Майя Ткачук мешкає на Сокирянщині, що на Буковині, та вирощує саджанці екзотів у власному розсаднику. Жінка все знає про рослини: як їх садити, як за ними доглядати.
Абрикос, яблуко, суниця – в одному фрукті – За красою цвітіння мигдаль порівнюють із сакурою. Він вкривається ніжно-рожевими квітками, наповнюючи повітря чудовим ароматом, – каже пані Майя. – Кущ виростає до трьох-п’яти метрів. Але його можна сформувати у вигляді невеликого деревця. Мигдаль краще садити в сонячному місці, захищеному від протягу і сильного вітру. Він не терпить зайвої вологості. Тому на дно ямки треба покласти дренажний шар із щебеню або битої цегли завтовшки 20 сантиметрів, а зверху присипати грубозернистим піском до семи сантиметрів. Кореневу шийку саджанця залишити трохи вище рівня грунту. Корінці обережно розправити і засипати сумішшю з перегною, піску, землі. Відстань між кущами має бути не менше метра-півтора. Замульчувати посаджений саджанець землею або торфом до п’яти сантиметрів, не засипаючи кореневу шийку. Поливати помірно, оскільки при нестачі вологи різко скорочується час цвітіння, а якщо її забагато – загниває коренева шийка. Весною удобрити деревце перегноєм та аміачною селітрою, розведеними у воді. Восени внести подвійний суперфосфат та сірчаний калій.
Дуже красиво виглядає і мушмула, яка покривається білими квітами з яскраво-червоним забарвленням всередині. Плоди за розмірами нагадують яблука. Всередині знаходиться велика гладка кісточка.
"Мушмула – невелике вічнозелене деревце, батьківщиною якого вважають Китай та Індію, – розповіла жінка. – Соковита, солодкувата, з приємною кислинкою м’якоть цього фрукта за смаком нагадує абрикос, яблуко і суницю разом узяті. Плоди містять велику кількість вітаміну С. Вони позитивно впливають на судини, м’язи, печінку, нервову систему, знижують тиск. Їх рекомендують застосовувати для профілактики виникнення тромбів, інсультів та інфарктів".
Перед тим, як викопати ямку для саджанця, треба приготувати суміш. До неї входять у рівних пропорціях дерен, пісок, листова земля, перегній. Опустити саджанець у ямку і засипати коріння цією сумішшю. Слід правильно формувати крону дерева. Три рази на сезон мушмулу потрібно підживлювати органічними та мінеральними добривами. Для профілактики захворювань і появи шкідників – запилювати його спеціальними розчинами-інсектицидами: фітовермом, інсегаром, лепідоцидом.
Горішки для мила та шампуню Мильне дерево – вічнозелена тропічна рослина, яке може виростати від 5 до 25 метрів у висоту. Стовбур прямий, кора сірого кольору. Листя утворюють красивий "зонтичний" навіс. Із плодів виготовляють мила, шампуні та інші косметичні засоби.
"Дерево не примхливе і не вимагає особливого догляду, – запевнила жінка. –Плодоносити починає через п’ять-сім років. А до того часу буде радувати як красива декоративна рослина. Дуже гарно виглядають унікальні мильні горішки, що висять на дереві".
Їстівна жимолость досягає висоти до двох метрів. Вона належить до перехресно-обпилювальних, тому бажано садити декілька сортів. Може витримувати сильні морози.
– Ягоди жимолості достигають на тиждень раніше, ніж лісова суниця, – зауважила пані Майя. – Їх вживають при недокрів’ї, розладі шлунку, гіпертонії. Деякі дачники роблять із цих кущів живу огорожу. Жимолость слід висаджувати на невеликій відстані – до півтора метра, щоб забезпечити гарне запилення. Перед посадкою корінці саджанця треба підрізати, в ямку насипати перегною. Зробити бортики, які будуть утримувати воду при поливі. Ранньою весною підгодувати кущі добривом з високим вмістом азоту, а восени – фосфору та калію. Можна використовувати настій кропиви з перегноєм. Хвороби та шкідники жимолость майже не вражають.
З досвіду "Садити фруктові дерева краще восени"За зиму деревця встигнуть вкоренитися, весною швидко підуть у ріст, менше хворітимуть, швидше плодоноситимуть. Так вважає буковинський садівник із багаторічним досвідом Данило Павлюк.
"Наша родина вже десятки років займається садівництвом та розведенням саджанців плодових дерев і кущів, – розповів Данило. – Зараз наші сади займають понад три гектари, маємо власний розплідник саджанців. В осінній період можна садити практично всі фруктові дерева: яблуні, груші, вишні, черешні, сливи, абрикоси, персики. Весною зазвичай доводиться садити в суху землю, тому саджанці інколи не встигають прижитися або втрачають в рості до 30 сантиметрів. Якщо деревця посадити зараз, то їх поллють осінні дощі, а потім вкриють сніги. До весни саджанець встигне гарно прижитися, почне швидко рости. Він загартується, стане менш вразливим до зимового підмерзання та хвороб. Може навіть зацвісти весною і плодоносити. Плоди дерев, висаджених восени, зазвичай більші та соковитіші. Бажано купувати морозостійкі, витривалі багаторічники, адаптовані до даної місцевості та кислотності грунту. Саджанці краще брати у перевірених садівників. Куплені деревця бажано одразу ж посадити".
28-10-2017, 21:09
0
5 025