кузьма Скрябін у Харкові. Фотографії відбирали його фанати, узгоджували з батьками Кузьми. І ось це фото на муралі одобрила мама співака.

Завтра  у Чернівцях відкриють мурал із зображенням  видатного актора


Загалом, замовлень не бракує. Але зрозуміло, що це мистецтво – не дешеве. І воно включає не лише, власне, малюнок, це велика підготовча робота. Приблизна ціна муралу – 1050 гривень за роботу на одному квадратному метрі.

Довідка:

"Вавилон XX" — український радянський художній кінофільм режисера Івана Миколайчука. Знято на кіностудії ім. О. Довженка у 1979 році. Кінокартину було відзнято в селищі Витачів Обухівського району Київської області. Створено за мотивами роману Василя Земляка "Лебедина зграя" про перші кроки колективізації в українському селі.


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Наталка Фещук
4-09-2019, 22:15
Коментарів 0 Переглядів 2 408


За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!