Фахівці радять чернівчанам, яке морозиво краще вживати

Новини Чернівців / новини
4 221
0
Фахівці радять чернівчанам, яке морозиво краще вживати

Придбати морозиво у Чернівцях влітку можна чи не на кожному кроці. На упакуванні недешевого ескімо одного з відомих українських брендів, який працює на ринку багато років, написано: питна вода, еквівалент какао-масла, терте какао, цукор, емульгатор, ароматизатор, вершкове масло, сухе молоко, згущене молоко плюс багато різних стабілізаторів, які вимовити важко. Термін вжитку цього морозива – 10 місяців за температури до -18 градусів, 12 місяців – за мінус 24 градуси. Варто зазначити, що це чи не найкращий зразок магазинного упакованого морозива. Оскільки тут є натуральні продукти: молоко, масло, какао-масло, цукор. Та й термін вжитку відносно невеликий – лише рік. Водночас чимало наших виробників останнім часом масово подовжують термін вжитку продуктів. Ситуація з морозивом не виняток – на упаковках багатьох із них термін вжитку вже становить два роки.

– Виробники подовжують термін вжитку за рахунок використання консервантів та зниженням температури зберігання, – пояснює Леонід ВЛАСИК, провідний науковий співробітник державного підприємства "Науковий центр превентивної токсикології харчової та хімічної безпеки імені Л. І. Медведя". – Вони змінюють технічні умови виробництва, які дозволять це зробити законно. Якщо виробник запроваджує такі умови, він дає гарантію якості свого продукту, у торгівлі продавець несе відповідальність за товар. Температура – також консервант. Адже у молочних продуктах допускається певна кількість мікроорганізмів, і низька температура зупиняє їхній розвиток. Якщо порушується температурний режим, тоді запускається їхній ріст. Тому дотримання температури зберігання – дуже важливий чинник. Споживачам потрібно добре дивитися за яких умов зберігається морозиво, чи морозильна камера підтримує необхідну температуру. Звертати увагу треба й на вигляд морозива: чи не деформоване воно, чи не розм’якло і не потекло. Ще рекомендую вживати продукт відомих брендів, які зарекомендували себе на ринку. Також звертайте увагу й на ціну – дешеве не може бути добрим.

Огляньте морозилку
Коментуючи тему морозива, фахівці Центру незалежних експертиз "Тест" спеціально для "МБ" повідомили, що терміни придатності прописані у відповідних ДСТУ (Державні стандарти технічних умов) з приміткою, що термін реалізації встановлює сам виробник – залежно від використаної сировини, технології та пакувальних матеріалів. Якщо продукт виготовлений за ТУ (Технічними умовами), то їх взагалі встановлює сам виробник. Час від часу вносять відповідні зміни в ДСТУ з приводу подовження терміну зберігання продуктів. Головне, що виробник гарантує якість і безпеку продукту харчування в межах терміну придатності і, якщо подовжив, то теж гарантує (принаймні так має бути). Тому для споживача головне дивитися на дату виготовленя, на термін придатності і не купувати (не вживати) просрочений продукт або ж продукт, у якого термін придатності ось-ось добігає кінця. Якщо є вибір, то краще купити максимально свіжий продукт. Щодо морозива, то тут ще вкрай важливими є умови зберігання – на них теж варто звертати увагу: у морозильній камері морозиво не має бути м’яким, – наголосили експерти.

Отже, виходить, що виробники цілком законно і обгрунтовано подовжують терміни зберігання морозива. Інше питання, чи мають змогу магазини такий ніжний і вразливий продукт, як морозиво, зберігати безперервно два роки за температури мінус 24 градуси? По-перше, це чималі витрати на електроенергію, адже чим нижча температура морозилки, тим більше потрібно енергії для неї. Крім того, трапляються форс-мажори – непередбачувані випадки, як, наприклад, перебої у постачанні енергоресурсу. Навряд чи всі наші магазини мають резервне живлення, щоб вберегтися від наслідків.
Залежить також якісне зберігання товару також й від сумління продавця.

Натуральне, отже, свіже
Фасоване довготривале морозиво варто вживати якомога швидше від часу його виготовлення. Або обрати морозиво з малим терміном вжитку. Такого у Чернівцях є чималий вибір. По місту є кілька торгових точок, де пропонують свіжовиготовлене морозиво. З огляду на те, як швидко його розкуповують, й регулярне оновлення асортименту – такий продукт і справді не залежується.

– Наше морозиво виготовляють у Тернополі на заводській лінії італійського виробництва, – розповідає пан Михайло, продавець-консультант у спеціалізованій кав’ярні морозива, що на вулиці О. Кобилянської. – Згідно з технічними умовами, термін зберігання нашого морозива становить лише місяць. Але воно стільки не "доживає", бо щотижня ми отримуємо нову партію свіжого морозива. Згідно із технологією, наше морозиво не може зберігатися довго, адже воно виготовляється лише із натуральних продуктів. Наприклад, фісташкове морозиво виготовлене зі справжніх фісташок, до речі, ми єдині в Україні так виготовляємо фісташкове морозиво. Фарбники також не використовуємо, різні кольори у морозиві досягаються завдяки поєднанню продуктів. Наприклад, морозиво яскраво блакитного кольору є прототипом відомого напою "Блю Курасао". Такий відтінок отримуємо за рахунок поєднання мигдалю та цедри апельсина.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

16:00
Ліквідація наслідків атаки на ЧАЕС триває дев’ятий день: яка ситуація
16:00
Названо найкорисніший десерт, який повинні їсти українці
15:40
Чи готовий Зеленський підписати угоду про корисні копалини: джерело Sky News повідомило деталі
15:20
Трамп провів масштабні кадрові зміни в армії США
15:00
У Чернівцях затримали чоловіка, який розповсюджував наркотики
14:40
На Покровському напрямку важкі бої: ЗСУ про наступ росіян
14:31
ДТП в Чернівцях: у водія тролейбуса відмовили гальма
14:20
Пенсії в Україні масштабно проіндексують із 1 березня: як перерахують кожну виплату
14:00
Що робити, коли у селі на Буковині немає соцпрацівника
13:40
Великий піст 2025: традиції, календар харчування, правила та заборони
13:20
Чернівчан закликають достойно провести загиблого воїна Артура Кузука
13:00
Стало відомо, чи відновиться туризм у Чорнобильській зоні після війни
12:40
Як вибухотехнік з Чернівців розміновував Харківщину
12:20
Що буде, якщо їсти банани щодня: несподівані переваги
11:58
Епідеміолог пояснив, чому школам на Буковині рекомендують перейти на дистанційне навчання
11:40
Трамп заявив, що не полетить у Москву 9 травня
11:18
Проводили технічні роботи: на Буковині горів один із обʼєктів критичної інфраструктури
10:59
Дієтологи назвали чотири продукти, якими можна заспокоїти нерви
10:41
Україну накриє аномальна весна: що прогнозують синоптики
10:15
У Чернівцях «Mercedes» в'їхав у тролейбус: у ДТП загинув 21-річний чоловік
10:00
У Чернівцях в історичних будівлях пропонують реставрувати балкони
ексклюзив
09:38
Перевірте документи: кому від 1 березня можуть анулювати декларації із сімейними лікарями
09:15
Патрульна поліція хоче відмовиться від терміналів для оплати штрафів: пілотний проект працює на Буковині
08:52
США тиснуть на Київ щодо угоди про корисні копалини, погрожуючи відключити Starlink — Reuters
08:31
У Чернівцях успішні спортсмени будуть отримувати стипендії
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм