RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

На Буковині один з кращих громадських музеїв потерпає від безгрошів’я


Кожен, хто переступає поріг музею у Старому Вовчинці Глибоцького району, дивується побаченому й довго не хоче покидати його.

Бувало, що й тисяча екскурсантів щороку навідувалося сюди. Важко повірити, що музей був створений на ентузіазмі кількох людей і досі діє на ентузіазмі.



Збирав все – від сірникових коробок до орденів

– Музей був заснований у листопаді 1957 року, загальна площа – 5560 квадратних метрів, з яких 1140 метрів – музейні споруди, є сад, город, подвір’я, – розповідає Ольга АНТОНИК, директор краєзнавчого музею на громадських засадах. – Безумовно, що його не було б, якби не Іван Топало, який майже 50 років очолював місцеву школу, відмінник освіти колишнього СРСР. Саме він збирав старожитності протягом всього свого життя й залучив до цього багатьох своїх колег й односельчан. Людина незвичайної долі. Коли служив радистом на військовому літаку, під час одного з польотів літак впав, парашут не розкрився, але Іван не загинув: його врятувала копиця сіна . У музеї є дві кімнатки, відведені йому. Родина передала на зберігання особисті речі Івана Топала, його одяг, світлини та документи . Він збирав все: від сірникових коробок й кованих цвяхів, до ордена Леніна. Ще у нього була велика колекція краваток. Нині ми намагаємося не лише зберегти експонати музею, яких є майже 10 тисяч, а й примножувати. Музей носить ім’я Івана Топала.

Лідія Гищук, яка донедавна працювала вчителькою місцевого ліцею, є керівником гуртка "Юні екскурсоводи", який відвідують школярі – від шестикласників до одинадцятикласників. Заняття тривають до трьох місяців. Лідія Петрівна знає все або майже все про кожен експонат.

– У нас є 24 зали, серед них такі: зал пам’яті жертв тоталітаризму – з нашого села в Карелію було вивезено 300 осіб, з яких 65 загинуло; виставковий зал, "Скриня" , "Стільмашня", "Сільськогосподарський реманент", "Вишивка", "Весілля", "Колесо історії: червоне і чорне", "Від штуделя – до ділетки", "Селянське обійстя початку ХХ століття", "Селянська хата першої половини ХХ століття". Є у нас й капличка, а на подвір’ї встановлено великий хрест та каміння-валуни з прізвищами тих, хто загинув у Сибіру. Експонати давнього, австрійського, румунського та радянського періодів. Це, приміром, бивні мамонта, трактор ХТЗ післявоєнного періоду, старовинна трачка, колесо від млина. Для шанувальників живопису цікавою є кімната родини відомого художника європейського рівня, нашого односельчанина Леона Копельмана (1904-1982) Прихильників радіоапаратури приваблює кімната "Еволюція апаратури: від патефона до магнітофона". Є й окремий відділ природи, в якому зібрано гербарій, зразки дикоростучих рослин, культур, які вирощуються в нашому селі.Є й ентомологічна колекція комах-шкідників лісу. Зібрано колекцію гірських порід та грунтів, фото зсувів та відшарувань на території села. Хочемо облаштувати ще три кімнати, в яких розмістимо старі фото, подамо галерею гостей, історію колишнього колгоспу.

Минулого року у музеї побував журналіст української газети "Час і події" з Чикаго (США) Юрій Атаманюк, який написав велику статтю під назвою "Найстарішому музею Глибоччини виповнилося 60 років". Багато цікавих людей побувало у нас. Рівно рік тому сюди навідався німець Штефан, який на велосипеді прохав 62 країни світу. Цікава ситуація була з єгиптянином, який, побачивши в музеї налавник, заявив, що першими їх стали виготовляти саме в Єгипті, а вже потім їх наслідували українці. Музейні працівники намагалися переконати гостя в протилежному, але навряд чи це їм вдалося.

Потрібні не такі вже й великі кошти

Серед тих, хто став учнем покійного Івана Топала є нинішній начальник управління освіти району Василь Барарюк, який, ще студентом, організував у сусідній Черепківці на базі тамтешньої школи новий краєзнавчий музей: тут він працював вчителем історії. Саме завдяки йому в районі збільшилася кількість шкільних музеїв, яких нині є вже шість. Аналогом їх є музей при ліцеї у Старому Вовчинці.

– Якщо ми не зацікавимо дітей вивчати нашу правдиву історію, то будь-які дії залишаться популізмом і демагогією, – вважає Василь Барарюк. – Приміщення музею старі, деякі побудовані ще за Австрії, їх потрібно ремонтувати. Ні ліцей, ні громада села не мають достатньо коштів для цього, тому сподіваємося на допомогу районного бюджету.

– Краєзнавчий музей у Старому Вовчинці є одним із найкращих громадських музеїв Західної України, – каже Микола ШКРІБЛЯК, заслужений діяч мистецтв України. – Музей організовує театральні вистави на природі, тісно співпрацює з колегами з Румунії. Тут зберігаються такі автентичні речі, яких немає ніде. Це осередок культури не лише села, а й всієї Глибоччини. Лише колекція писанок налічує понад 3000 одиниць: їх потрібно систематизувати, опрацювати. На це потрібні кошти. Як і на ремонт приміщень. На найнагальніші потреби треба щонайменше 800 тисяч- мільйон гривень. Сума, як на нинішні часи, невелика. Долучитися до цієї важливої справи могла б і обласна влада. Інакше можемо музей втратити.
Редактор: Василь Гринюк
26-01-2019, 16:57
Коментарів 0 Переглядів 1 978


Чернівціобленерго" оприлюднив години заживлення груп споживачів
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
Чого чекати від вуйка Сема? Блог Ярослава Волощука
Кілька днів тому відбулися довгоочікувані перші телевізійні дебати між діючим та екс – президентом США Байденом та Трампом.
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.