RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Новий закон про громади: експерт пояснив, як це вплине на Чернівці

Президент Петро Порошенко сьогодні підписав закон "Про внесення змін до Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад" щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст республіканського Автономної Республіки Крим, обласного значення".

Закон визнає такими, що є спроможними об’єднаними територіальними громадами для випадків добровільного приєднання до об’єднаної територіальної громади територіальні громади міст республіканського Автономної Республіки Крим, обласного значення, а також визначає порядок добровільного приєднання до них територіальних громад сіл та селищ.

Що означає цей закон для Чернівців та Чернівецької області, кореспондент molbuk.ua поцікавився у одного з авторів законопроекту, народного депутата Миколи Федорука.

Новий закон про громади: експерт пояснив, як це вплине на Чернівці


– Цей закон передбачає зміни не тільки для обласних центрів, а й для міст обласного значення, – каже Микола Федорук. – Таких в Україні є приблизно 150. Закон може зачепити інтереси понад 25 мільйонів громадян України.

Він дає можливість приєднувати населені пункти до міст обласного значення без проведення виборів. Старости або сільські голови ставатимуть членами виконавчого комітету цих об’єднаних громад.

Що стосується Чернівців, то я знаю, що є бажання у сіл Чорнівка та Шубранець приєднатися до Чернівців. Чому міська рада раніше не давала згоду на те, щоб це зробити? Тому що до прийняття цього закону міська рада повинна була йти на перевибори. І, незважаючи на те, що вони (депутати міськради, – авт.) постійно заявляють, що не бояться йти на перевибори, підтримати приєднання цих сіл не захотіли. Можливо, тому, що таки бояться… (сміється, – авт.) А зараз, згідно з новим законом, не треба буде йти на перевибори, і діяльність депутатів міськради буде розповсюджуватися й на ці населені пункти…

Новий закон про громади: експерт пояснив, як це вплине на Чернівці


– Чи можуть міста відмовитися від таких приєднань?

– У законі це не прописано. Але, гадаю, що у таких випадках можуть вживатися інші заходи з боку уряду чи центральних органів влади. Але це негарно було би.

– Як такі зміни впливатимуть на фінансову складову?

– У фінансовому плані це буде більш вигідно для громад. Бо ОТГ матимуть можливість отримувати щороку з державного бюджету субвенції на розвиток інфраструктури. По-друге, можуть залучатися також міжнародні кошти від донорів і партнерів. Тому Чернівці зможуть отримувати грантові кошти, готуючи певні проекти для розвитку Чорнівки, Шубранця.

Новий закон про громади: експерт пояснив, як це вплине на Чернівці


– Як новий закон зачепить проблему, яка є в Новодністровську?

– У чому полягає проблема Новодністровська? Вони раніше встигли об’єднатися без цього закону і просили провести на загальних підставах перевибори депутатів та голови ОТГ. Але, на жаль, призначати ці вибори не захотіли у ЦВК, оскільки комісія трактує закон про добровільні об’єднання по-своєму. ЦВК вимагає змінити межі міста й району, перш ніж призначати вибори. Наш профільний парламентський комітет давав роз’яснення ЦВК з цього приводу. Але вони знову стоять на своєму. Тому треба змінювати ЦВК і з цієї причини також. Бо це – ретрогради, вони гальмують процес об’єднання.

Але зараз Новодністровську вдасться це зробити без проведення виборів, бо зміни до законодавства таке дозволяють.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
5-05-2018, 17:10
Коментарів 0 Переглядів 2 725

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.