RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Історія успіху: як підприємець з Буковини годує грибами Америку та Ізраїль

За сезон підприємство “Дари Гуцульщини” переробляє понад 20 тонн грибів, а дехто з мешканців заробляє до ста тисяч гривень.

Кооператив "Дари Гуцульщини" заснували 33 мешканці Путили та сусідніх сіл. Керівником обрали Сергія Терена. Кооператив розвивається, а Сергій мріє, що незабаром продукція з Путильщини стане першою в Україні.



Пропонуємо хорошу ціну

Як збирати гриби і їх продавати Сергій знає із власного досвіду.

– Збирав гриби у лісі з батьком, здавав їх посередникам, але вони платили небагато, – розповідає Сергій. – Сушили гриби. У десятому класі я поїхав продавати сушені гриби на базар у Чернівці.

Коли в районі почали діяти проекти ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", я вирішив, що не можна втрачати такої можливості.
Проект передбачав створення кооперації у сільській місцевості. Ми провели загальні збори мешканців сіл. Основна маса людей підтримала думку, що найбільш перспективним для нашого району є збирання і переробка грибів.

Я на зборах підтримав ідею переробки грибів і був зацікавлений нею. Можливо, тому люди й обрали мене головою кооперативу, – каже Сергій.
Від ідеї до реалізації минуло півроку. Кооператив отримав кошти на впровадження проекту. Вже влітку 2015 року почали переробляти гриби, які приносили мешканці.

За день потрібно переробити дві тонни грибів

Першого року кооператив переробив приблизно 12 тонн грибів, у наступні – понад 20 тонн.

“Спочатку планували переробляти лише білі гриби. Потім зрозуміли, що лісовий ресурс більший. Почали переробляти лисички, опеньки, підберезники. Минулого року вже мали десять варіантів продукції”, – зазначає Сергій.

Роблять гриби мариновані, сушені та морожені. Для цього мають спеціальне обладнання – сушильну камеру, камеру шокової заморозки, камеру зберігання.
“Продаємо гриби через Інтернет-магазин і відправляємо у різні регіони України. Півлітрова банка маринованих грибів коштує сто гривень, сушені гриби, фасовані у півлітрову пластикову банку, – від 50 гривень. Уклали контракти із торговельними українськими мережами. Також маємо контакти з фірмами, які продають нашу продукцію за кордон. Тож наші гриби їдуть до Канади, Америки, Ізраїлю, Польщі та Італії”, - каже Сергій.

Роботи в кооперативі вистачає, особливо у сезон.

– Найважче у сезон встигати переробляти продукцію, – зізнається Сергій. – Іноді за добу нам привозять дві-три тонни грибів. Їм потрібно дати лад, щоби не зіпсувалися. Потім цю продукцію потрібно реалізувати, щоби члени кооперативу отримали прибуток. Взимку також є робота – фасуємо гриби.

Заробіток — понад тисячу гривень на день

Сергій Терен задоволений, як розвивається підприємство.

– Ми працюємо лише три сезони, і я впевнений, що через кілька років – будемо найкращими із переробки грибів в Україні, – каже Сергій. – Знаю, що американцям дуже подобається українська продукція. Нам розповідали люди, якщо на полиці супермаркетів у США бачать товари з України, одразу купують їх.

Намагаємося, щоби наша продукція була гарної якості, гарно запакована. Щороку ми закуповуємо нове обладнання. Плануємо купити лінію для сортування грибів. Хочемо залучити до нашого підприємства більше людей з інших районів.
Завдяки кооперативу люди мають можливість заробити. Є сім’ї, які вдень у сезон збирання грибів заробляють 1-1,5 тисячі гривень, а за сезон декому вдається заробити по сто тисяч.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
29-01-2019, 17:36
Коментарів 0 Переглядів 15 459

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.