RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Фахівці радять чернівчанам, яке морозиво краще вживати

Придбати морозиво у Чернівцях влітку можна чи не на кожному кроці. На упакуванні недешевого ескімо одного з відомих українських брендів, який працює на ринку багато років, написано: питна вода, еквівалент какао-масла, терте какао, цукор, емульгатор, ароматизатор, вершкове масло, сухе молоко, згущене молоко плюс багато різних стабілізаторів, які вимовити важко. Термін вжитку цього морозива – 10 місяців за температури до -18 градусів, 12 місяців – за мінус 24 градуси. Варто зазначити, що це чи не найкращий зразок магазинного упакованого морозива. Оскільки тут є натуральні продукти: молоко, масло, какао-масло, цукор. Та й термін вжитку відносно невеликий – лише рік. Водночас чимало наших виробників останнім часом масово подовжують термін вжитку продуктів. Ситуація з морозивом не виняток – на упаковках багатьох із них термін вжитку вже становить два роки.

– Виробники подовжують термін вжитку за рахунок використання консервантів та зниженням температури зберігання, – пояснює Леонід ВЛАСИК, провідний науковий співробітник державного підприємства "Науковий центр превентивної токсикології харчової та хімічної безпеки імені Л. І. Медведя". – Вони змінюють технічні умови виробництва, які дозволять це зробити законно. Якщо виробник запроваджує такі умови, він дає гарантію якості свого продукту, у торгівлі продавець несе відповідальність за товар. Температура – також консервант. Адже у молочних продуктах допускається певна кількість мікроорганізмів, і низька температура зупиняє їхній розвиток. Якщо порушується температурний режим, тоді запускається їхній ріст. Тому дотримання температури зберігання – дуже важливий чинник. Споживачам потрібно добре дивитися за яких умов зберігається морозиво, чи морозильна камера підтримує необхідну температуру. Звертати увагу треба й на вигляд морозива: чи не деформоване воно, чи не розм’якло і не потекло. Ще рекомендую вживати продукт відомих брендів, які зарекомендували себе на ринку. Також звертайте увагу й на ціну – дешеве не може бути добрим.

Огляньте морозилку
Коментуючи тему морозива, фахівці Центру незалежних експертиз "Тест" спеціально для "МБ" повідомили, що терміни придатності прописані у відповідних ДСТУ (Державні стандарти технічних умов) з приміткою, що термін реалізації встановлює сам виробник – залежно від використаної сировини, технології та пакувальних матеріалів. Якщо продукт виготовлений за ТУ (Технічними умовами), то їх взагалі встановлює сам виробник. Час від часу вносять відповідні зміни в ДСТУ з приводу подовження терміну зберігання продуктів. Головне, що виробник гарантує якість і безпеку продукту харчування в межах терміну придатності і, якщо подовжив, то теж гарантує (принаймні так має бути). Тому для споживача головне дивитися на дату виготовленя, на термін придатності і не купувати (не вживати) просрочений продукт або ж продукт, у якого термін придатності ось-ось добігає кінця. Якщо є вибір, то краще купити максимально свіжий продукт. Щодо морозива, то тут ще вкрай важливими є умови зберігання – на них теж варто звертати увагу: у морозильній камері морозиво не має бути м’яким, – наголосили експерти.

Отже, виходить, що виробники цілком законно і обгрунтовано подовжують терміни зберігання морозива. Інше питання, чи мають змогу магазини такий ніжний і вразливий продукт, як морозиво, зберігати безперервно два роки за температури мінус 24 градуси? По-перше, це чималі витрати на електроенергію, адже чим нижча температура морозилки, тим більше потрібно енергії для неї. Крім того, трапляються форс-мажори – непередбачувані випадки, як, наприклад, перебої у постачанні енергоресурсу. Навряд чи всі наші магазини мають резервне живлення, щоб вберегтися від наслідків.
Залежить також якісне зберігання товару також й від сумління продавця.

Натуральне, отже, свіже
Фасоване довготривале морозиво варто вживати якомога швидше від часу його виготовлення. Або обрати морозиво з малим терміном вжитку. Такого у Чернівцях є чималий вибір. По місту є кілька торгових точок, де пропонують свіжовиготовлене морозиво. З огляду на те, як швидко його розкуповують, й регулярне оновлення асортименту – такий продукт і справді не залежується.

– Наше морозиво виготовляють у Тернополі на заводській лінії італійського виробництва, – розповідає пан Михайло, продавець-консультант у спеціалізованій кав’ярні морозива, що на вулиці О. Кобилянської. – Згідно з технічними умовами, термін зберігання нашого морозива становить лише місяць. Але воно стільки не "доживає", бо щотижня ми отримуємо нову партію свіжого морозива. Згідно із технологією, наше морозиво не може зберігатися довго, адже воно виготовляється лише із натуральних продуктів. Наприклад, фісташкове морозиво виготовлене зі справжніх фісташок, до речі, ми єдині в Україні так виготовляємо фісташкове морозиво. Фарбники також не використовуємо, різні кольори у морозиві досягаються завдяки поєднанню продуктів. Наприклад, морозиво яскраво блакитного кольору є прототипом відомого напою "Блю Курасао". Такий відтінок отримуємо за рахунок поєднання мигдалю та цедри апельсина.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Sasha_Yu
1-07-2017, 17:03
Коментарів 0 Переглядів 4 201



Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми

Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.