RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Каспрук наклав вето на скандальне рішення про Госпітальну раду

Міський голова Чернівців Олексій Каспрук зупинив дію рішення міської ради №1721 від 23 травня 2019 року "Про делегування представників громади міста до складу Госпітальної ради Центрального округу Чернівецької області", яке прийнято з порушенням вимог Закону України "Про запобігання корупції", нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України, Регламенту Чернівецької міської ради VIІ скликання.

Про це повідомляє прес-служба міської ради, пише molbuk.ua



Міський голова звертає увагу, що зазначеним рішенням міської ради до складу Госпітальної ради Центрального округу від територіальної громади міста Чернівці делеговано головного лікаря КМУ " Міська стоматологічна поліклініка" Володимира Струка, який включений до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, що в свою чергу дискредитує авторитет органу місцевого самоврядування - Чернівецької міської ради і суперечить вимогам Закону України " Про запобігання корупції".

Окрім того, зазначене рішення прийнято в умовах конфлікту інтересів. Зокрема, ініціатором суттєвої зміни до цього рішення який брав участь у голосуванні, є депутат Михайло Яринич. На думку міського голови, у Михайла Яринича наявний конфлікт інтересів полягає у включенні до складу госпітальної ради його помічника –консультанта Віталія Смандича та себе особисто.

Частиною 3 статті 112 Регламенту Чернівецької міської ради передбачено, що у разі виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів у особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, прирівняної до неї особи, яка входить до складу колегіального органу (комітету, комісії, колегії тощо), вона не має права брати участь у прийнятті рішення цим органом.

Михайло Яринич про конфлікт інтересів повідомив публічно, а також зазначив про його наявність під розгляду зазначеного проекту рішення у письмовій заяві від 22.05.2019 р.. Не зважаючи зазначене та вимогти Закону України "Про запобігання корупції", Регламенту Чернівецької міської ради Михайло Яринич брав участь у голосуванні. Голосування в умовах конфлікту інтересів може призвести до визнання цього рішення незаконним та скасування його в судовому порядку.

Міський голова Олексій Каспрук зазначає,що у таких ситуаціях публічні цінності завжди повинні переважати над індивідуальними інтересами. Закон України “Про статус депутатів місцевих рад” чітко встановлює, що депутат місцевої ради – це представник місцевої громади, який не повинен використовувати свій мандат в особистих інтересах чи корисливих цілях. Відповідно до частини 3 ст. 8 цього Закону на депутатів місцевих рад поширюються вимоги та обмеження, встановлені Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції".

Звернуто також увагу депутатів, що зазначене рішення прийнято із порушенням нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України, вимог щодо дотримання публічності і прозорості. Зокрема, відповідно до Примірного положення про госпітальний округ, затвердженого наказом МОЗ України. інформація про кандидатури делегатів до Госпітальної ради публікується на сайті місцевої ради, яка їх обирає, не пізніше, ніж за 7 днів до дати розгляду питання про їх делегування. Ця вимога також не була дотримана Чернівецької міською радою.

Погодитися із зауваженнями міського голови або підтвердити попереднє рішення депутати зможуть на черговій 70 сесії Чернівецької міської ради VIІ скликання, яка відбудеться 29 травня о 10.00.

Раніше повідомлялося, що 23 травня міська рада затвердила склад представників до Госпітальної ради Центрального округу Чернівецької області.

Так, до складу Госпітальної ради Центрального округу Чернівецької області мали намір делегувати таких осіб: Олексія Каспрука, міського голову Чернівців; Рослислава Білика, депутата Чернівецької міської ради; Наталію Гусак, координаторку Громадської організації "Пацієнти Буковини"; Василя Максимюка, депутата Чернівецької міської ради; Ларису Мельничук, головного педіатра управілння охорони здоров'я Чернівецької міської ради; Ігоря Незборецького, начальника управління охорони здоров'я Чернівецької міської ради; Марію Поліщук, заступника директора Департаменту охорони здоров'я Чернівецької обласної державної адміністрації, Ярослава Пенішкевича, завідувача кафедри офтальмології Б.Л. Радзіховського БДМУ, професор; Михайла Яринича, депутата Чернівецької міської ради VII скликання.

Проте за пропозицією депутата міськради Михайла Яринича, депутати підтримали Госпітальну раду Центрального округу Чернівецької області у такому складі: Оксана Андрієць – директорка Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА; Галина Бовкун - заступник начальника Управління охорони здоров'я Чернівецької міської ради; Наталія Гусак – регіональна координаторка з підтримки реформи охорони здоров’я в Чернівецькій та Івано-Франківській областях. Координаторка ГО "Пацієнти Буковини"; Віталій Смандич - керівник навчально-тренінгового центру симуляційної медицини БДМУ; Володимир Струк - головний лікар КМУ "Міська стоматологічна поліклініка"; Олег Чорний - головний позаштатний онколог управління охорони здоров'я Чернівецької міської ради; Олександр Федорук - завідувач кафедри урології та нейрохірургії БДМУ; керівник Центру урології та літотрипсії Лікарні швидкої допомоги у Чернівцях; Михайло Яринич – депутат Чернівецької міської ради.

Напередодні колектив міської стоматологічної поліклініки закликали депутатів міськради не погоджувати кандидатуру головлікаря установи Володимира Струка членом Госпітальної ради, однак міськрада проігнорувала це прохання.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
28-05-2019, 17:03
Коментарів 0 Переглядів 1 093

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.