RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівчани на слуханнях виступили за збереження назви парку "Жовтневий" (ФОТО)

Громадськість Чернівців вимагає повернути парку "Жовтневому" стару назву. Про це йшлося на громадських слуханнях, які відбулися у міській раді відбулися 1-го березня. У них взяли участь понад сотню учасників.

Читайте: Чернівецька міськрада перейменувала парк Жовтневий у парк Реформації

Чернівчани на слуханнях виступили за збереження назви парку "Жовтневий" (ФОТО)

Велика зала була переповнена. Охочих обговорити це питання прийшло так багато, що не вистачало крісел. Стояли у проходах, біля стін. Повідомили, що зареєструвалося 89 учасників, хоча насправді було набагато більше. Навіть коли слухання розпочалися, люди ще підходили і пред’являли свої паспорти. Їм видавали мандати, якими можна було голосувати. Ті, кого не встигли зареєструвати, ображалися.

Місяць чи революція?

Присутні обрали головуючого, секретаря і трьох членів лічильної комісії, затвердили порядок денний. Усе відбувалося під крики "Нічого не чути!", "Треба забрати операторів і журналістів, бо нічого не видно!", "Хочемо парк "Жовтневий!", "Мораторій на назву "Реформації".

Чернівчани на слуханнях виступили за збереження назви парку "Жовтневий" (ФОТО)

До мікрофона підходить член ініціативної групи про збереження назви "Жовтневий" Анна Дутчак. "Нова назва парку викликала велике обурення серед чернівчан, – каже. – Не було громадських слухань, депутати просто проголосували. Назва парку "Жовтневий" не пов’язана з революцією, а з осіннім місяцем жовтнем, коли його закладали. Треба її залишити".

"Молодець!" – вигукують присутні й аплодують.

Депутат міськради Василь Максим’юк запевнив, що на сесії він виступав проти перейменування парку і підтримує назву "Жовтневий". "Мої діти запитали мене, що означає слово "реформація", а я не зміг їм одразу пояснити, – говорить. – Великий міський парк на 70 гектарів не можна так називати. Може, цю назву присвоїти якомусь скверові або окремій ділянці в парку. Пропоную всі інші перейменування виносити на розгляд сесії міської ради лише після громадських слухань. Це повинна вирішувати чернівецька громада, а не депутати". "Правильно!" – крики із зали.

Чернівчани на слуханнях виступили за збереження назви парку "Жовтневий" (ФОТО)

Голова топонімічної комісії, заступник міського голови Олександр Паскар пропонує назвати "Реформацією" відкриту сцену в парку, яку планують побудувати.

До мікрофона протискується автор електронної петиції про перейменування парку "Жовтневий" у "Реформації" Микола Гунько. Він намагається пояснити свою позицію. Запевняє, що місяць жовтень тут ні при чому і що у всіх українських містах ці назви вже давно перейменували. Але йому не дають говорити, викрикуючи "Ганьба!".

"Щасливі, що зуміли відстояти свою позицію"


У залі просить слова жінка. Через шум її ледь чути. "Я живу поблизу парку, щодня там гуляю, – каже. – Під час суботників садила там восени дерева. І кажу вам точно, що назва пов’язана з місяцем жовтнем. Якщо перейменують парк, люди все одно називатимуть його так, а не інакше".

Чернівчани на слуханнях виступили за збереження назви парку "Жовтневий" (ФОТО)

Ініціаторка петиції про назву "Озерний" вирішила змінити свою думку. "Я гадала, що парк "Жовтневий" підпадає під закон про декомунізацію, – пояснює. – Якщо ні, то нехай залишається колишня назва "Жовтневий".

Один із учасників пропонує назву "Молодіжний", мовляв, сюди хлопці та дівчата приходять на побачення, але її не підтримують.

До мікрофона знову підходить Микола Гунько. Говорить, що у Чернівцях з’явилася унікальна і єдина на весь світ назва парку. Мовляв, у Женеві є стіна Реформації, то чим наше місто гірше. Хтось кричить: "Так збирай валізи і їдь собі в Женеву! А нам не треба такої назви!". "Будьте толерантні! Не треба один одного ображати" – просить виступаючий. Але на його прохання ніхто не зважає.

"У Європі до 500-ліття Реформації нічого не перейменовували. Чому вирішили це зробити у Чернівцях?" – цікавиться хтось. Слова Миколи Гунька про європейський стиль життя тонуть у галасі. Зрештою він йде від мікрофона.

Чернівчани на слуханнях виступили за збереження назви парку "Жовтневий" (ФОТО)

"Вистачить виступати! Давайте будемо голосувати!" – лунають вигуки. Головуючий запитує, хто за те, аби парку повернули колишню назву "Жовтневий" Майже всі присутні підняли свої мандати. "Молодці!" – чути крики.

"Я прийшла на слухання зі своїми подругами, – каже літня жінка. – Ми щасливі, що зуміли відстояли свою позицію".

Хоча остаточне рішення залишається все-таки за депутатами.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Надія Будна
2-03-2017, 15:23
Коментарів 0 Переглядів 3 468

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.