На харчування одного хворого в обласних і міських лікарнях Чернівців виділяється від 5,6 гривні до 7,5 гривні.
Про це йдеться у відповіді на запити, надані лікарнями кореспонденту molbuk.ua
Обласна лікарняВ обласній лікарні,що знаходиться на вулиці Буковинській, повідомили, що на харчування одного хворого у 2016 році витрачали 7,4 гривні. Нинішнього року цю суму збільшили “аж” на десять копійок і вона становитиме 7,5 гривні.
“Для харчування хворих закуповувалися продукти: борошно, овочі (буряк столовий, капуста, картопля, морква, цибуля); крупи (вівсяна, горохова, манна, перлова, пшенична, пшоняна, рисова, ячмінна, гречана); макаронні вироби, масло вершкове, молоко, олія, хліб, сіль, сметана, цукор, чай, яйце куряче”, йдеться у документі. - В умовах недостатнього фінансування в раціонах хворих переважно використовуються продукти першої необхідності: хліб, крупи, овочі, цукор, олія, масло вершкове, періодично молоко”.
Міська лікарня №3У міській лікарні №3, що на вулиці Головній, 100, у 2016 році на харчування одного хворого на день виділялося 5,6 гривні. Не зросла сума і цього року.
Закуповують такі ж продукти, як і в обласній лікарні. А для учасників бойових дій та учасників АТО закуповуються кефір, сосиски, сир плавлений, печиво, сік.
Оприлюднили і лікарняне меню: “сніданок - каша молочна манна або вівсяна з маслом та чай з цукром; обід - суп овочевий з буряком та капустою, суп картопляний з горохом, перловою, рисовою або гречаною крупами. Картопляне пюре, каша гречана, пшенична, рис відварний, пшоно.
Бедра курячі печені – періодично. Капуста тушкована або салат з вареного буряка. Вечеря: каша молочна кукурудзяна, геркулесова, пшенична, рисова, чай з цукром, булочки печені власними силами”, повідомили у відповіді на запит.
Лікарня швидкої медичної допомогиУ лікарні швидкої медичної допомоги підрахували, що у 2016 році на закупівлю продуктів потрібно було 3,7 мільйона гривень. Але на це виділили лише 873 тисячі гривень. Цього року подали розрахунки на понад 4 мільйона гривень, а отримають 876 тисяч гривень. Минулого року на харчування хворого витрачали 5,23 гривні, зараз вартість зросла “аж” на 37 копійок — до 5,6 гривні. Перелік продуктів майже не відрізняється від тих, які закуповують і в інших лікарнях: хліб, крупи, овочі, макарони, чай, цукор тощо. У меню зазначили молочні каші, щодня супи зі сметаною рисовий, гороховий, каші, салати з буряка та капусти, чай з цукром, хліб.
Є медзаклади, у яких на харчування виділяють значно вищі суми. Як повідомив кореспонденту molbuk.ua заступник начальника департаменту охорони здоров’я ОДА Юрій Лесюк, у госпіталі інвалідів війни найвища ціна на харчування — 54 гривні на день для учасників АТО та інвалідів війни. Також більші суми виділять на Центр реабілітації дітей із ураженням нервової системи — 22 гривні, туберкульозні заклади — 15 гривень.
Водночас, хворі у лікарнях жартують - "їжа дієтична”. Більшість погоджується, що за такі гроші нічого особливого не приготуєш.
- За півтора місяці в лікарні не можу сказати, що голодував, годують, - зазначає пан Андрій, пацієнт ревматологічного відділення міської лікарні №3. - Розумію, фінансування в державі погане, та хочеться чогось іншого. Чоловікам треба м'яса. А ми суп їли з картопелькою, капустою.
- Каші готують, салати з буряка, з капусти. Жити можна, - додає його сусід пан Ілля.
Чоловіки зізнаються: за час перебування тут м'яса або риби не давали, "або ми просто не натрапляли на нього", жартують. В якості білків дають два варених яйця на тиждень.
Фото ілюстративнеПриєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
18-01-2017, 17:46
0
4 215