На чернівецьких ринках картоплю, цибулю, буряк продають по 10 гривень, моркву – по 16 – торішні овочі раптово подорожчали вдвічі. Порівняння "дешевий, як борщ" в останній тиждень виходить, що борщ вже зовсім недешевий.
З першого погляду ситуація дивна, адже продукції ніби вистачає. Чиновники запевняють, що минулого року врожай городини зібрали на 20 відсотків більший. Українці не можуть з’їсти увесь вирощений врожай, тож овочами "годуємо" й інших.
Тепер виходить, що за надлишку власного товару ми все одно більше споживаємо імпортне – закордонна городина заповнила ринки Чернівців. Так, днями на ринку "Центральний" почали продавати молоду картоплю. За словами продавців, її привезли з Марокко – країни на Півночі Африки. Картопля гарна, навіть вже мита – 35 гривень за кілограм.
– Беріть картоплю, вона дуже смачна. Ось щойно жінка взяла кілограм у мене. Потім прийшла і взяла ще, каже: дуже смачна, – просить продавець.
Щоправда, інший продавець таку ж картопля назвала "продуктом із Новоселиці".
Водночас аграрії скаржаться, що не мають можливості продати усе, що виростили і нарікають на неефективні системи дистрибуції з поля до столу. "Раніше було простіше – ми вирощували, продавали все з коліс. Чому? Коли не було супермаркетів, люди старалися робить запаси. Всі знали, що восени треба купити капусту, цибулю, моркву, сховати у погребах. А зараз народ розслабився – він пішов у супермаркет, купив швидко. Чому сюди на ринок поляки приходять? У них є свої сховища. Вони сховища відкрили, завезли і продали до супермаркетів", – кажуть вони.
Еврік ЦЕРКОВНЮК, фермер з села Перебиківці, яке славиться масштабним виробництвом овочів, це підтверджує:
"Зараз розпродуємо залишки овочів, тому буквально на гривню підняли ціни на ці овочі. Але решту – до роздрібної ціни на ринку – накручують посередники. Ми не маємо ринку збуту, продукція псується, гниє, маємо втрати. Натомість ринки заповнили імпортні товари – їх повно у супермаркетах. Та й люди купують закордонне більше, бо вигляд кращий".
Леонід ЛУК’ЯНИК, досвідчений фермер зазначив, що подорожчання торішньої продукції – сезонне явище.
– Так завжди, продукції бракує – вона дорожчає. Це відбувається на початку сезону, щойно з’являється молода продукція, і наприкінці – коли вона відходить. Насправді фермери чекають цих кількох тижнів, щоб мати змогу заробити, – каже пан Леонід. – Вже через місяць з’явиться молода картопля, морква, тож і ціни почнуть знижуватися. Але ж попри це ми маємо втрати – продукція псується, значні обсяги залишків зігнивають. Особливо потерпають ті, хто не мають сховищ, обладнання для зберігання продукції. Ми ж (виробники у селі Перебиківці, – авт.) побудували спеціальні сховища, тож маємо де зберігати продукцію.
За словами фермера, цього року молода продукція запізнюється через погодні умови. Раптові перепади між денною та нічною порою не сприяють швидкому росту городини.
Тому молоді овочі та ранні фрукти з’являться на 10-15 днів пізніше, порівняно із минулим роком.
5-05-2017, 12:08
0
2 773