RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Що і на скільки подорожчає у 2019 році

В Україні у наступному році ціни виростуть всього на 7,4%. В усякому разі, такі цифри закладені в офіційному прогнозі, який відобразили в ухваленому бюджеті на 2019 рік.

Про це йдеться у публікації сайту Обозреватель, пише molbuk.ua



Що і на скільки подорожчає у 2019 році

Сигарети на 5-8 грн — у січні і липні. Верховна Рада прийняла рішення в наступному році підвищити акциз додатково на 9%. Крім того, раніше вже затверджено план підвищення акцизів на 20% щорічно. Акциз підвищать двічі — у січні і липні. В результаті його розмір для сигарет з фільтром зросте на 3,5 грн за кожну пачку. Крім акцизів, свою роль відіграють й інші чинники — зростання зарплат, вартість транспортування, девальвація гривні тощо. У підсумку пачка може подорожчати, залежно від виробника, на цілих 5-8 грн.

Що і на скільки подорожчає у 2019 році


Опалення на 17-70% — у січні. В результаті подорожчання газу на 23,5% в Україні проводять перерахунок тарифів на опалення і гарячу воду. Ця процедура може тривати більше місяця, тому нові тарифи українці відчують на собі лише на початку наступного року. Залежно від регіону, ціни можуть вирости на 17-70%. Дізнатися тариф можна на сайті свого постачальника (там заздалегідь зобов'язані розмістити проект рішення).

Що і на скільки подорожчає у 2019 році


Мобільний зв'язок на 25-70 грн
— протягом року. Компанія lifecell вже заявила, що підвищить ціни на свої пакети на 25-70 грн. Подорожчання стосуватиметься щонайменше половини клієнтів. "Здебільшого це буде зростання на 25-30 грн. І лише в деяких пакетах — від 40 до 75 грн", — повідомили у компанії. Щоправда, при цьому клієнти мають право перейти на інший, дешевший тариф. Якщо зробити це до кінця року, платити за перехід не доведеться. Після 1 січня за зміну тарифного плану доведеться заплатити 50 грн.

Квитки на потяги на 25% — до кінця року. У наступному році, згідно з прогнозами соціального та економічного розвитку Кабміну, квитки подорожчають на 25%. На цьому зростання цін не зупиниться, у 2020-2021-му вартість може зрости ще на 30% на рік. Отримані кошти витратять на обладнання, модернізацію тощо.

Долар на 1-2 грн — протягом року. Середній курс долара в Україні, згідно з ухваленим бюджетом, у наступному році складе 29,4 грн/$. При цьому варто враховувати, що, наприклад, в кінці 2019-го курс може бути, наприклад, на рівні понад 30 грн/$, на початку року — близько 28,3 грн/$, а середній — близько 29,4 грн/$. В середньому за позитивного прогнозу валюта у 2019-му може зрости в ціні 1 грн/$, якщо збільшиться вплив девальваційних факторів — 2 і більше грн/$.

Що і на скільки подорожчає у 2019 році


Бензин на 1,5-3 грн — протягом року. Пропорційно до курсу гривні також виростуть ціни і на бензин. Якщо гривня щодо долара/євро втрачає 1 грн, то вартість бензину за два тижні може зрости на 70 коп. Таким чином, після подорожчання долара, наприклад, до 30 грн/$, бензин марки А-95 подорожчає на 1,5 грн. Якщо при цьому дорожчатимуть світлі нафтопродукти на світових ринках, бензин може зрости в ціні на 3 грн.

Загалом середнє подорожчання складе 7,4%. В усякому разі, такий рівень інфляції закладений у бюджеті України на 2019 рік.

Що буде із зарплатами

В Україні середня зарплата в наступному році може бути на рівні 11,5-11,6 тис. грн, такі цифри закладені в консенсус-прогнозі Міністерства економічного розвитку і торгівлі та оцінках НБУ. Крім традиційних сфер з хорошим зростанням зарплат (фінансисти, аграрії тощо), також можуть вирости заробітні плати у представників робітничих спеціальностей. "Що б хто не казав, ми бачимо і за кількістю вакансій, і за відгуками бізнесу, що ситуація в економіці дійсно покращується. Нехай зростання і невелике, мало відчутне, але воно все ж таки є", — впевнена експерт ринку праці Валентина Мазур .

До речі, згідно з даними офіційної статистики, в Україні найвищі зарплати у сфері авіаційного транспорту — понад 20 тис. грн. Водночас у сфері фінансових і страхових послуг заробляють 16,2 тис. грн, а в IT — 14,4 тис. Щоправда, також варто враховувати, що статистика "бачить" лише білі зарплати. Тому, якщо частина суми доплачують у конверті, вона не враховується Держстатом.

При цьому мінімальна заробітна плата зросте у наступному році з 3723 до 4173 грн. Таке підвищення торкнеться приблизно 75 тис. підприємств, які оформлюють своїх працівників на мінімалку.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
5-12-2018, 20:53
Коментарів 0 Переглядів 3 683

Теги -

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.