Сьогодні, 27 серпня – останній день Успенського посту, встановленого православною церквою на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Це єдиний піст у церковному році, присвячений Діві Марії.
Релігійний сенс Успенського посту – шанування і наслідування Божої Матері, котра, готуючись відійти у вічне життя, постійно постилася та молилася, пише molbuk.ua
Відповідно до церковного та народного календарів, Успенський піст – не літній, а осінній піст. Саме цей піст завершує церковний рік і відкриває дорогу осені. У народі він знаний ще як Богородичний, Спасо-Богородичний або просто Спасівка.
Піст тривав два тижні, і він був найкоротшим із чотирьох християнськиї багатоденних постів. Початок і закінчення цього посту мають фіксовані дати – так, він розпочався 14 серпня, а завершується сьогодні, 27 серпня. А вже завтра, 28 серпня всі обмеження в їжі знімаються – цього дня віруючі відзначають свято Успіння Пресвятої Богородиці.
Запобігти негативним наслідкам виходу з Посту допоможе дотримання наступних правил:
1. Кількість їжі, яка споживається за святковим столом, не повинна бути надмірною. Найкраще, припинити їсти, коли ще лишається незначне відчуття голоду. Не слід намагатися з'їсти більше за допомогою лікарських засобів. Останні здатні лише частково покращити перетравлення їжі, але не допоможуть запобігти наслідкам переїдання. Поступове збільшення кількості їжі обумовлене необхідністю відновлення належного рівня продукції ферментів, які вироблення яких істотно зменшилося під час посту завдяки обмеженню кількості їжі та виключення продуктів тваринного походження.
2. Вживання тваринної їжі за святковим столом повинно бути обмеженим, не слід вживати понад 150-200 грамів м'яса (особливо жирного - свинини та баранини), більше одного яйця та багато соусів. 3. Свідомий та розумний вибір безпечних та корисних продуктів за святковим столом включає переважно рибу та продукти рослинного походження - фрукти, овочі та злакові продукти. Рослинна їжа, окрім вмісту корисних мікроелементів та вітамінів, містить харчові волокна, належна кількість яких забезпечує повноцінну роботу органів травлення та попереджує розвиток багатьох небезпечних захворювань.
4. Особлива обережність необхідна у вживанні алкоголю. Адже, отруєння алкоголем займає перше місце серед причин госпіталізації українців у святкові дні разом із підвищеним травматизмом, випадки якого також пов'язані з алкогольним сп'янінням.
5. Вихід з посту потребує максимальної обережності у людей похилого віку та хворих з хронічними хворобами внутрішніх органів (їм людям взагалі слід утриматись від вживання тваринної їжі, а тим більше від алкоголю, протягом перших днів після поста). Додання риби та м'ясних продуктів до пісних страв, що стали звичними, повинно відбуватись дуже повільно. Збалансована дієта вкрай необхідна всім людям для збереження здоров'я та попередження таких небезпечних хвороб, як атеросклероз, інфаркт, інсульт, цукровий діабет, злоякісні пухлини та багато інших.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
27-08-2019, 08:16
0
1 453