RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Новини Чернівців » Історія успіху: як підприємець з Буковини годує грибами Америку та Ізраїль

Історія успіху: як підприємець з Буковини годує грибами Америку та Ізраїль

За сезон підприємство “Дари Гуцульщини” переробляє понад 20 тонн грибів, а дехто з мешканців заробляє до ста тисяч гривень.

Кооператив "Дари Гуцульщини" заснували 33 мешканці Путили та сусідніх сіл. Керівником обрали Сергія Терена. Кооператив розвивається, а Сергій мріє, що незабаром продукція з Путильщини стане першою в Україні.



Пропонуємо хорошу ціну

Як збирати гриби і їх продавати Сергій знає із власного досвіду.

– Збирав гриби у лісі з батьком, здавав їх посередникам, але вони платили небагато, – розповідає Сергій. – Сушили гриби. У десятому класі я поїхав продавати сушені гриби на базар у Чернівці.

Коли в районі почали діяти проекти ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", я вирішив, що не можна втрачати такої можливості.
Проект передбачав створення кооперації у сільській місцевості. Ми провели загальні збори мешканців сіл. Основна маса людей підтримала думку, що найбільш перспективним для нашого району є збирання і переробка грибів.

Я на зборах підтримав ідею переробки грибів і був зацікавлений нею. Можливо, тому люди й обрали мене головою кооперативу, – каже Сергій.
Від ідеї до реалізації минуло півроку. Кооператив отримав кошти на впровадження проекту. Вже влітку 2015 року почали переробляти гриби, які приносили мешканці.

За день потрібно переробити дві тонни грибів

Першого року кооператив переробив приблизно 12 тонн грибів, у наступні – понад 20 тонн.

“Спочатку планували переробляти лише білі гриби. Потім зрозуміли, що лісовий ресурс більший. Почали переробляти лисички, опеньки, підберезники. Минулого року вже мали десять варіантів продукції”, – зазначає Сергій.

Роблять гриби мариновані, сушені та морожені. Для цього мають спеціальне обладнання – сушильну камеру, камеру шокової заморозки, камеру зберігання.
“Продаємо гриби через Інтернет-магазин і відправляємо у різні регіони України. Півлітрова банка маринованих грибів коштує сто гривень, сушені гриби, фасовані у півлітрову пластикову банку, – від 50 гривень. Уклали контракти із торговельними українськими мережами. Також маємо контакти з фірмами, які продають нашу продукцію за кордон. Тож наші гриби їдуть до Канади, Америки, Ізраїлю, Польщі та Італії”, - каже Сергій.

Роботи в кооперативі вистачає, особливо у сезон.

– Найважче у сезон встигати переробляти продукцію, – зізнається Сергій. – Іноді за добу нам привозять дві-три тонни грибів. Їм потрібно дати лад, щоби не зіпсувалися. Потім цю продукцію потрібно реалізувати, щоби члени кооперативу отримали прибуток. Взимку також є робота – фасуємо гриби.

Заробіток — понад тисячу гривень на день

Сергій Терен задоволений, як розвивається підприємство.

– Ми працюємо лише три сезони, і я впевнений, що через кілька років – будемо найкращими із переробки грибів в Україні, – каже Сергій. – Знаю, що американцям дуже подобається українська продукція. Нам розповідали люди, якщо на полиці супермаркетів у США бачать товари з України, одразу купують їх.

Намагаємося, щоби наша продукція була гарної якості, гарно запакована. Щороку ми закуповуємо нове обладнання. Плануємо купити лінію для сортування грибів. Хочемо залучити до нашого підприємства більше людей з інших районів.
Завдяки кооперативу люди мають можливість заробити. Є сім’ї, які вдень у сезон збирання грибів заробляють 1-1,5 тисячі гривень, а за сезон декому вдається заробити по сто тисяч.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
29-01-2019, 17:36
Коментарів 1 Переглядів 15 290

Hаписав: Павло, Коментарів: 0, Новин: 0, 12 лютого 2023 11:57
В новині:
Добрий день!Мене звати Павло, я з Закарпаття.Як і Ви, я б теж хотів зайнятися грибами, бо тепер основної роботи нема або дуже мало,а грибів у сезон виростає достатньо і треба якось жити. Можете поділитися досвідом, як організувати цю справу, особливо продаж за кордон сушених грибів і ягід(яфину,наприклад),бо так,думаю,буде дешевще,ніж у свіжому(замороженому) виді. З повагою, Павло.


У Чернівціобленерго оприлюднили графік на завтра


Хоч і загальна кількість відвідувачів зменшилася порівняно з минулим роком, інтерес іноземців зріс.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.