RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Повернувся з Канади і заснував ІТ-компанію у Чернівцях

Чернівецький айтішник (від ІТ або "айті" – інформаційні технології) Володимир НЕП’ЮК ламає стереотипи щодо представників своєї професії. У той час, коли чимало комп’ютерників мріють про роботу за кордоном, Володимир, попрацювавши в Канаді, повернувся додому, щоб створити компанію тут. Каже, що у Канаді дуже холодно і зима триває півроку, а заробити досвідчений програміст (практично стільки ж) може і тут.

Більшість українських ІТ-фірм працюють на умовах аутсорсингу – створюють програмні продукти на замовлення для іноземців. Натомість компанія Володимира Datawiz.io пішла іншим шляхом та розробляє власні рішення та сервіси для українського ринку.

– Ми розробляємо аналітичні сервіси для рітейлу ("рітейл" з англійської мови "роздрібна торгівля""МБ"). Їхнє використання допомагає нашим клієнтам оптимізувати асортимент магазину, покращити викладку товарів, мінімізувати залишки, оцінити ефективність промо кампаній та багато іншого. Наші рішення застосовують в своїх бізнес-процесах середні та великі мережі магазинів і супермаркетів. Наші клієнти зосереджені в Чернівцях, Чернігові, Києві, Харкові, також маємо користувачів сервісу і закордоном.

Десь 70–80% айтішників України створюють продукти на замовлення іноземців. Ми ж розробляємо власний продукт і нам подобається робити це в Чернівцях. Тут багато талановитих і розумних людей, які хочуть розвиватися. Це дозволило нам сформувати потужну команду, – каже він.

Як розпочиналася фірма

Datawiz – це наш другий стартап. До цього я був співзасновником платформи електронної комерції, яку ми успішно продали в 2013 році на азійському ринку. Ми мали два офіси: в Україні та в Китаї. Власне тоді ми і створили інструменти для прогнозування обороту, аналітики фінансових даних та розробили систему індивідуальних пропозицій для клієнта. Ми побачили потенціал в прогнозуванні та аналітиці даних для бізнесу та вирішили розвивати цей напрямок. Так що, прототип функціоналу Datawiz був створений на основі напрацювань та досвіду попереднього бізнесу. Далі сфокусувались на рітейлі і почалось вивчення ринку, холодні дзвінки, клієнти … Так прийшли до того, чим зараз займаємося.

Чим допомагають програми клієнтам

Кожна мережа супермаркетів має багато бізнес-процесів: фінансові, управлінські, маркетингові, складування, поновлення та викладки продукції, обслуговування клієнтів та інші. Кожен з цих процесів, для вдалого функціонування, потребує десятки та сотні рішень щодня. Наш сервіс дає можливість пришвидшити прийняття рішень, робити це на основі актуальних даних та показників.
Зараз наша команда налічує 10 людей і всі ми працюємо разом в офісі. Дуже часто ми реалізовуємо проекти, які вимагають участі всіх членів команди, через це нам потрібно постійно комунікувати. Саме тому ми не наймаємо людей для віддаленої роботи.

Як знайти свою нішу

Важко, але можливо і навіть реально. Починати потрібно з ідеї. Коли у вас є ідея, тоді конкретизуйте її, зробіть певне припущення: що це за рішення чи продукт, для чого він потрібен, кому буде корисний, яку цінність несе кінцевому користувачу. Відповідаючи на такі запитання, ви відшліфуєте свою ідею та перевірите припущення. Виділіть мінімальний час для перевірки ваших припущень (1-3 місяці) та йдіть до ваших потенційних клієнтів і спілкуйтесь із ними. Коли знайдете підтримку, зацікавленість в кількох клієнтів – втілюйте, і намагайтесь зробити все якнайдосконаліше. Якщо ж теорія не підтверджується – беріться за перевірку наступної гіпотези.

Хто у команді

У нас молода та креативна команда. Середній вік – близько 25 років. Ми досить серйозно підходимо до найму людей. Не наймаємо тих, хто може просто справитись зі своєю роботою, а шукаємо талановитих людей, яким під силу важкі завдання та виклики.

Рівень програмістів у Чернівцях

Є багато фахових людей. Враховуючи, що в наших університетах викладають програмування та є хороші викладачі, то випускники мають міцну базу знань. Проте вища освіта не є вирішальною, набагато більше залежить від особистої мотивації та здатності людини до навчання. Тому порада початківцям – робіть. Практика і багато практики.
До речі, ми завжди радо приймаємо студентів на практику, і Datawiz – це те місце, де можна здобути хороший досвід та навички.

–Чи всі більш–менш фахові програмісти тікають за кордон?

– Так, деякі люди емігрують. Проте, коли програміст переїжджає за кордон, то це не означає, що він тікає, це значить, що в цієї людини була мотивація жити в іншій країні. А зарплати в ІТ достатньо високі і в Україні.

– У Чернівцях айтішник може заробляти 500-800 доларів на місяць?

– Може заробляти і більше. У Чернівцях знайти гарно оплачувану роботу не проблема для програміста. Заробляють усі, хто любить роботу та робить її якісно.

– Де можна почати заробляти, наприклад, студенту?

- Компанії постійно потребують працівників. ІТ ринок Чернівців щороку зростає і компанії борються за хороших студентів. Тому тут головне бажання працювати та знання.
Довідка

Володимир Неп’юк народився на Івано-Франківщині, закінчив ЧНУ. Працював в Оттаві (Канада), де познайомився з майбутньою дружиною китаянкою Сянтін. У 2008 році вони повернулися до Чернівців, де створили платформу, яка допомагала клієнтам вигідно купувати товари в Китаї. Після успішного продажу першого бізнесу, заснували компанію Datawiz, яка створює аналітичні інструменти для рітейлу та ресторанного бізнесу.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Igor
7-10-2017, 20:01
Коментарів 0 Переглядів 3 865

Теги -

З вересня 2022 року він вважався зниклим безвісти

Рух обмежать через проведення марафону скандинавської ходьби
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Без здорових ясен ніколи не будуть здоровими зуби. Лише разом ці дві структури забезпечують добрий стан ротової порожнини. Якщо є проблема пародонтиту чи гінгвіту, то ніколи не буде якісної посмішки.

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!