RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Багатостраждальна школа в Йорданештах уже готова, але бракує меблів (ФОТО)

Багатостраждальну школу в селі Йорданешти Глибоцького району на Буковині нарешті добудували. Це один із найкращих проектів у Західній Україні

Шостого листопада в селі мало бути новосілля. Принаймні, про це повідомлялося на офіційному рівні: після осінніх канікул школярі Йорданешт на Глибочинні мали сісти за парти новозбудованої школи.

– В обладміністрації відбулася розширена нарада за участю заступника голови ОДА Ігоря Богатирця та представників служб та організацій, – розповідає Василь Бічер, генеральний директор ТзОВ "Надія", яка була підрядником цього об’єкта. – Тоді вирішили, що завершити будівництво школи потрібно до першого листопада. Після чого дирекція школи мала організувати генеральне прибирання та облаштувати територію, а також органи освіти мали придбати шкільне обладнання. Ми зі своїм завданням впоралися. Будівництво школи було започатковане ще у 2011 році, але якщо врахувати невчасне фінансування, то спорудження об’єкта тривало понад дев’ять місяців. Разом із оплатою служб замовника його вартість становила 44,5 мільйона гривень, а освоєно колективом 43,2 мільйона, з яких 1,2 мільйона – борг фірмі з боку держави. Чи повернуть нам його, то вже інша справа. Але першого листопада ми закрили свою роботу в Йорданештах.

Разом з сільським головою Георгієм Лютиком прямуємо до нового приміщення. Територія облаштована тротуарною плиткою, якийсь робітник перевіряє щось на фасаді будинку. Всередині кипить інша робота: жінки й чоловіки наводять "марафет" у класних кабінетах, коридорах та технічних приміщеннях. Напередодні здійснили тут й перевірку системи опалення.

– Миємо вікна й підлоги, вичищаємо все до блиску, – ділиться Лариса Москал. – Раніше у нас відбулися батьківські збори, на яких і визначилися, скільки осіб потрібно щодня на прибирання в школі, розробили графік. Ми вельми задоволені, що матимемо таку гарну школу. Радіють і мої діти: син Данило ходить до четвертого класу, а дочка Патрісія ще відвідує початкову школу.
На першому поверсі декілька чоловіків підфарбовували стіни та підправляли стелю, на другому розкладали столи. Також батьки мили вікна у просторому спортзалі. Робота кипить ледь не в кожному приміщенні.

– Сільська громада під час будівництва школи взяла на себе харчування робітників, а це 30-50-70 робітників, було й більше,– згадує Георгій Лютик. – Нині тут є ще декілька спеціалістів, які ліквідовують дрібні недоробки, то ми забезпечуємо їх гарячими обідами.

Нині потрібно обгородити школу, а це вартуватиме приблизно 1,2 мільйона гривень. Також є лише п’ята частина меблів вартістю понад 600 тисяч гривень: кошти виділив департамент освіти ОДА. Потрібно не менше трьох мільйонів гривень.

У школі побувала генеральний консул Румунії у Чернівцях Елеонора Молдован, яка пообіцяла допомогти обладнати два кабінети – румунської мови, румунської та зарубіжної літератури.

– У жовтні минуло 135 років старій аварійній школі, тому ми раді, що нова школа вже готова, до речі, це новий сучасний проект, якому немає аналогів у Західній Україні, – каже Флорій Шапка, директор школи. – Перший поверх віддамо під дитячий садок, зараз маємо дві групи, а це 42 дітей, буде ще дві, тобто дошкільним навчанням охопимо всіх малюків. Нова школа розрахована на 460 школярів, а в старій навчалося 124 дитини. Чимало дітей змушені були навчатися у сусідніх селах – Карапчеві та Ропчі.

Читайте: У селі на Буковині батьки не пустили дітей в аварійну школу і поїхали до голови ОДА

Загальна площа нової школи становить 5800 квадратних метрів. Педагогічний колектив частину зарплати та преміальні до Дня вчителя віддав на потреби школи. Вдячний і всім батькам та дітям, які працювали й працюють над облаштуванням приміщення та території. Шкільними дошками ми вже забезпечені повністю, є парти на виріст, столи, стільці. Маємо гарні кабінети хімії, музики, іноземних мов, спортзал, бійцівський, гімнастичний класи, аеробіки з дзеркалами. Тобто буде гарний сучасний навчально-виховний комплекс. Головне, щоб повністю доукомплектувати класи необхідним обладнанням та новими меблями.

У селі подейкують, що офіційно школу відкриють у грудні, на свято Миколая.

Багатостраждальна школа в Йорданештах уже готова, але бракує меблів (ФОТО)
Багатостраждальна школа в Йорданештах уже готова, але бракує меблів (ФОТО)
Багатостраждальна школа в Йорданештах уже готова, але бракує меблів (ФОТО)
Багатостраждальна школа в Йорданештах уже готова, але бракує меблів (ФОТО)
Багатостраждальна школа в Йорданештах уже готова, але бракує меблів (ФОТО)

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Василь Гринюк
9-11-2017, 10:37
Коментарів 0 Переглядів 4 484

Теги -


Викрили злочинну організацію, до якої входили відомі підприємці з Чернівців та службові особи

Пожежу помітили сусіди, проте вже тоді, коли полум'я охопило весь будинок
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.