У Чернівецькій області збереглося кілька традицій святкування Різдва.
У нас прийнято до головної страви Святвечора - куті - додавати халву.
На Буковині колядують три дні – з 6 по 8 січня. Святкова вечеря тут також розпочинається досить рано.
Як і на Волині, у Чернівецькій області під час вечері господар першу ложку куті підкидає до стелі – на гарний врожай та достаток меду.
На Буковині та Івано-Франківщині, наприклад, у Святвечір під стіл кладуть сіно, "щоб худоба та вівці водилися". Стіл посипають зерном, потім застилають білою скатертиною, а на кожний кут кладуть часник. Кажуть, він оберігає від злої сили та хвороб. Перед вечерею запалюють свічку за померлих і читають "Отче наш".
Другою стравою після куті на Буковині вважають густий узвар із сушениці – з груш, яблук, слив. На стіл подають картопляний пісний салат із цибулею, відварену та перемелену квасолю, домашній хліб, пироги та кисіль.
На згадку про померлих предків святковий стіл не прибирають, а на підвіконня ставлять кутю.
Джерело:
24 каналЧитайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
5-01-2019, 13:36
0
3 083