RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях оштрафували тепломережу за те, чого немає у законодавстві

Чернівецьку тепломережу оштрафували на 68 тисяч гривень. Таке рішення у січні оприлюднило територіальне відділення АМКУ.

Згідно з цим документом, чернівчанка К., яка проживає у квартирі в багатоповерхівці, звернулася до комунального підприємства з письмовою заявою "видати технічні умови на встановлення квартирного засобу обліку теплової енергії" у її квартирі.
Однак теплокомуненерго відмовило споживачу у наданні технічних умов, аргументуючи відсутністю технічної можливості встановлення засобу обліку в окрему квартиру у будинку з вертикальною системою подачі теплової енергії. "Водночас підприємство стверджує, що будь-яка реконструкція системи опалення, у тому числі встановлення лічильника обліку теплової енергії на окрему квартиру, призведе до погіршення циркуляції теплоносія по іншим квартирах", – йдеться у рішенні адміністративної колегії обласного територіального відділення АМКУ від 22 грудня 2016 року.

Іншими словами, замість того щоб надати технічні умови на встановлення лічильника тепла, як того вимагала мешканка Чернівців, тепломережа формально відписалася. Оскільки людині більше не було до кого звернутися окрім як до єдиного підприємства, яке займає монопольне становище. А воно не виконало прохання, то тепломережу звинуватили у зловживанні монопольним становищем.

Відтак й оштрафували монополіста за максимальним тарифом, передбаченим за таке порушення – на 68 тисяч гривень.

Ситуація з поквартирним обліком тепла у такому типі житла наразі стала прецедентом. Досі про ймовірність встановлення індивідуальних лічильників обліку тепла у у багатоповерхівках з вертикальною системою подачі тепла не йшлося. Більше того, така можливість навіть не передбачена і не відображена у законодавстві.

– Щодо ситуації, яка склалася, ми звернулися за роз’ясненням до міністерства регіональної політики, адже можливість встановлення обліку теплової енергії в окремій квартирі не вирішена на законодавчому рівні. Ніхто не знає, як це зробити на практиці. Немає необхідних розрахунків і прописаної процедури здійснення подібних робіт. Тому ми й не могли надати споживачеві технічні умови на встановлення лічильника теплової енергії у квартирі багатоповерхівки, – пояснює Олександр МЕЛЕНЧУК, директор "Чернівцітеплокомуненерго". – Припускаю, що для практичного вирішення цієї ситуації потрібно здійснити чимало інженерно-проектних, гідравлічних та інших складних робіт та розрахунків. Відповідно для цього потрібні спеціалісти, які у цих питаннях розуміються. А де я їх візьму?

- В Україні лише готують законопроект про комерційний облік теплової енергії, у якому буде передбачено і таку можливість – встановлення індивідуальних лічильників теплової енергії в тому числі у багатоповерхівках з вертикальною подачею тепла. Та наразі ані технічних, ані проектних розрахунків не існує. Ми пояснювали цю ситуацію громадянці, але вона пішла скаржитися в антимонопольний комітет. Потім ми територіальному відділенню АМКУ пояснювали про неможливість надати такі технічні умови, але вони чомусь вирішили інакше – оштрафували за те, що ми просто не можемо зробити. І на сьогодні не може ніхто в Україні. Та, врешті, всі опинилися у дурнуватому становищі. Наразі маємо ухвалене рішення АМКУ. Ми, у свою чергу, чекаємо на роз’яснення від нашого профільного міністерства. Далі звертатимемося до суду, щоб оскаржити це рішення, – підсумував О. Меленчук.

Такий законодавчий колапс виник, бо саме тепломережа мала би надати ці технічні умови, адже, як запевняє АМКУ, людина більше не має до кого звернутися – підприємство ж є монополістом на ринку надання послуг з постачання теплової енергії.

А те, що можливості встановлення індивідуального лічильника тепла у квартирі багатоповерхівки законодавством не передбачено – це вже нікого не цікавить.

Зазначимо, що встановлення індивідуальних лічильників тепла можливо лише у багатоповерхівках, де система подачі тепла здійснюється горизонтально і система опалення є відокремленою та має окремий ввід.
Редактор: Lina
27-01-2017, 18:43
Коментарів 0 Переглядів 2 398

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.