RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Наш випускник відкрив фірму в Оксфорді»: як інститут у Чернівцях готує ІТ-фахівців

П’ять років тому в ЧНУ створили Інститут фізико-технічних та комп’ютерних наук, а зараз там навчаються 1746 студентів.

Тут готують фахівців для ІТ-сфери, які затребувані в Україні й за кордоном. Випускники вузу працюють у відомих європейських та американських фірмах, йдеться у публікації "МБ".



Про те, чим живе Інститут, розмова з завідувачем відділу комп’ютерних технологій, доцентом кафедри оптики і видавничо-поліграфічної справи Романом Бесагою та професором, доктором фізико-математичних наук Клавдією Зенковою.

"Лекції читають провідні вчені світу"

– Для чого в університеті створили окремий інститут?

Р. Бесага: "П’ять років тому три факультети – фізичний, інженерно-технічний, комп’ютерних наук,– об’єдналися в новий потужний підрозділ ЧНУ із найамбітнішими завданнями і перспективами. Це було зроблено задля покращення підготовки фахівців за природничими і технічними спеціальностями, впровадження нових форм навчання та привабливих освітніх програм".

К. Зенкова: "Новостворений Інститут фізико-технічних та комп’ютерних наук очолив Олег Ангельський. Учений зі світовим іменем, доктор фізико-математичних наук, професор, член багатьох міжнародних товариств. Це справжній лідер, який йде попереду і показує шлях. Він зумів об’єднати різні колективи в єдине ціле. І без нього багато чого не було би. Нещодавно відбулися перевибори, і всі одноголосно проголосували за Ангельського на посаді директора Інституту".

– Фахівців яких спеціальностей ви готуєте?

Р. Бесага: "Інститут об’єднав 13 кафедр. Ми готуємо фахівців за 15 спеціальностями та магістрів за 18 освітніми програмами. Найбільшу популярність мають ІТ-спеціальності: комп’ютерна інженерія, програмне забезпечення, комп’ютерні науки, кібербезпека. Досить перспективні на ринку праці фахівці з комунікації та радіотехніки, метрології та інформаційних систем. Сучасний розвиток суспільства вимагає застосування інформаційних технологій у всіх галузях життя. Яскравою ілюстрацією ефективності поєднання можливостей усіх галузей знань нині можна вважати адроїдний колайдер, де використано всі новітні досягнення ядерної фізики, інженерії, автоматики, ІТ-технологій. В Інституті створені студентські відділення фахових спілок міжнародних товариств. Читати лекції запрошуємо провідних учених світу. Засновник кількох оптичних підприємств, американський бізнесмен Боб Бро, який приїжджав до нас на Міжнародну наукову конференцію з кореляційної оптики, сказав: "Наші студенти знають, як і на яку кнопку натиснути для отримання результату, а ваші студенти вміють цю кнопку створити".

"Реалізовуємо програми подвійних дипломів"

– Розмовляла з вашими студентами, які навчалися в інших країнах. І вони запевняли, що завдяки отриманим в інституті знанням почувалися на рівні.

Р. Бесага: "Справді, наші студенти та аспіранти можуть навчатися у провідних вузах Європи і США. Адже інженерні спеціальності мають подібну фундаментальну підготовку. До речі, моя донька закінчила магістратуру в нашому інституті та Німеччині. На відділенні комп’ютерних технологій є студент, який зараз навчається у Фінляндії. Приділяємо велику увагу вивченню іноземних мов, зокрема англійської та німецької. Навіть якщо студент відмінно знає фізику та математику, без знання мов він не зможе навчатися за кордоном. Ми створили дві спільні програми із Сучавським університетом Румунії. Реалізовуємо програми подвійних дипломів: магістрів ЧНУ та провідних вузів Європи. У нас є дуже розумні студенти, які хочуть навчатися і прагнуть щось знати".

К. Зенкова: "В Інституті діють чотири міжнародні програми "ERASMUS", за якими багато наших студентів, аспірантів та викладачів їдуть навчатися за кордон. Вони отримують чималі гранти. Їх забезпечують проживанням, харчуванням, а студентів – стипендією. Щоби потрапити на навчання за цими програмами, необхідно пройти відбірний конкурс на знання відповідних предметів. Також один із критеріїв – знання іноземної мови на рівні сертифікату В2. У нашому інституті навчаються понад 20 іноземних студентів, які хочуть реалізувати отримані знання у себе вдома. Приміром, один із них розповів, що мріє конструювати "розумні будинки". Це свідчить про певний рівень викладання. У нас дуже потужний колектив викладачів-професіоналів. Є 42 доктори наук, професори. Нам вдалося зберегти старі кадри, долучити нові".

– Чи важко вашим випускникам влаштуватися на роботу?

Р. Бесага: "Зовсім неважко. Випускники нашого інституту затребувані не лише в Україні, а й за кордоном. Уже на четвертому курсі вони знаходять роботу на місцевих фірмах та підприємствах, де катастрофічно не вистачає кваліфікованих інженерних кадрів. Скажімо, на основі виробничої бази заводу "Кварц" відкрили дочірнє підприємство німецької фірми, де випускають комплектуючу електроніку для автомобілів Volkswagen. Виробництво подібного профілю "Аутомотів Електрік Україна" запустили на Гравітоні. І там, і там "полюють" за нашими випускниками. Здобута освіта дає їм можливість гідно конкурувати і на міжнародному ринку праці. Вони очолюють оптичні та інформаційні фірми в США, Канаді, Франції, Словаччині, Великій Британії, Чехії. Скажімо, Олександр Ковальчук створив оптичну фірму в Оксфорді. Тому, як би не ганили нашу вищу освіту, вона була, є і залишиться на досить високому рівні. Надалі плануємо запроваджувати нові спеціальності, які мають попит на ринку праці, залучати до навчання іноземних студентів, а наших відправляти за кордон".

Де працюють випускники інституту

Лев Садовник став президентом успішної приватної оптичної фірми у США.

Олег Пишняк – науковець у галузі дослідження рідких кристалів, працює у відомій американській дослідній фірмі.

Олексій Андрусяк захистив у США дисертацію, отримав докторський ступінь, працює у Франції.

Ігор Магун працює за фахом на приватному високотехнологічному підприємстві у Канаді.

Віктор Федорюк та Олексій Мохунь реалізувалися в оптичній галузі США.

Василь Рюхтін захистив докторську дисертацію в Чехії, успішно працює в Німеччині.

Лазар Куліковський та Ольга Здерчук викладають у Берлінському університеті.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
9-12-2018, 13:37
Коментарів 0 Переглядів 4 053


"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги