RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівецька область потрапила до списку регіонів-лідерів за покриттям ОТГ

Чернівецька область потрапила до переліку регіонів, які стали лідерами за покриттям об’єднаними територіальними громадами.

Про це під час селекторної наради з регіонами повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Він зазначив, що в Україні вже створено 728 об’єднаних територіальних громад. Вибори у 40 ОТГ призначені на 29 квітня, 23 громади очікують на рішення ЦВК. Є 1188 ОТГ в перспективних планах, затверджених Урядом, які об’єднують 72,5% території України.

За його словами реформа децентралізації вже увійшла в таку стадію, що головний критерій – вже не кількість об’єднаних громад. А якісні показники – скільки людей об’єдналось, яку територію охоплюють об’єднані громади в області. Адже більша територія дозволяє реалізувати більше інфраструктурних проектів і від цього залежить перспектива громади щодо залучення інвестицій, її конкурентоздатності.

"Області-лідери за покриттям громадами території області: Житомирська (тут громадами покрито більше половини області), Волинська, Дніпропетровська, Тернопільська, Чернігівська, Чернівецька. Проблема, яка нас хвилює сьогодні найбільше, і яку ми якнайшвидше маємо вирішити разом – 130 районів (з 490), в яких не створено жодної ОТГ. І це в першу чергу — дискримінація українців, які проживаючи в громаді, залишаються обмеженими в фінансах, ресурсах і можливостях впливати на свій розвиток і планувати майбутнє. Тому, найперше і амбітне завдання — закрити цю "білу пляму", аби в Україні не залишилось районів без жодної громади", — зазначив Геннадій Зубко.

Серед регіонів-аутсайдерів по створенню ОТГ – Київська, Кіровоградська і Одеська область, яка має найбільшу кількість районів, де не створено жодного ОТГ.

Мінрегіон розробив рейтинг областей за формуванням спроможних територіальних громад. На рейтинг працює п’ять параметрів: кількість ОТГ, площа покриття ОТГ території області, кількість територіальних громад, що об’єднались, кількість ОТГ з чисельність менше 5 тис, відсоток охоплення області за перспективним планом. "Таким чином ми бачимо і якість процесів об’єднання і перспективу. Лідери за цим рейтингом: Житомирська, Волинська, Хмельницька, Чернігівська, Дніпропетровська, Запорізька області. Аутсайдери: Закарпатська, Вінницька, Київська, Луганська, Черкаська області", — підкреслив урядовець.

Віце-прем’єр навів приклад Німеччини, яка пройшла свій складний шлях децентралізації. "Уряд Німеччини чітко розуміє, яка складна менеджерська робота необхідна для створення демократичного принципу управління в органах місцевого самоврядування, державної влади і територіальних органах. І цей складний шлях був пройдений вдало, на сьогоднішній день Німеччина є об’єднаною, потужною і європейською державою. Саме такою в Європі бачать і Україну", — наголосив Зубко.

Серед інших завдань, які були проговорені на селекторі – приєднання вже до створених громад та об’єднання громад навколо міст обласного значення. "Ми прийняли закон 6466, який дозволяє це робити. Вже 47 міст обласного значення виявили бажання до такого об’єднання. Адже це питання розвитку соціальної інфраструктури. Міста обласного значення мають бути зацікавлені у тому, щоб по можливості приєднати до себе, в першу чергу не територію, не землі, а людей, які живуть навколо", — наголосив Віце-прем’єр.

Геннадій Зубко доручив головам ОДА, керівникам регіональних офісів реформ до кінця травня розробити зміни до перспективних планів формування територій громад областей, передбачивши охоплення ними усієї території області та внесення їх для розгляду відповідними обласними радами. "Перспективні плани є дуже важливими, адже дозволяють формувати майбутню інфраструктуру. Вони повинні включати не тільки громади. Це і формування первинної медичної мережі, і мережі Центрів безпеки, і опорних шкіл та ЦНАПів – і ці позиції мають обов’язково бути включені при формуванні перспективного плану створення ОТГ кожної області", — підкреслив Зубко.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
16-04-2018, 09:12
Коментарів 0 Переглядів 1 529


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!