У Чернівцях у вищих професійних училищах, коледжах та технікумах стартувала вступна кампанія.
Про це повідомляє кореспондент molbuk.ua
За даними департаменту освіти ОДА, прийом документів триватиме до 14 липня. Впродовж 15-22 липня відбудуться вступні іспити, творчі конкурси та співбесіди. Рейтинговий список вступників оприлюднять не пізніше 24 липня, а зарахують на місця держзамовлення – не пізніше 30 липня.
"Приходять частіше з батьками"Перед входом у Чернівецький медичний коледж БДМУ, що на вулиці Героїв Майдану, побачила кілька батьків із абітурієнтами. Мами двічі, а то й тричі перевіряють, чи на місці всі документи.
"Прийом документів у нашому навчальному закладі розпочався другого липня. За перші дні прийому підрахували, що подало заяв понад 100 вступників. У нас є традиція: кожному сотому абітурієнту вручати цукерки. Сьогодні його таки дочекались, – говорить Фрозіна Кузик, директор Чернівецького медичного коледжу БДМУ. – Абітурієнтів суттєво поменшало, у порівнянні з минулими роками. На мою думку, це через те, що у 2002 та 2003 роках була мала народжуваність. А можливо і через те, що потрібно після другого курсу здавати ЗНО. Бояться, що можуть і не скласти тести".
Директор каже, що до початку вступної кампанії були готові як технічний персонал, так і аудиторії: "Без перебоїв працюють комп’ютери та програми, куди вносимо особисті дані абітурієнтів".
"Цього року абітурієнт сам повинен перерахувати свій середній бал. Звичайно, що хтось і може помилитися, а через невірні дані, які у приймальній комісії введуть у програму рейтингу вступників, провина лежатиме на відповідальних секретарях, тому залучили на допомогу математиків", – додає керівник.
Абітурієнтка Георгіна із села Банилів Підгірний Сторожинецького району приїхала із сестрою. Дівчина вирішила піти навчатися у коледж після дев’ятого класу: "Хочу у майбутньому навчатися на медсестру. У школі не хотіла залишатися до 11-го класу, адже вважаю, що до того часу вже матиму спеціальність. Планую пізніше вступати у медуніверситет і працювати лікарем-педіатром".
"За власними спостереженнями можу сказати, що в останні роки абітурієнти приходять разом із кимось з батьків, а найчастіше з мамами. Це тішить, адже хто як не родина повинна підтримати", – каже Фрозіна Кузик.
"Хвилюємось більше, ніж донька"У сусідньому кабінеті заповнює бланк абітурієнтка Богдана. Мама уважно стежить та перевіряє написане: "Дуже хвилююсь. Ми приїхали з Глибоцього району. Богдана сама вирішила вступати після дев’ятого класу. Потім хоче навчатися в медичному університеті, але перед цим варто мати якусь базу і познайомилась з цією професією".
"Якщо у попередні роки абітурієнти у більшості випадків подавали документи на "Лікувальну справу", то тепер майже порівну із "Сестринською справою". Вони вивчають ринок праці і багато хто хоче працювати за кордоном. Диплом нашого закладу дає таку можливість: його визнають і в Канаді, і в Німеччині, і в Америці. Там основна спеціальність – сестринство", – розповіла директор.
Попрямувала далі до Чернівецького вищого комерційного училища КНТЕУ, що на Соборній площі. У приймальній комісії хтось із абітурієнтів заповнює бланки, а хтось перевіряє по кілька разів документи, щоб нічого не забути.
"Це рішення сина вступати після дев’ятого класу, а я його підтримала, – говорить мама абітурієнта Владислава з Чернівців, Алла. – Йому завжди подобалось готувати. Завжди допомагав мені на кухні і, мабуть, це припало йому до душі, Може, на сніданок приготувати мені млинці, а на обід – запечену курку з картоплею. Каже: "Давай зроблю пиріжків із грибами чи картоплею". А найбільше полюбляє робити піцу".
Мама дуже хвилюється за сина: "Хочу, щоб у нього все вийшло. Владислав два роки назад мріяв взяти участь у проекті "Майстершеф". Хочу, щоб його бажання здійснилось".
"Всім однокласникам розповів, що готую вдома. Це почули і вчителі. Навіть якось попросили принести випічку на шкільний ярмарок. Зараз подав заяви на три спеціальності: кухар, офіціант та бармен, але найбільше хочу вступити на кухаря", – каже хлопець.
Він переконаний, що краще піти навчатися після дев’ятого класу: "За два роки можна отримати вже спеціальність і певні навички".
"Кожного дня у нас подає документи близько 30 абітурієнтів. Зустрічаємо і багато роззяв, які забувають і доносять документи. Найчастіше подають документи на спеціальність "кухар- кондитер", адже ця професія затребувана на ринку праці і в останній час у місті відкрилось дуже багато кафе та ресторанів, тому без роботи спеціалісти цієї сфери не залишаться", – говорить Марина Токарюк, секретар приймальної комісії.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram