У Чернівецькій області працівники Держпродспоживслужби вилучили з продажу морську рибу з паразитичними черв’яками, рослинну олію невідомого походження та молоді овочі з перевищеним вмістом нітратів.
Про це повідомили у прес-службі установи за результатами перевірок ринків області, пише molbuk.ua.
Так, протягом квітня лікарями-ветсанекспертами вилучено з реалізації майже 10 кілограмів оселедця, ураженого анізакідами. Такі гельмінти небезпечні для людини, адже є причиною паразитарної патології під назвою "анізакідоз". Живі личинки цих нематод мають токсигенні та алергічні властивості.
Але лідером сезонних вилучень другий місяць поспіль, безумовно, лишаються молоді овочі - капуста, редис, помідори, огірки, свіжа зелень. Перевищення кількості нітратів – характерний сезонний недолік настільки бажаних зараз продуктів. Спеціалістами лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи області не допущено до реалізації більше 2000 кілограмів овочів. Серед причин вилучення – здебільшого нітрати.
"Звертаємо увагу на борщовий набір. В домашніх коморах вже закінчився червоний буряк. Тому-то для приготування традиційної страви ми спішимо на ринки, щоб придбати бурячок, моркву, капусту тощо. А між іншим, з початку сезону, березень – квітень, за результатами лабораторних досліджень на вміст нітратів перевищення сягає вдвічі. Так при нормі 1400 мг/кг нітратів в буряку сьогодні цей показник може становити 2800 мг/кг. Що стосується редису, де норма нітратів 1200 мг/кг перевищення сягає до 3087 мг/кг", - повідомили у Держпродспоживслужбі.
Також були вилучені продукти без маркування державною мовою. Відсутність документів, рослинна олія в тарі повторного використання (186л), домашня ковбаса (124 кг), молоко в петпляшках та молочна продукція з надмірно високою кислотністю (330 кг), курячі яйця з пошкодженою шкаралупою та відсутнім відповідним маркуванням (446 кг) – основні причини недопущення у квітні. Загальний же об’єм небезпечної продукції склав майже 3000 кг.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram