RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Не страйк перевізників, а картельна змова, - думка

Я хочу звернути увагу усіх тих, хто мене читає, що використовувати термін "страйк" щодо нинішніх (та й узагалі щорічних регулярних) дій приватних перевізників у Чернівцях не є цілком коректним, адже розмиває соціальний та економічний зміст того, що відбувається у місті з їхньої ласки. "Страйком" це, як на мене, можно було б назвати, якби ініціаторами подій виступали власне водії у разі якби вони, як вільнонаймана робоча сила намагалися таким чином вплинути на власників підприємств-перевізників щодо підняття собі заробітної плати чи отримання певних соціальних гарантій.

Однак у даному випадку ми маємо спільний тиск кількох монополістів на ринку певних послуг, здійснюваний на громадськість міста (а через неї й на владу) з метою домогтися збільшення власних (над)прибутків. А це вже зовсім інший коленкор, оскільки цілком і повністю підпадає під визначення "картельна змова". Остання являє собою (цитую російську вікіпедію у власному перекладі) "неформальну угоду учасників однієї ринкової галузі продавати або купувати товари чи послуги за певною ціною".

З усього наведеного вище напрошуються три важливих висновки:

1) Оскільки використання тієї чи іншої термінології впливає на наше сприйняття реальності, нерідко спотворюючи її відповідним чином (адже слово "страйк" у сформованій впродовж десятиліть радянській/пострадянській традиції викликає переважно співчуття до учасників подій як до борців проти певних утисків), пропоную називати речі своїми іменами. А саме, картельну змову монополістів називати картельною змовою монополістів.

Читайте також: Чернівці третій день без маршруток: що відомо на цей час

2) Вважаю, що поступки перевізникам із боку громадськості та влади стали б у цій ситуації серйозною політичною помилкою. І справа не лише в тому, що піддаватись на шантаж є контрпродуктивним, адже створює у шантажиста розуміння високої ефективності застосованих ним методів тиску. Справа ще й у тому, що піти на поступки картельній змові означатиме для влади та громадськості визнання справедливості такої змови монополістів проти суспільства, а отже перетворення усіх нас на її співучасників, що є як мінімум аморальним, а як максимум -- асоціальним вчинком.

3) Картельній змові перевізників-монополістів громадськість повинна протиставити реальний бойкот маршруток, тобто, якщо хочете, відповісти на картельну змову перевізників своєрідним "страйком" з боку пасажирів. Пропоную не йти на жодні поступки шантажистам. Лише удар по власній кишені може навчити монополіста поважати споживачів послуг.

І наостанок. Я гадаю, що усі ми розуміємо, чому перевізники так намагаються проштовхнути вирішення питання підвищення тарифів саме зараз. Через тиждень в учнів починаються канікули (що суттєво зменшить навантаження на громадський транспорт), через кілька тижнів завершуються заняття і починається сесія у студентів (що ще більше зменшить це навантаження), а ще через місяц масово настає пора відпусток.

Отже, невдовзі шантаж перевізників вже не матиме жодної ефективності, принаймні аж до осені. Їм же хочеться зберегти свої нинішні прибутки улітку, тут і тепер, коли інтенсивність пасажиропотоків у місті різко падатиме, а самі перевізники суттєво зменшуватимуть кількість машин на рейсах.

Гадаю, спробувати поламати таку схему стало б справою честі як міської влади, так і всієї громадськості Чернівців.

Андрій Мінаєв, доцент кафедри історії нового та новітнього часу ЧНУ

Не страйк перевізників, а картельна змова, - думка


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
17-05-2018, 10:12
Коментарів 0 Переглядів 12 972

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.