RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Жарт» про напад Румунії: кому вигідно

Хвилю інформаційної істерії викликав допис у соцмережі головного військового прокурора Анатолія Матіоса про скандальний ролик про начебто вторгнення Румунії на територію Чернівецької області

Ролик належить письменнику-фантасту, а експерти вважають, що реагувати треба на реальні речі, а не фейкові ролики.



У аматорському відео, яке з’явилося в YouTube графічно зображена "окупація" частини Буковини під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році. Це – 7-хвилинний ролик, який залили в мережу 26 травня. Тут зображено, як Румунія, ймовірно, з метою захисту місцевих румунів, почала гібридно окупувати Чернівецьку і частину Одеської областей.

Із цього приводу Матіос написав на своїй сторінці в соцмережі, що скликає нараду з керівництвом МЗС, Генштабу, ГУР МОУ та СБУ.

"Буквально завтра особисто внесу до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про підготовку до скоєння особливо тяжких злочинів, які посягають на територіальну цілісність української держави", – повідомив він.

Поки головні правоохоронці держави шукали російський слід у аматорському відео, журналісти чернівецького телеканалу "UA:Буковина" знайшли автора провокаційного ролика. Як з’ясувалося, Дан Іонеску, який проживає в Бухаресті, – письменник-фантаст. Своє аматорське відео він назвав частиною власної фентезі-книги про "альтернативні часи". Про себе він каже, що не підтримує жодні територіальні претензії до України, а, навпаки, підтримує українську незалежність та непорушність кордонів.

"Також Дан Іонеску сказав, що написав у фейсбуці Анатолію Матіосу і пояснив, що це відео – про альтернативну часову лінію. Водночас прес-секретарка ГПУ Лариса Сарган відповіла нам, що фейсбук-месенджер Анатолія Матіоса наразі заблокований", – повідомили журналісти.

Тим часом, за підсумками наради силовиків, Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження через скандальне відео. Серед основних версій слідство розглядає варіант спеціальної інформаційної атаки з боку російських спецслужб.

Кримінальне провадження відкрито щодо невстановлених осіб відповідно до ч. 1 ст. 14 та ч. 2 ст. 110 КК (підготовка до посягання на територіальну цілісність та недоторканість України з метою зміни меж території або держкордону, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, вчинені за попередньою змовою групи осіб, поєднані з розпалюванням міжнаціональної ворожнечі). Досудове розслідування доручено Головному слідчому управлінню Служби безпеки України під процесуальним керівництвом Головної військової прокуратури.

Думки

"Абсурдність превалює над фактами"

Максим КИЯК, політичний аналітик:

«Жарт» про напад Румунії: кому вигідно


Хоча термін "пост-правда" виник відносно нещодавно, він уже встиг стати словом року. Проте яскравим свідченням того, що ми живемо у добу тієї-таки пост-правди став вже без перебільшення епічний фейл із появою славнозвісного відео на YouTube про начебто плани захоплення України сусідньою Румунією. Виношу за дужки наявність у незначної частини румунського політичного істеблішменту думок про те, щоби сценарій, зображений у цьому відео, став реальністю. Так само, як і залишу поза увагою й істеричну реакцію декого з наших політичних діячів, які не бажають зникати з радарів засобів масової інформації. Ну і, даруйте, але також не згадуватиму і про всюдисущу "руку Кремля", слід якої дехто вже встиг помітити у відеоролику.

Як з’ясувалося, майже відразу вдячний за безкоштовний піар автор відео зізнався у тому, що він лише вирішив зробити таку собі передмову до власної книги у жанрі альтернативної реальності. Цей випадок мені особисто нагадав схожий приклад 1938 року, пов’язаний із радіоп’єсою за відомим романом Герберта Уеллса "Війна світів". Тоді працівники радіо "Колумбія" задля підвищення рейтингу настільки правдиво описували у прямому етері події про захоплення інопланетянами Сполучених Штатів, що тисячі американців їм повірили. Вони панічно залишали власні домівки та були щиро переконані у тому, що їхню країну атакувала позаземна цивілізація. Найбільш імпульсивні навіть переконували інших, що особисто бачили марсіан. Але лише ті слухачі, котрі дослухали радіоп’єсу повністю, зрозуміли, що це, насправді, був лише художній твір.

Доба пост-правди є нещадною до раціональних аргументів, абсурдність тепер часто превалює над очевидними фактами, а віртуальне з кожним днем дедалі більше витісняє реальне. Так, технології вдосконалюються, але людська психіка залишається незмінною. Так само, як і не бажають змінюватися політики, котрі, на жаль, звикли використовувати паніку та страх громадян у своїх інтересах. Але це поки що…

"Українців вирішили посварити з румунами"

Ігор БУРКУТ, політолог:

«Жарт» про напад Румунії: кому вигідно


"В румунському суспільстві справді існують сили, які постійно декларують необхідність відновлення Romania Mare, тобто "Великої Румунії", до складу якої до 1940 року входили і територія нинішньої Чернівецької області, і частина території нинішньої Одеської області (колишня Ізмаїльська область). Ці сили час від час активно виступають в ЗМІ, у них немає свого "представництва" в уряді, але в суспільстві ці сили існують.

Те, що зараз відбувається, на тлі появи у соцмережах відео, змонтованого конкретною особою, румунським письменником, який підготував книгу з альтернативною історією про те, як Росія у 2022 році розв’язує широкомасштабну війну проти України, чим користується Румунія для того, щоби забрати Чернівецьку область. Це відео розмістили в соцмережах, що викликало дуже бурхливу реакцію.

Я думаю, що коли буде задіяно українську розвідку, а вона достатньо компетентна – значно більше, ніж ми – політологи і журналісти, то всі відповіді ми маємо отримати досить швидко.

Автор відео сказав, що він пожартував. За такі жарти треба відповідати. Тому що є певні межі, тим більше Румунія – друг нашої держави. Румунська влада чудово розуміє небезпеку російської агресії проти своєї країни. І якщо захоплять Україну, то Румунія може наступною потрапити у таку пастку.

До речі, Росія не приховує таких своїх намірів. Про це навіть офіційні особи говорили, в тому числі Володимир Жириновський.

Я виступаю проти істерії у цій ситуації. Бо тут відчувається, що є в Україні деякі сили, які хочуть посварити нас із румунами. І в Румунії є певна частина суспільства, яка хоче посваритися з українцями. Але буковинці будь-якого походження повинні зберігати розум, холодну голову та розуміння: ми маємо жити поруч і дружно. Ми вже всі настільки перемішалися, що повинні бути друзями і допомагати одне одному".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
7-06-2019, 18:42
Коментарів 0 Переглядів 2 179

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.