RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Комунальна афера: як фірмі-«одноденці» «накували» один бал

Скандальна приватна фірма, близька до оточення фракції "Рідне місто", стала управителем сотень житлових будинків із порушеннями умов конкурсу та ймовірними зловживаннями посадовців.

Щойно Чернівецька міськрада усунула з посади міського голову Олексія Каспрука, як виконавчий комітет ухвалив незаконне, на думку мера, рішення – про призначення управителями приблизно 600 житлових будинків міста двох приватних підприємств, які пов’язані з окремими депутатами фракцій "Народний контроль" і "Рідне місто". Це – уже скандальні в місті фірми "Єврокомунбуд" і "Порядок в домі".

Фірми були створені буквальна за лічені тижні до оголошення конкурсу. Компанії на момент подання не мали ані належної техніки, ані досвіду роботи в цій сфері. Принаймні, журналістам поки не вдалося виявити ту техніку і знайти, де ці фірми працювали раніше.

Поки у міськраді вирішують ліквідувати два ЖРЕПи, які обслуговували житлові будинки, які зараз обслуговують ці приватні фірми, "Єврокомунбуд" і "Порядок в домі" починають надсилати чернівчанам платіжки із сумами, які начебто мають оплатити чернівчани в кишені приватних "одноденок".

Комунальна афера: як фірмі-«одноденці» «накували» один бал


Ця ситуація дуже обурила людей – навіть створили електронну петицію, в якій міськраду просять скасувати рішення виконкому щодо призначення "Єврокомунбуду" управителем. Петиція у рекордні темпи набирає необхідну кількість голосів, однак комісія, що розглядала її, попередньо вирішує відмовити автору Володимиру Штефюку в задоволенні його пропозиції.

У проекті документа, зокрема, зазначається, що вказане приватне підприємство законно стало новим управителем житлових будинків, а також фірма володіє матеріально-технічною та фінансовою базою, якої достатньо для здійснення нею своєї діяльності.

Зазначається, що "Єврокомунбуд" орендує техніку, а також володіє спеціалізованим обладнанням, інструментом та інвентарем, середній вік техніки складає 6,9 року. 

"Є довідка про наявність на рахунку коштів для здійснення діяльності з управління будинками та виплати обов’язкових податків і зборів, зарплати працівникам", – зазначається у проекті рішення. Також повідомляється, що у штаті підприємства працюють 73 працівники.

Питання про розгляд цієї е-петиції заплановане до розгляду на черговій сесії міської ради завтра, 25 жовтня.

Хто такі "Єврокомунбуд"?

Фірму пов’язують з оточенням депутата міськради від "Рідного міста" Віталія Михайлішина та його помічника Дмитра Паладяна.

Комунальна афера: як фірмі-«одноденці» «накували» один бал


Керівником фірми була лаборантка юридичної клініки ЧНУ, дружина Паладяна Анастасія Калитюк. Підприємство було створене у травні. Розмір статутного капіталу цієї фірми становить 1378 гривень.

Комунальна афера: як фірмі-«одноденці» «накували» один бал


Щоправда, 21 вересня цього року був змінений власник підприємства: ним став Сізов Михайло Сергійович.

Усунутий із посади мера Чернівців Олексій Каспрук вважає, що рішення про призначення приватних фірм управителями – один із прикладів розрахунку з депутатами за голосування міськради за дострокове припинення повноважень міського голови.

Фірма не подала дані про кошти на рахунках

Результати конкурсу щодо затвердження "Єврокомунбуду" управителем будинків залишають чимало запитань щодо своєї законності. Скажімо, фірма, подаючись на цей конкурс, не надала міськраді інформацію про дебіторську й кредиторську заборгованість та наявність коштів на своїх рахунках, хоча це є однією з вимог наказу Мінрегіонбуду "Про затвердження Порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку".

Комунальна афера: як фірмі-«одноденці» «накували» один бал


"За результатами розгляду конкурсних пропозицій, конкурсна комісія відхиляє їх за наявності таких підстав: (…) конкурсна пропозиція не відповідає конкурсній документації", – йдеться у тексті наказу.

Таким чином, неподання фірмою цієї інформації в міськраду мало би стати підставою для конкурсної комісії для відхилення цієї пропозиції. Проте комісія просто закрила на це очі.

Щоправда, у міськраді кореспондента "МБ" запевнили – законів ніхто не порушував.

"Те, що компанія не надала інформацію про дебіторську й кредиторську заборгованості не є порушенням, адже ця стаття наказу стосується всіх фірм, крім новостворених підприємств, – повідомив заступник міського голови Володимир Середюк. – Я був прихильником того, щоб такі дані подавалися. Однак, коли обговорювались умови конкурсу, я вже точно не пам’ятаю, бо це було десь рік тому – нам давали роз’яснення, для новостворених підприємств – такий пункт їх обмежує в участі. Я пам’ятаю цю дискусію, тому що я наполягав на тому, що ми не будемо розуміти, чи воно так, чи воно не так… Однак дали роз’яснення, що ми не можемо так зробити, бо інакше ми дискримінуємо новостворені компанії".

Підприємство створено за два тижні до конкурсу

Сам же конкурс із визначення управителів будинків, згідно з конкурсною документацією, затвердженою виконкомом, відбувається так: члени комісії мають оцінити кожну з фірм-претендентів за п’ятьма критеріями: "Ціна" (максимально – 50 балів), "Матеріально-технічна база" (максимально – 14 балів), "Наявність персоналу" (максимально – 16 балів), "Досвід роботи" (максимально – 7 балів) і "Фінансова спроможність конкурсанта" (максимально – 13 балів).

За підсумками засідання конкурсної комісії, ЖРЕП №9, який тривалий час обслуговував будинки чернівчан, загалом отримав 84 бали, а новостворена фірма "Єврокомунбуд" випередила його лише на один бал і стала переможцем.

Автор е-петиції Володимир Штефюк намагався з’ясувати у міськраді – скільки балів отримав на конкурсі "Єврокомунбуд" за кожним із вказаних вище критеріїв. Проте надати копії протоколу засідання конкурсної комісії йому відмовились, посилаючись на те, що документи містять дані, що становлять комерційну таємницю і не є публічною інформацією.

Редакція molbuk.ua підготувала і направила інформаційний запит Чернівецькій міськраді для уточнення цієї інформації.

Натомість чернівчанину дали відповідь щодо оцінювання комісією цієї фірми лише за одним критерієм – "Ціна": "Єврокомунбуд" отримав 41 бал, а ЖРЕП №9 – 47 балів при максимальній кількості балів 50.

Комунальна афера: як фірмі-«одноденці» «накували» один бал


Якщо цій фірмі гіпотетично могли виставити максимальні бали за всіма вищевказаними критеріями, то за категорію "Досвід роботи" "Єврокомунбуд" ніяк не міг би здобути відмінні оцінки, адже підприємство було створене буквально за два тижні до участі в конкурсі і за цей період часу не могло продемонструвати будь-яку свою діяльність.

Крім того, у конкурсній документації вказано: у випадку, якщо фірма, яка бере участь у конкурсі, не має досвіду роботи, то комісія повинна їй поставити 0 балів.

Комунальна афера: як фірмі-«одноденці» «накували» один бал


Виходячи з логіки максимального оцінювання фірми за всіма критеріями, "Єврокомунбуд" здобуває всього лише 84 бали (41+14+16+0+13).
Проте у мерії заперечують будь-які підтасування під час цього конкурсу.

– Виходить, що ви дали один бал фірмі, яка не має жодного досвіду роботи. За що? – запитуємо у заступника міського голови Середюка.

– Я зараз точно не готовий сказати, – каже посадовець. – Але там ситуація така: йде досвід роботи, і той, хто найбільший досвід має, одержує максимум балів, а наступна фірма одержує мінус бал. Я от не пам’ятаю, що вони надали – чи то був договір з ОСББ, чи ще з кимось… Отже, вони не могли одержати нуль, а одержали мінус один бал серед тих інших фірм. Цей момент потрібно у департаменті уточнити.

Думка

"Це дуже погана й важка ситуація"

Тетяна Шепелько, юристка:

"Якщо депутати у четвер відмовлять у задоволенні е-петиції щодо розірвання угоди з "Єврокомунбудом", це буде незаконно, і це рішення можна буде оскаржити в порядку адміністративного судочинства та скасувати. Але насправді скасовувати потрібно рішення цієї конкурсної комісії, яка на підставі недостовірних відомостей та неправдивих даних фактично дала можливість виграти фірмам-"одноденкам" такі важливі конкурси. Тому й запущена нині процедура, вважайте, ліквідація, ЖРЕПів. Фактично, дуже важко наразі взагалі спрогнозувати, чим закінчиться ця ситуація. Насправді ці результати конкурсу можуть бути дійсно оскаржені в суді будь-якою особою, яка отримує тепер чи не отримує послуги "Єврокомунбуду" чи "Порядку в домі". Будь-яка особа, яка вважає, що результати цього конкурсу є незаконними, може подати до адміністративного суду, виграти цей суд і скасувати результати конкурсу. Далі що? Повернутися до ЖРЕПів уже не буде можливості, бо вони перебувають у процедурі ліквідації. А конкуренції серед фірм на ринку управителів у нас немає. Тому це дуже погана й важка ситуація.

Те, що зараз відбувається із управителями у Чернівцях, точно не принципи тієї житлово-комунальної реформи, про яку оголосили раніше в уряді. Коли розповідали, що ми отримаємо на порядок вищі якісні послуги… Це означало, що просто під конкурс будуть створені фірми, а потім в ці фірми наберуть тих самих двірників із ЖРЕПів і тих самих сантехніків? Та ні! Тоді в чому зміст цієї реформи? Ми поміняли шило на мило?

Метою було надання якісних комунальних послуг фірмами, які дійсно конкурують між собою і борються за те, щоб обслуговувати наші будинки. І за рахунок цього покращувати надання цих послуг, а не створювали фірми-"одноденки", перереєструвавши рахунки на інші фірми – уже приватні – та отримували гроші не в бюджет міста, а в свою кишеню".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
24-10-2018, 19:58
Коментарів 0 Переглядів 5 384

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.