RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З аптек Чернівців зникли важливі ліки - ймовірно, до квітня


Плани уряду щодо державного регулювання цін на ліки, зокрема від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми і діабету ІІ типу, призвели до зникнення багатьох препаратів із полиць аптек.

Із 1-го лютого уряд мав запровадити державне регулювання цін на препарати, зокрема від серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми і цукрового діабету. Ці групи ліків потрапили в урядовий перелік препаратів із так званими референтними цінами (найнижча або середня ціна на аналогічні препарати). Тому фармацевти припинили закупівлю нових партій, а розпродавали наявні запаси за старими цінами. Однак уряд відтермінував початок реалізації програми до 1-го квітня, й аптечні мережі залишилися взагалі без частини ліків.

Кілька днів поспіль пенсіонерка пані Людмила марно обходила аптеки міста: шукала ліки для себе – від діабету і тиску, чоловікові – для серця. Свої вдалося знайти лише в одній аптеці, а от серцевий препарат зник.

"В аптеці сказали, що їх немає ніде в місті. Вчора знайшли його на Інтернет-сайті єдиної аптеки в Чернівцях, прийшли сьогодні зранку – немає. У чоловіка таблеток залишилось на кілька днів, а де їх брати далі? – розповідає жінка. – Сказали іти до лікаря, щоб призначав інші. Але самі ж кажуть, що багатьом наші дешевші аналоги не підходять".

Працівники різних аптек Чернівців зазначають: зникла велика частина саме імпортних ліків.

"Ми замовляємо в гуртових фірм, якщо в них немає – немає і в нас, – пояснює завідувач однієї з аптек пані Надія. – Взагалі із 1-го лютого, як Гройсман сказав, мали бути ці ліки за зниженими цінами, але рішення щодо цього проекту перенесли до квітня. Тому, навіть, якщо людям потрібно, я не можу замовити деякі препарати – їх просто ніде немає".

Єдиний вихід, на думку пані Надії, – намагатися шукати залишки в аптеках, які замовляли відповідні ліки раніше у великих кількостях. "А якщо вже крайній випадок – "перебиватися" нашими. Якщо не допомагає, хай лікар радить, чим можна замінити", – додає завідувач.

"Проблеми зараз є з препаратами від серцево-судинних хвороб, діабету, – зазначає працівниця іншої чернівецької аптеки Неля МЕЛЬНИЧУК. – Справа в тому, що ціни на деякі дорогі препарати уряд хоче знизити, але рішення перенесли на перше квітня. Наприклад, один препарат, який коштує 102 гривні, має коштувати десять гривень. Але він стільки коштувати не може. Поки що деякі ліки у нас є, ми їх продаємо за тією ціною, яка і була. Взагалі нам сказали розпродавати ліки за старими цінами до квітня".

Геннадій АДЖИГІТОВ, начальник відділу фармацевтичного супроводу "Інформаційно-аналітичного центру управління охорони здоров’я":

"Є така проблема, але аптека – це крайня точка. Все залежить від імпортерів, з якими домовляються за ціну на препарати. Зараз відбувається зрівняння цін на лікарські препарати з п’ятьма країнами: Польщею, Угорщиною, Словаччиною, Чехією, Латвією. Саме їх визначили як референтні для України. Вже було три постанови про регулювання цін: спочатку в січні, потім перенесли на лютий, тепер на квітень. Виходило так, що препарат коштує 160 гривень, а його пропонують продавати за 35. Такого ж не може бути. Тому це питання ще обговорюється.

У нас вже було таке, коли ліки уцінювали, але це великі збитки. У нас є п’ять гуртових фірм, які покривають 80% ринку. Багато аптек купують по кілька упаковок того чи іншого препарату, продають його і замовляють ще. Відповідно, якщо все продали, буде дефіцит. У березні, може, ситуація проясниться. Якщо будуть нижчі ціни, які нам пропонують – прекрасно.

Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Марина Кавкало
17-02-2017, 14:46
Коментарів 0 Переглядів 3 900

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.