RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Новини Чернівців » Фахівці радять чернівчанам, яке морозиво краще вживати

Фахівці радять чернівчанам, яке морозиво краще вживати

Придбати морозиво у Чернівцях влітку можна чи не на кожному кроці. На упакуванні недешевого ескімо одного з відомих українських брендів, який працює на ринку багато років, написано: питна вода, еквівалент какао-масла, терте какао, цукор, емульгатор, ароматизатор, вершкове масло, сухе молоко, згущене молоко плюс багато різних стабілізаторів, які вимовити важко. Термін вжитку цього морозива – 10 місяців за температури до -18 градусів, 12 місяців – за мінус 24 градуси. Варто зазначити, що це чи не найкращий зразок магазинного упакованого морозива. Оскільки тут є натуральні продукти: молоко, масло, какао-масло, цукор. Та й термін вжитку відносно невеликий – лише рік. Водночас чимало наших виробників останнім часом масово подовжують термін вжитку продуктів. Ситуація з морозивом не виняток – на упаковках багатьох із них термін вжитку вже становить два роки.

– Виробники подовжують термін вжитку за рахунок використання консервантів та зниженням температури зберігання, – пояснює Леонід ВЛАСИК, провідний науковий співробітник державного підприємства "Науковий центр превентивної токсикології харчової та хімічної безпеки імені Л. І. Медведя". – Вони змінюють технічні умови виробництва, які дозволять це зробити законно. Якщо виробник запроваджує такі умови, він дає гарантію якості свого продукту, у торгівлі продавець несе відповідальність за товар. Температура – також консервант. Адже у молочних продуктах допускається певна кількість мікроорганізмів, і низька температура зупиняє їхній розвиток. Якщо порушується температурний режим, тоді запускається їхній ріст. Тому дотримання температури зберігання – дуже важливий чинник. Споживачам потрібно добре дивитися за яких умов зберігається морозиво, чи морозильна камера підтримує необхідну температуру. Звертати увагу треба й на вигляд морозива: чи не деформоване воно, чи не розм’якло і не потекло. Ще рекомендую вживати продукт відомих брендів, які зарекомендували себе на ринку. Також звертайте увагу й на ціну – дешеве не може бути добрим.

Огляньте морозилку
Коментуючи тему морозива, фахівці Центру незалежних експертиз "Тест" спеціально для "МБ" повідомили, що терміни придатності прописані у відповідних ДСТУ (Державні стандарти технічних умов) з приміткою, що термін реалізації встановлює сам виробник – залежно від використаної сировини, технології та пакувальних матеріалів. Якщо продукт виготовлений за ТУ (Технічними умовами), то їх взагалі встановлює сам виробник. Час від часу вносять відповідні зміни в ДСТУ з приводу подовження терміну зберігання продуктів. Головне, що виробник гарантує якість і безпеку продукту харчування в межах терміну придатності і, якщо подовжив, то теж гарантує (принаймні так має бути). Тому для споживача головне дивитися на дату виготовленя, на термін придатності і не купувати (не вживати) просрочений продукт або ж продукт, у якого термін придатності ось-ось добігає кінця. Якщо є вибір, то краще купити максимально свіжий продукт. Щодо морозива, то тут ще вкрай важливими є умови зберігання – на них теж варто звертати увагу: у морозильній камері морозиво не має бути м’яким, – наголосили експерти.

Отже, виходить, що виробники цілком законно і обгрунтовано подовжують терміни зберігання морозива. Інше питання, чи мають змогу магазини такий ніжний і вразливий продукт, як морозиво, зберігати безперервно два роки за температури мінус 24 градуси? По-перше, це чималі витрати на електроенергію, адже чим нижча температура морозилки, тим більше потрібно енергії для неї. Крім того, трапляються форс-мажори – непередбачувані випадки, як, наприклад, перебої у постачанні енергоресурсу. Навряд чи всі наші магазини мають резервне живлення, щоб вберегтися від наслідків.
Залежить також якісне зберігання товару також й від сумління продавця.

Натуральне, отже, свіже
Фасоване довготривале морозиво варто вживати якомога швидше від часу його виготовлення. Або обрати морозиво з малим терміном вжитку. Такого у Чернівцях є чималий вибір. По місту є кілька торгових точок, де пропонують свіжовиготовлене морозиво. З огляду на те, як швидко його розкуповують, й регулярне оновлення асортименту – такий продукт і справді не залежується.

– Наше морозиво виготовляють у Тернополі на заводській лінії італійського виробництва, – розповідає пан Михайло, продавець-консультант у спеціалізованій кав’ярні морозива, що на вулиці О. Кобилянської. – Згідно з технічними умовами, термін зберігання нашого морозива становить лише місяць. Але воно стільки не "доживає", бо щотижня ми отримуємо нову партію свіжого морозива. Згідно із технологією, наше морозиво не може зберігатися довго, адже воно виготовляється лише із натуральних продуктів. Наприклад, фісташкове морозиво виготовлене зі справжніх фісташок, до речі, ми єдині в Україні так виготовляємо фісташкове морозиво. Фарбники також не використовуємо, різні кольори у морозиві досягаються завдяки поєднанню продуктів. Наприклад, морозиво яскраво блакитного кольору є прототипом відомого напою "Блю Курасао". Такий відтінок отримуємо за рахунок поєднання мигдалю та цедри апельсина.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Sasha_Yu
1-07-2017, 17:03
Коментарів 0 Переглядів 4 188


У Чернівціобленерго оприлюднили графік на завтра


Хоч і загальна кількість відвідувачів зменшилася порівняно з минулим роком, інтерес іноземців зріс.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.