RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Замалі порції їжі та протерміновані ліки: представники омбудсмена перевірили інтернат у Чернівцях


Моніторингова група у складі координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Чернівецькій області та громадських моніторів здійснила візит в рамках реалізації Національного превентивного механізму до комунального загальноосвітнього навчального закладу "Чернівецький обласний навчально-реабілітаційний центр №1", що на вулиці В. Аксенина у Чернівцях.

Загалом моніторингова група відзначила хороші умови для навчання. Але знайшли і ряд недоліків. Найбільше порушень виявили у харчуванні дітей.

Про це повідомляється на сайті уповноваженого Верховної ради України з прав людини.



У школі навчаються діти з глухотою, помірною та важкою розумовою відсталістю, аутизмом, синдромом Дауна. Заклад забезпечує реалізацію права на здобуття якісної дошкільної, загальної середньої освіти. Школа розрахована на 150 учнів, проте на момент візиту навчалися 137 учнів від дошкільного віку до 11 класу. Заклад займає територію 1 га, де розміщені 3 корпуси, в яких діти навчаються, харчуються та сплять.

Монітори відзначили хороші умови для навчання учнів у закладі. У навчальних кабінетах здійснено сучасний ремонт, вони обладнані сучасними меблями, інвентарем та мультимедійними засобами. В кожному класі навчається до 8 учнів.


Належним чином здійснюється надання реабілітаційних послуг, реабілітаційні кімнати обладнані сучасним інвентарем, працюють фахові педагогічні працівники. У закладі успішно впроваджуються принципи Нової української школи. Регулярно проводяться гурткові та позакласні заняття, поїздки, участь у конкурсах, що сприяє різносторонньому розвитку учнів. Функціонує навчальна майстерня по ремонту одягу та майстерня по обробці дерева. Здійснюється співпраця закладу представниками різних установ та громадських організацій.

У спальних кімнатах створені належні для проживання умови. У приліжкових тумбочках або комодах учні зберігають власні речі, є індивідуальні засоби гігієни. Ліжка укомплектовані сучасними матрацами та постільною білизною, які на час візиту були в хорошому стані.

Замалі порції їжі та протерміновані ліки: представники омбудсмена перевірили інтернат у Чернівцях


У душових кімнатах між душовими шлангами є перегородки, також є шторки та гачки для білизни. Туалетна кімната, умивальник пристосовані для людей з інвалідністю, на всіх унітазах є сидіння.

Замалі порції їжі та протерміновані ліки: представники омбудсмена перевірили інтернат у Чернівцях


У закладі забезпечується збалансоване п’ятиразове харчування. Учні забезпечені сезонним одягом та взуттям. Протипожежна сигналізація активна, вогнегасники перезаряджені.

Проте моніторингова група звернула увагу на недоліки. На складі виявлена недостатність або надлишок продуктів харчування, зокрема м’яса, твердого сиру, какао, яєць. На другий сніданок на кухню зі складу видали 9 упаковок соку, хоча в меню-вимозі зазначено 10 упаковок. М’яса по-факту, на кухню видали також менше ніж записано у меню-вимозі. У шафі для особистих речей персоналу виявлені ідентичні продукти харчування з тими які зберігаються на складі закладу, зокрема сік, огірки, помідори, кукурудза, горошок, згущене молоко, мандарини, хліб, деяких з них в день візиту не вистачало на кухні.
Відповідальним персоналом не здійснювався контроль за якістю та кількістю сирих продуктів харчування, які видавалися на кухню та готових страв, які видавалися учням. Журнали обліку складської продукції, бракеражу сирої та готової продукції, заповнювалися не вчасно, формально та неналежним чином.

Замалі порції їжі та протерміновані ліки: представники омбудсмена перевірили інтернат у Чернівцях


У результаті виявлено недостатній об’єм виданих дітям деяких страв. У закладі також порушено питний режим. Ложки та виделки не прожарювалися. В журналі здоров’я кухарів в день візиту не було підписів медичного працівника та працівника кухні про відсутність захворювань.

У закладі виявлені медичні препарати, термін придатності яких сплив, а також протерміновані індивідуальні програми реабілітації деяких учнів. Також, деякі учні не забезпечені засобами реабілітації, зокрема слуховими апаратами. В окремих спальних кімнатах недостатнє освітлення. На деяких ліжках учнів замість імен зазначені номери. У двох корпусах відсутні пристосування для доступності маломобільних осіб, а також відсутні пристосовані місця для прогулянок дітей, які захищені від сонця та дощу.

За результатами візиту направлятимуться листи реагування до Чернівецької обласної державної адміністрації.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
27-12-2018, 13:06
Коментарів 0 Переглядів 2 331

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.