Ціна свинини на продуктових ринках Чернівців тримається в межах 140-150 гривень за кілограм філе, а молодої телятини - 150 гривень. Та, незважаючи на таку високу ціну, продавці запевняють, що свіжина розпродується упродовж двох діб - згідно норм цей товар може зберігатися в охолодженому вигляді не довше 48 годин.
Як продають і де зберігають свіжину, продемонстрували продавці й адміністрація ринку "Центральний".
У м’ясних павільйонах міських продуктових ринків, коли не зайдеш, виглядає так, ніби завжди багато продавців і мало покупців. А люди заходять сюди здебільшого подивитися і спитати ціни. Разом з тим, м’ясо щодня лежить на відкритих прилавках без холодильників упродовж багатьох годин і виглядає завжди свіжо охолодженим, "старого" чи залежаного м’яса не видно. У чому секрет?
Продавець Борис із багаторічним стажем продажу свіжого м’яса на запитання чи розпродується свіжина упродовж дня, лише сміється.
– Зараз мало продавців: шість – вісім людей на павільйон. Кожен має орієнтовно по одній свині, тож 500-600 кілограмів свинини розпродує один павільйон – це дуже мало для такого великого міста. От раніше тут всі столи були закладені м’ясом, продавців – десятки людей, от тоді було багато м’яса. Пригадую у магазині я продавав кілька сотень кілограмів за день. А зараз що? – скептично зазначає чоловік.
На ринку розташовані холодильні камери для м’яса. В середині приміщення потужно дують два великі вентилятори. Градусник показує мінус два градуси. Василь Кавуля, директор ринку пояснює, що наразі у камері не потрібно нижчої температури, бо все м’ясо – на прилавках. М’ясо у холодильнику накривають, щоб не обвітрювалося. Уночі виставляють нижчу температуру – до 5-8 градусів морозу, щоб м’ясо було достатньо холодне, але не замерзло.
– Холодильна камера працює цілодобово, тут встановлена автоматична подача холоду. Відповідно до потрібного режиму, камера сама регулює температуру в середині приміщення, – каже пан Василь. – За якість свіжого м’яса можна не хвилюватися, у нас є лабораторія, яка щодня перевіряє усі частини тушки. Адже свіже м’ясо це не лише філе, є й внутрішні органи, – усе має бути здоровим, інакше воно не потрапить на ринок.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram