RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Червону руту» хочуть повернути до Чернівців назавжди

Симфонічний оркестр у центрі міста та нічні кав’ярні з виступами артистів – такі заходи обіцяють організувати на фестивалі.

З 17 по 22 вересня у Чернівцях відбудеться 30-й Всеукраїнський фестиваль сучасної пісні та популярної музики "Червона рута".
Ще минулого року організатори заявили, що ювілейний фестиваль проведуть у Чернівцях. Плани не змінилися, пише molbuk.ua




Як відомо, вперше "Рута" відбулася у нашому місті у 1989 році.

«Червону руту» хочуть повернути до Чернівців назавжди


Після того, у 2009-му році, у Чернівцях відбувся 20-й фестиваль.
У коментарі "МБ" виконавчий директор фестивалю "Червона рута" Мирослав МЕЛЬНИК повідомив, що хочуть у столицю Буковини повернутися назавжди.


Зберуть перших виконавців

17 вересня відбудеться грандіозне відкриття фестивалю. Якщо дозволить погода, концерт "Симфонічний Івасюк" відбудеться на Центральній площі міста, якщо ні – у Літньому театрі. У програмі Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України пісні Володимира Івасюка звучатимуть в обробці Романа Мельника (був лауреатом першої "Червоної рути" у складі гурту "Млин"). Виконуватимуть пісню переможці фестивалю "Червона рута".

– Понад усе ми хочемо на цьогорічній "Червоній руті" зібрати учасників перших фестивалів. А це найскладніше, бо декого вже немає серед нас. Це Станіслав Щербатих, відомий як Тризубий Стас, Кузьма Скрябін, Сергій Кузьмінський із "Братів Гадюкіних", В’ячеслав Хурсенко, – каже Мирослав Мельник. – Але ми працюємо над тим, аби все-таки у Чернівці приїхали перші учасники.


"Для погоди" привезуть карпатського мольфара

Пан Мельник сподівається, що до Чернівців приїдуть гурти "Мандри", "Воплі Відоплясова", "Танок на Майдані Конго", "Тартак" та їхні відомі солісти. Якщо знайдуть додаткові кошти, то запросять когось з іноземних зірок.

«Червону руту» хочуть повернути до Чернівців назавжди


– Місто Чернівці на цьогорічний фестиваль виділило 580 тисяч, – додає виконавчий директор. – Область – 170 тисяч. Ми підрахували, що на фестиваль в середньому потрібно 3 мільйони гривень, тому ще шукаємо спонсорів і партнерів. Для порівняння, нещодавно проходив фестиваль "Кропивницький-фест", то на його проведення було витрачено 10 мільйонів. Багато меценатів підтримують ті фестивалі, де виступають зірки… А "Червона рута" збирає талановитих, але ще не відомих музикантів. І це мало би бути престижно – підтримувати своїх, молодих і талановитих.

На відбірних конкурсах на фестиваль "Червона рута-2019" журі прослухали майже 5 тисяч виконавців з усієї України. Відібрали 350 солістів та гуртів у жанрах рок- і поп-музики, українського автентичного фольклору, акустичної та експериментальної музики.
– Цим фестивалем ми хочемо привернути увагу до Чернівців, – зауважує Мирослав Мельник. – Хочемо, аби все пройшло на високому рівні, і Чернівці зазвучали на всю Україну. Бо маємо мрію, щоб фестиваль "Червона рута" вже постійно відбувався у Чернівцях.
Тридцять років тому у вересні під час першого фестивалю "Червона рута", до Чернівців привозили мольфара, який розганяв хмари перед дійством. Організатори зізнаються, хотіли би і цього разу так зробити.

– У вересні у Чернівцях часто дощить, тому будемо шукати карпатського мольфара, який, як і тоді, у 1989 році, мольфар Нечай, розганятиме хмари. Бо дуже хочемо відрити фестиваль на Центральній площі, зробити гарні зйомки з панорамою міста. Звук на фестивалі буде дуже професійний, його забезпечуватиме спільне українсько-британське підприємство "Комора", – пояснює Мирослав Мельник.
Впродовж фестивальних днів відбуватимуться круглі столи за участю музикознавців та учасників фестивалів. Діятимуть нічні кав’ярні, де виступатимуть музиканти та відбуватиметься багато цікавих зустрічей.

Довідка "МБ"
"Червона рута" – всеукраїнський молодіжний фестиваль сучасної пісні та популярної музики, що з 1989 року проводиться раз на два роки. Ідея та назва фестивалю належить журналісту Івану Лепші, яку втілили в життя Тарас Мельник, Кирило Стеценко, Анатолій Калениченко, Олег Репецький та Іван Малкович. Перший фестиваль "Червона Рута" відбувся 17-24 вересня 1989 року у Чернівцях. Серед його лауреатів – бард Василь Жданкін (гран-прі), сестричка Віка, Марія Бурмака, Віктор Морозов, Андрій Миколайчук, сестри Тельнюк, Тарас Чубай.

«Червону руту» хочуть повернути до Чернівців назавжди


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Наталка Фещук
27-07-2019, 08:38
Коментарів 0 Переглядів 2 382

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.