RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Науковиця з Чернівців розповіла про походження найпопулярніших прізвищ в Україні

Найпопулярнішими українськими прізвищами є Шевченко, носіїв якого налічують понад 158 тисяч, та Мельник - з таким прізвищем живуть більш як 155 тисяч українців.

До топ-трійки українських прізвищ належить і Коваленко - їх понад 133 тисячі, пише газета "Експрес".

Людей із прізвищами Бондаренко, Ткаченко, Бойко, Кравченко та Ковальчук - теж вельми багато в Україні, понад 100 000 осіб. Детальніше про українські прізвища розповіла Наталія Рульова, кандидат філологічних наук, доцент кафедри історії та культури української мови Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

- Прізвища - як вони з’явились?

- З давніх-давен наші предки давали своїм дітям різні імена, щоб їх розрізняти. Коли чисельність населення зросла, стало багато людей з однаковими іменами. Тож люди придумували собі прізвиська. До прикладу, жили в одному селі три Івани. Один Іван працював ковалем, тож його прозивали Іван Коваль. Другий Іван жив за церквою -- і його назвали Зацерковний. Третій Іван був дуже високим, тож і кликали Високим. Ось так, ознаки, за якими можна було розрізнити людей, лягали в основу прізвиськ, а потім і прізвищ. Найпопулярніші в Україні прізвища, що походять від професій. Це Мельник, Швець, Кравець, Боднар і похідні - Мельничук, Кравченко, Боднаренко тощо.

- Ведмідь, Вовк, Заєць, Лисиця. Чому так багато прізвищ, які походять від назв тварин?

- Навмисне давали прізвиська, які походять від страшних та грізних тварин, яких боялися. Усе для того, щоб відвернути нечисту силу. Звідси й походять прізвища Вовк, Ведмідь. А якщо хотіли підкреслити розум чи хитрість, то називали Сова, Лисиця. Прізвисько ще давали людям, схожим на відповідну тварину зовнішньо чи характером, наприклад, Заєць, бо боягуз. Так само є багато прізвищ, що походять від рослини - їх або використовували в їжу, або жили поблизу від них, або були чимось схожими на ці рослини. Як от Дуб, Калина.

- Цікаво!

- Придумуючи прізвисько, звертали увагу на все і виокремлювали щось найпримітніше. Ось, до прикладу, перелік прізвищ, які походять від зовнішнього вигляду - Білий, Нечупара. А від звичок чи яскравих ознак характеру - Бабій чи Мовчан. За знаряддями праці, які використовував чи виготовляв предок - Кочерга, Лопата; одягу, який одягав чи шив - Чоботенко; харчів, які вміло готував чи любив їсти - Мамалига, Борщ, Голубець Цікаво, що прізвища Козак, Козаченко, Козакевич можуть походити або від предка-козака або ж від слова "тарган", якого теж колись називали “козаком”. А закінчення -ук, -енко може вказувати, що це прізвище дали синові. Наприклад, Іванчук -- син Івана, Тимошенко - син Тимофія, Пономаренко - син пономаря, Шевченко - син шевця, Порошенко - пішло від слова порох, ймовірно, малось на увазі - син того, хто мав справу з порохом. До речі, практично усі прізвища, що складаються з двох основ, теж походять від козаків. Це такі як Гонихмара, Непийвода, Варивода тощо.

- Понад 22 тисячі українців, згідно з даними онлайн-карти прізвищ, мають прізвище Середа, 376 українців - Неділя. А як виникли прізвища на честь днів тижня?

- Якщо прізвище - це день тижня, то ваш предок, скоріш за все, народився саме в цей день.

- А коли оте прізвисько, про яке ви розповідаєте, врешті стало офіційним прізвищем?

- Коли виникла потреба передати спадок. Тож із 30-х років ХІХ століття прийняли право, за яким ці прізвиська офіційно стали прізвищами.

- Чи можна з прізвищем асоціювати звідки родом людина?

- Так. За закінченнями прізвищ можна говорити про регіон походження. До прикладу, для західних регіонів притаманні прізвища з закінченнями -ук, -юк, -ів, як-от Вінтонів, Кравчук, Романюк. У східних регіонах дуже поширене закінчення -енко: Литвиненко, Порошенко, Гончаренко.

- Яка наука вивчає прізвища? До якого спеціаліста можна звернутися, щоб розшифрувати походження свого імені і прізвища?

- Загалом наука про походження власних назв називається ономастика. А походженням прізвищ та імен вивчає антропоніміка.

Галина МАМЧУК, газета Експрес

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
20-06-2017, 21:50
Коментарів 0 Переглядів 7 759


Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!