RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівці – Чернігів: у «Бюджеті участі» перемагають школи – активісти проти

"Бюджет участі" у Чернігові запровадили на рік раніше (у 2015 році), ніж у Чернівцях. Чим ще відрізняються ці проекти у Чернівцях та Чернігові та наскільки активними є мешканці цих міст, порівнювали журналісти газети “МБ” (Чернівці) та “Сім днів” (Чернігів).

Чернігівці не втрачають можливості скористатися "Бюджетом участі", щоби зробити місто кращим. І якщо у 2015 році проекти подало 20 осіб, то у 2018 році зареєстрували 104 проекти.

"Бюджет участі" у Чернігові має свої відмінності, розповіла виконавчий директор громадської організації "Агенція міських ініціатив" та член робочої групи "Бюджету участі" Тетяна Романова.

Чернівці – Чернігів: у «Бюджеті участі» перемагають школи – активісти проти


Друковані бланки підробляли пачками

Одна із основних цьогорічних змін "Бюджету участі" в Чернігові – лише електронне голосування і відмова від друкованих бланків. Так у Чернігові хочуть убезпечитися від нечесного голосування.

– Минулими роками було і друковане, і електронне голосування. Було близько 15 пунктів голосування – у радах, бібліотеках, – розповідає Тетяна Романова. – Ми помітили, що друковані бюлетені для голосування виносили з пунктів пачками. Коли робоча група рахувала бюлетені, то бачила, як пачка бланків була заповнена одним почерком, однією ручкою. У деяких випадках були просто пачки ксерокопій заповнених бланків.

Сподіваємося, що електронне голосування виправить цю ситуацію. Залишили два пункти для голосування, де можуть проголосувати в електронному варіанті, ті, хто це не вміє робити.

Тетяна Романова вважає, що чернігівці ще доростають до того, аби подавати креативні та цікаві проекти. Подають переважно стандартні, як і для Чернівців, дитячі майданчики, лавочки тощо.

– На жаль, деякі цікаві проекти не проходять. Наприклад, були ідеї створення скейт-парку, велосипедного парку. Подавали проект облаштування у центральному парку місць для годування дітей, – розповідає Тетяна Романова. – Натомість минулого року пройшов проект про матеріальну допомога дітям з інвалідністю. Але до кінця не було зрозуміло, хто саме отримав цю допомогу. Тож є чимало мінусів.

Цього року серед сотні пропозицій чернігівців – реконструкція яблуневого саду, школа шиття, громадський автопатруль. Чи проголосують за них, стане відомо наприкінці року.

Голосували за ремонт дверей у туалеті

Члени робочої групи "Бюджету участі Чернігова" зараз борються з тим, щоби менше проектів подавали школи. Бо вони подавали проекти, гроші на які мали би виділятися з бюджету. І саме вони ставали переможцями "Бюджету участі".

– Були проекти "Бюджету участі", за кошти якого робили двері у туалет чи ремонтували дах, – продовжує пані Тетяна. – Минулого року всі школи, як змовилися, – подавали проекти облаштування спортивних майданчиків. Я розумію, що це важливо, але на це повинні закладатися гроші у міський бюджет.
Ще одне нововведення чернігівського "Бюджету участі" – подати проект майбутнього об’єкта. Це запровадили після того, як "обпеклися" на зведенні одного з відпочинкових майданчиків.

Чернівці – Чернігів: у «Бюджеті участі» перемагають школи – активісти проти


– Біля центральної поліклініки завдяки "Бюджету участі" минулого року замість паркінгу з’явилася відпочинкова зона, – розповідає Тетяна Романова. – Облаштували лавочки, встановили ліхтарі на сонячних батареях. Але попереднього проекту ніхто не бачив. Вже після реалізації зрозуміли, що ідея була не дуже продуманою. Відпочинкова зона знаходиться одразу біля дороги. Крім того, автомобілі не можуть під’їхати до поліклініки.

Із негативного ще й той момент, що не всі проекти реалізували. І ми не знаємо, які зробили, а які – ні. Тому вирішили, щоби автори проектів та виконавці розповідали про виконання проектів. Один раз це вже відбулося. На жаль, людей було не дуже багато, але для декого це стало мотивацією подати свій проект, побачивши реальний результат.

"Бюджет участі" у Чернігові

Чернівці – Чернігів: у «Бюджеті участі» перемагають школи – активісти проти


14 мільйонів гривень виділено на реалізацію проектів 2018 року.

104 проекти подали у 2018 році.

300 тисяч гривень виділяють на малі проекти.

300 тисяч гривень –1,5 мільйона гривень виділяють на великі проекти.

70 відсотків виділяють на великі проекти, 30 відсотків – на малі проекти.

Голосування за проекти лише в електронному вигляді.

Голосувати можна за три проекти по кожному напрямку (великі та малі).

"Бюджет участі" у Чернівцях

Чернівці – Чернігів: у «Бюджеті участі» перемагають школи – активісти проти


14 мільйонів гривень виділено на реалізацію проектів 2018 року.

91 проект подали у 2018 році.

300 тисяч гривень виділяють на малі проекти.

300 тисяч гривень – 1 мільйон гривень виділяють на великі проекти.

40 відсотків коштів виділяють на великі проекти, 60 відсотків – на малі.

Голосування за проекти в електронному та друкованому вигляді.

Голосувати можна за один проекти по кожному напрямку (великі та малі).

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
31-07-2018, 21:56
Коментарів 0 Переглядів 2 411


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!