На чернівецьких ринках щотижня зростає ціна на яйця. Ще два тижні тому яйця коштували від 2 до 2,4 гривні, минулого тижня 2,4-2,7 гривні. Цього тижня на продукції нові цінники – 2,5-2,8 гривні. Продавці розповідають, що ціна на цей товар зростає щопонеділка.
В асоціації “Союз птахівників” molbuk.ua розповіли про причини подорожчання.
– Ситуація із подорожчанням яєць восени традиційна, – стверджує генеральний директор асоціації "Союз птахівників" Сергій Карпенко. – Влітку значна частина населення отримує яйця з власних господарств, тому попит дуже низький. Виробники ж у цей період збувають продукцію нижче собівартості. Цього року собівартість виробництва яєць становить 15-15,5 гривень за десяток. А птахофабрики влітку продавали їх по шість гривень за десяток.
У період з вересня по березень, коли попит на яйця зростає, виробники, щоби вийти на рівень росту хоча би 10-15 відсотків, підвищують ціни до того рівня, що маємо.
Експерти зазначають, що ціна буде рости до кінця року, а коштуватиме десяток яєць не дешевше, ніж 29-31 гривню.
– Зараз спостерігаємо тенденцію щотижневого росту. Десяток яєць дорожчає приблизно на 50 копійок, – продовжує Сергій Карпенко. – На сьогодні відпускна ціна на фабриках – 19,5-20 гривень за десяток. На ринку вона сягає 22-25 гривень.
У Чернівцях ціна може бути вищою через те, що в регіоні немає великих виробників. Більшість продукції завозять із-за меж області.
Ще один вагомий чинник дорожчання – збільшення експорту продукції. За дев’ять місяців цього року Україна встановила рекорд з експорту яєць. Тож виробникам стало вигідніше відправляти їх за кордон. Експортна відпускна ціна наразі становить 2,4-2,5 гривні, а для українського ринку – 1,9-2 гривні. А загалом з березня ціни на яйця знову починають знижуватися.
19-10-2017, 13:40
0
1 591