RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Які виклики стоять перед Зеленським

Комік і шоумен Володимир Зеленський неочікувано продемонстрував вражаючий показник підтримки виборців – майже 74 відсотки.

Такого високого рейтингу довіри виборців в українській історії ще не демонстрував жоден із кандидатів на місце глави держави.



Чи виправдає сподівання суспільства новий президент і які виклики стоятимуть перед Володимиром Зеленським на посаді Президента України, кореспондент "МБ" поцікавився у директора Буковинського центру виборчих технологій Ігоря Баб’юка.

– Що означають результати президентських виборів?

– Існує кілька причин, чому ми маємо такі результати. Перше. На жаль, український народ не відчув якихось покращень за ці п’ять років. Зрозуміло, що ці покращання й не могли бути миттєвими. Виборці ж переважно не оцінюють покращення з позиції громад, промисловості чи реформ. Вони оцінюють їх з позиції власних кишень і зарплат. Друга причина – викривальні історії про тотальну корупцію в державі. Третя причина –російські технології, які нагнітали політичну істерію в Україні. Мало ж хто розуміє, що корупція була і десять років тому, а п’ять років тому вона була ще гіршою. Тому на підтримку Зеленського об’єдналися декілька груп людей в єдиному пориві. Одна з них – ті, хто реально хоче змін в Україні. Друга – це ті, хто виступав проти старого президента. Третя – люди з явно проросійськими поглядами, які підтримали Володимира Зеленського.

– Які виклики зараз є перед новим президентом?

– Йому варто розбудовувати свою політичну силу, вести переговори з тими партіями, які мають шанс пройти у Верховну Раду – з потенційним здоровим крилом.

– Чого очікуєте від президента Зеленського?

– Я не очікую, а знаю, що його команда буде робити. Пан Разумков (політтехнолог кандидата, - авт.) вже озвучив їхній першочерговий план, який буде реалізовуватись. Найцікавіше те, що у ньому зацікавлені і люди, які би хотіли щось змінити, і, як би це не звучало дивно, і проросійські сили так само. Ціль у кожного різна. План номер один такий. Вони запропонують два законопроекти: про імпічмент президента і про зняття недоторканності з народних депутатів. Класні закони? Так, бо їх вимагають українці уже досить давно. Та варто розуміти, що нинішня Верховна Рада не спроможна ухвалити ці закони. Отже, цей момент додасть популярності новому президенту. Бо він запропонував такі зміни, а парламент їх затвердити не захотів.

План номер два, що також озвучив пан Разумков. Будуть змінювати всіх керівників силового блоку: МВС, СБУ, Генпрокуратури. Відповідно, ці всі особи будуть виконувачами обов’язків, а президент внесе у парламент інших кандидатів, яких нардепи, звісно, будуть саботувати. Таким чином, популярність президента знову зростатиме. Чому? Бо він говоритиме: "Я пропоную нових людей, а старий парламент їх не хоче".

– Що президент Зеленський має зробити в першу чергу на своїй посаді?

– Як на мене, те, чого найбільше очікують, – стимулювати антикорупційну політику. Він має закликати суддів та всю антикорупційну систему, аби вони нарешті завершили справи щодо тих, хто причетний до корупції. Президент має подати законопроект про незаконне збагачення. Це розв’яже руки антикорупційним органам. Це те, на чому "погорів" президент Петро Порошенко, який не хотів боротися з корупцією.

Три сценарії. Що буде з Україною за президента Зеленського

Видання "Новое время" спробувало спрогнозувати, як може змінитися Україна за нового президента.

"Слабкий президент"

Зеленський не зможе задати власний курс руху країни, та, по суті, буде по інерції продовжувати рухатися нинішніми рейками. На думку політолога Володимира Фесенка, це буде нікому не зрозумілий загальний вектор руху. Президент відзначиться несамостійними кадровими рішеннями. На пости, навіть важливі, братимуть кого завгодно, прогнозує політолог Віталій Кулик. Фінансові потоки розділять наближені до нового глави держави бізнесмени – Ігор Коломойський і його партнери.

У зовнішній політиці новий глава держави буде невиразним. Не робитиме акцент на вступі України до НАТО заради збереження підтримки на сході України. Проте закривати контакти з альянсом він не наважиться.

Стосунки з РФ навряд чи зміняться: Зеленський всіляко уникатиме прямих зустрічей з Путіним чи Медведєвим.

Щодо внутрішньої політики, то до осені президент сформує фракцію "Слуга народу", до котрої увійдуть різні "перебіжчики".

"Хаос"

Володимир Зеленський почне хапатися за різні реформи, проте ні в чому успіху не досягне. Це призведе до того, що на виборах до парламенту "Слуга народу" набере мінімум, і реальні важелі влади перейдуть до парламенту.

В оточенні Зеленського може розпочатися боротьба за вплив, а уряд, скориставшись слабкістю глави держави, почне тягнути ковдру на себе.

Експерти впевнені, що існує бодай невисока, але й не нульова ймовірність того, що РФ почне агресивно діяти на Донбасі. І, зірвавши перемир’я, перейде в атаку. Зупинити Кремль зможе лише зовнішній тиск.

Якщо умовна "група Коломойського" реально почне "повертати" собі власність, включно з "ПриватБанком", це зруйнує позитивний імідж країни в очах зовнішніх партнерів. За такого результату подій припиниться і співпраця з МВФ. А це означає дефолт.

За такого сценарію Зеленський може достроково залишити посаду президента.

"Слуга народу"

Експерти також не виключають, що Зеленський може виявитися ефективним і рішучим реформатором. Можливо, йому вдасться домовитись із Заходом про нову і більш розширену підтримку у протистоянні з Росією.

За позитивного сценарію, новообраний глава держави розпустить парламент у перші дні президентства. Він запустить програму "народних законопроектів", що на дострокових виборах дасть йому стійку більшість голосів у Раді.

За такого розвитку подій від влади жодних "преференцій" Коломойський і Ко не отримають, продовжуючи судову тяганину довкола "ПриватБанку".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
28-04-2019, 12:34
Коментарів 0 Переглядів 1 875

Теги -


Викрили злочинну організацію, до якої входили відомі підприємці з Чернівців та службові особи
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.