RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ще два буковинських села розпочали об’єднання

Розпочато процес утворення ще одній об’єднаної громади на Буковині – у Заставнівському районі. Це буде перша ОТГ на Заставнівщині.

– Ми не поспішали з об’єднанням, але нині вирішили об’єднатися з сусіднім селом Чуньковом, бо двом легше, ніж одному, – вважає Ілля Ткачук , сільський голова Кадубівців, що на Заставнівщині, районі, де не має жодної сільської об’єднаної територіальної громади. – Виходячи з цього, шостого грудня минулого року ми провели позачергову сесію, на якій було затверджено порядок проведення добровільного об’єднання з громадою Чунькова в одну територіальну громаду з адміністративним центром у Кадубівцях . Нині всі 14 сільських депутатів на своїх округах здійснюють роз’яснювальну роботу . Наприкінці січня або на початку лютого плануємо провести загальні збори мешканців села. Після об’єднання сподіваємося отримати значну фінансову допомогу з боку держави. А гроші нам потрібні на ремонти адмінбудівель, доріг, у селі немає спортзалу.

– Спочатку на рівні району йшлося про те, що мають бути дві об’єднані громади – Заставнівська та Кострижівська, потім лише одна , за принципом, один район – одна громада . Натомість немає жодної. Бо села не хочуть колгоспу чи великої спілки. З іншого боку, будуть забуті малі населені пункти, – вважає Михайло Воєвідко, депутат райради. – Селяни мають добровільно об’єднуватися. Хоча, як на мене, не вистачає ще чимало законів, які б чітко регламентували низку питань. Це, зокрема стосується земель, які знаходяться за межами сільських населених пунктів. Також виходить, що у сільських старост більше обов’язків, ніж прав. А які повноваження матимуть об’єднані громади ? Це ж стосується перерозподілу коштів та різних трансферів. Якщо є інфраструктура , то мають бути й кошти на неї. Не виключено, що уряд хоче руками громад закрити школи. Згідно із законодавством, громади можуть бути невеликими, збільшувати їх можна, а зменшувати ні. Немає й закону про адміністративно-територіальний устрій. Але ми сподіваємося на те, що ці нормативні акти парламент прийме.

– Аналогічна сесія наприкінці грудня відбулася й у нашому селі, – каже Корнель Довгий, сільський голова Чунькова. – Рішення про об’єднання з Кадубівцями депутати підтримали. Днями має відбутися зустріч наших депутатів з кадубівецькими. Звісно, що проведемо й збори селян щодо цього питання: знаю, що вони підтримують це. Знаю, що об’єднаним громадам фінансово допомагають й міжнародні фінансові організації.

– Грошей у сільській казні катма, а проблем маємо чимало, – ділиться Василь Гунчак, депутат райради. – Наприклад, торік ледве вдалося "вибити" в районі 15 тисяч гривень на заміну старих труб сільського водогону. Але цих гроше замало, бо треба міняти всю мережу.

Згідно з оперативними даними фахівців районного фінансового управління, якби ці села стали єдиною громадою з населенням 4125 осіб, то надходження Кадубівців становили б 7,9 мільйона гривень, а Чунькова трохи менше. Крім цього, об’єднана громада має право отримати кошти на соціальний розвиток, у неї залишається ПДФО, зростуть освітня та медична субвенції. А ще можна звертатися за допомогою до проонівських фінансових організацій, які краще ставляться до ОТГ, ніж до окремих сільських громад.

– Об’єднання сільських громад – справа добровільна, – каже Юрій Кітар, голова Заставнівської РДА. – Ніхто селян силоміць не заставляє це робити. Районна влада підтримає ініціативу всіх населених пунктів щодо об’єднання в тому чи іншому форматі. Бо це демократичний принцип децентралізації.

Нагадаємо, нині у Чернівецькій області створено 16 об’єднаних громад.

Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Василь Гринюк
12-01-2017, 11:53
Коментарів 0 Переглядів 3 891

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.